Skip to main content

20 jaar Bitterzoet: Nederlandse hiphopscene over het belang van de hiphop huiskamer van Amsterdam 

05/04/2023
bitterzoet
Beeld: Taufan Adia Putra, Emiel Hornman, Kevin Lee, Kyra Gök

Dit jaar bestaat Bitterzoet in Amsterdam twintig jaar. Mensen van buiten de hoofdstad kunnen de culturele betekenis van dit poppodium wellicht niet herkennen, maar er is geen Amsterdammer die de Bitterzoet niet kent. In 2007 kreeg de club nieuwe eigenaren die de ruimte omtoverden in dé hiphop huiskamer van Amsterdam. Waar veel gevestigde artiesten uit zowel Nederland als de rest van de wereld, hun eerste grote optredens deden en waar veel legendes nog steeds graag terugkomen. We spraken eigenaar Bas Louwers en verschillende sleutelfiguren uit de hiphopscene over het culturele belang van Bitterzoet. 

Twintig jaar Bitterzoet 

In 2017 stond ik als 22-jarige hiphop fanaat vooraan het podium van de Bitterzoet, mee te springen op de futuristische beats van Lil Uzi Vert. Ik had €22,70 betaald voor mijn kaartje. Lil Uzi Vert begon een beetje geluid te maken in de hiphopscene, maar hij had pas later dat jaar zijn eerste grote hit met ‘XO Tour Llif3’. Hoewel het concert uitverkocht was, was de rapper nog redelijk onbekend in Nederland. En dat was een belangrijk kenmerk van optredens in de Bitterzoet. Artiesten die nu een gigantische status hebben, hebben hier opgetreden in het begin van hun carrière.

‘Wij wilden altijd al de hiphophuiskamer van Amsterdam zijn.’

Bas Louwers

Een jonge hiphop fanaat als ik kan zich optredens van Lil Uzi Vert en Doja Cat herinneren, maar de oudere fans herinneren zich optredens van N*E*R*D, Solange Knowles en zelfs Amy Winehouse. De hiphophuiskamer van Amsterdam beperkt zich zeker niet enkel tot internationale artiesten. Zo is Bitterzoet ook een springplank geweest voor vele Nederlandse legendes. The Opposites, Adje, Opgezwolle en Yellow Claw zijn allemaal voorbeelden van artiesten die nu niet meer weg te denken zijn uit de scene en meerdere keren hun opwachting hebben gemaakt op het podium van Bitterzoet. 

In de afgelopen twintig jaar is dit alleen maar gegroeid en zien we regelmatig beginnende hiphopartiesten hier optreden. Zo stond onlangs bijvoorbeeld de opkomende Lusho op Colourful in de Bitterzoet. Big2 vertelt ons dat The Opposites zelfs hun allereerste releaseparty in de Bitterzoet gaven. Ook Adje vierde de release van zijn eerste album in Bitter. Niet alleen de optredens zijn hiphop, ook de feesten die worden gegeven in de Bitterzoet zijn veelal gericht op rap, trap of R&B.

bitterzoet

”Bitterzoet heeft heel veel betekend voor hiphop in Amsterdam en omstreken.”

Deejay Abstract

‘Bitterzoet heeft heel veel betekend voor hiphop in Amsterdam en omstreken’, vertelt Deejay Abstract, die onlangs nog in Bitterzoet draaide tijdens de viering van het 20-jarig bestaan. ‘Toen ik begon met draaien had je feesten als ‘Live at the Barbecue’, ‘Solo for Dolo’ van Mr. Wix, er waren veel hiphop optredens. Ook Appelsap doet veel in de Bitterzoet. Dat zijn allemaal heel belangrijke avonden en middagen geweest, waar je terecht kon voor hiphop.’ FS Green is het hiermee eens. ‘Bitterzoet is de eerste club waar ik begon uit te gaan 15 jaar geleden. Dat was vooral omdat het een van de weinige plekken was waar ze hiphop draaiden’, vertelt de dj/producer. ‘Het toffe was dat ze daar ook vaak underground artiesten boekten. Ik heb daar bijvoorbeeld Little Brother gezien. Zij waren toen echt mijn favoriete act, maar redelijk onbekend in Nederland’.

‘Bitterzoet was 15 jaar geleden een van de weinige plekken waar ze hiphop draaiden’.

FS Green

De dj’s vervolgen over wat de tent voor hun eigen carrière betekend heeft. ‘Ik heb heel veel gedraaid op die verschillende hiphopfeestjes, waardoor de Bitter ook heel veel heeft betekend voor mijn carrière’, vertelt Abstract. ‘Het gevoel dat ik daar kreeg zal ik nooit vergeten. Ik heb daar zelf nog een feestje georganiseerd, ‘De Zoete Inval’. Los van dat ik daar als bezoeker graag kwam, heb ik ook nog m’n eigen event daar mogen organiseren en ontzettend veel uren daar gemaakt tussen gevestigde namen.’

FS Green vertelt dat Bitterzoet een van de eerste clubs was die hem boekte als dj: ‘In de Bitter organiseerden ze vroeger ook ‘Appletree Café’. Dat was niet echt een feest, maar dan maakten ze er letterlijk een huiskamer van. Er stonden allemaal banken en dan werd er rustige muziek gedraaid. Daar kon je dan in contact komen met anderen. Ik ging ook letterlijk daarheen om andere mensen uit de muziekindustrie te ontmoeten. Uiteindelijk heb ik in 2011,2012 zo ‘Barbecue’ overgenomen en dat was echt de avond waar je nieuwe hiphop kon ontdekken in de Bitter.’ 

Eigenaar Bas Louwers vertelt dat het altijd een bewuste keuze is geweest om hiphop zo’n prominente rol te geven in de ‘Bitter’: ‘Wij wilden altijd al de hiphophuiskamer van Amsterdam zijn. We hebben vaak genoeg de vraag gekregen om een keer een house avondje te doen, maar dat hebben we eigenlijk altijd afgewezen. Hiphop is waar ik het liefst naar luister. Ik heb dan ook het liefst mensen om me heen die dat maken.’ 

Voor Amsterdam 

Waar Bitterzoet zich sterk in onderscheidt ten opzichte van andere clubs en podia in Amsterdam, is dat er opvallend weinig toeristen te zien zijn. ‘Bitterzoet is echt voor Amsterdammers’, vertelt Bas trots. ‘Het is een heel laagdrempelige club, waar we niemand judgen op hoe je eruitziet, waar je vandaan komt, je seksuele geaardheid of whatever. Daardoor is het in de club ook altijd een hele mooie weerspiegeling van Amsterdam.’

bitterzoet

‘Doordeweeks zaten we altijd in Bitterzoet in de Urban Oekoe. Daar rap ik nog over op ‘Dom, Lomp en Famous.’

Big2

Dit komt perfect terug in het mooie verhaal dat Big2 deelt bij het ophalen van herinneringen aan de club. ‘Bitterzoet, dat was gewoon dé plek’, vertelt de rapper. ‘Vroeger kwam ik daar bij de Aardige Portiers aan de deur. ‘Mag ik alsjeblieft naar binnen, want ik ben het broertje van Vincent Vos’, vroeg ik. Dan zeiden ze: ‘Oké, kom maar naar binnen’, ook al was ik niet oud genoeg. Doordeweeks zaten we daar altijd in de Urban Oekoe, daar rap ik nog over op ‘Dom, Lomp en Famous’. ‘‘Urban Oekoe, dat is dit’’. Dat is dat hoekje als je boven komt aan de trap, meteen links. Daar zaten we dan met Piet Parra, m’n broer en allemaal vrienden van m’n broer. Ik weet ook nog dat Bitterzoet overgenomen werd door iemand anders en toen was het een tijdje dicht. Wij waren met een hele groep mensen onze plek kwijt waar we doordeweeks konden chillen. Ik was daar ook vaak met Willem als we compleet blut waren. Nog voordat we de Top Notch deal getekend hadden. Dan gingen we daar voor vier euro allebei twee Amsterdammertjes wegtikken. Dat was gewoon de life. Beregezellig in de Bitterzoet. Meisjes proberen te versieren, afgewezen worden. Soms wel, soms niet. Great life, take me back’. 

Deze zomer host Bitterzoet een eigen stage op Vunzige Deuntjes Festival. Vunzige Deuntjes Festival viert dit jaar hun tienjarig bestaan. Fun fact: het festival is zelf ooit als feestje begonnen in Bitterzoet, toen twee runners moedig genoeg waren om te vragen of ze op donderdag een keer een feestje mogen proberen. Nu worden de rollen omgedraaid en gaat hiphop’s huiskamer naar de velden met o.a. HEF, Idaly en Cristian D op het Bitterzoet podium.