Skip to main content

Deze zeven samples domineren hip hop

30/09/2021
Beeld: Flickr / The Come Up Show

Tegenwoordig houdt iedereen van hiphop. Maar hoeveel weet de gemiddelde fan eigenlijk van de bouwstenen die de basis vormden van de hele sound van het genre? Van kleine, obscure fragmenten tot direct herkenbare loops de op samples gebaseerde producties van de late jaren 60 tot de vroege jaren 90 hebben een aantal echt klassieke muzikale juweeltjes opgeleverd. Vanuit Complex een lijst met samples die je niet mag vergeten als het gaat om grondleggers.

James Brown – Funky President

Gesampled: 927x

James Brown alias Godfather of Soul is in 2006 overleden. In de jaren 60 tot eind jaren 80 was James Brown één van de belangrijkste en meest controversiële figuren van Soul. Is dan ook mooi om te zien dat de uitvinder van funk met het nummer Funky President 927 keer gesampled is. Kanye heeft het nummer gesampeld voor Clique, Childish Gambino heeft het gebruikt voor 3005 en Rick Ross voor Live Fast, Die Young. Dit zijn enkele namen op het lijstje.

Public Enemy – Bring The Noise

Gesampled: 890x

Het nummer Bring The Noise van Public Enemy komt uit 1987. In 1991 kreeg het nog een variant met metalband Anthrax om aan te tonen dat muziek voor iedereen is. Dat het in al die jaren uiteindelijk 890 keer is gesampled is niet vreemd. Kanye West, Ludacris, Eminem, Rakim, etc. Het lijstje met bekende namen gaat maar door.

Run DMC – Here We Go

gesampled: 826x

Run DMC. De groep die over veel dingen kan zeggen dat ze de eerste waren. Ze waren de eerste rapgroep op de cover van Rolling Stone. Eerste rapact met gouden, platina en multiplatina-albums. De eerste rapact die op MTV verscheen en de eerste rapact met een samenwerking met Adidas. Had je verwacht dat de Koreaanse groep BTS het nummer had gesampled? Maar ook namen zoals Isaiah Rashad en J Dilla. Uiteindelijk is Joseph “Run” Simmons na zijn muziekcarrière zelfs predikant geworden.

Wu-Tang Clan – C.R.E.A.M

gesampled: 315x

C.R.E.A.M een acroniem voor Cash Rules Everything Around Me. Vijftien jaar na de release werd dit nummer in 2009 goud gecertificeerd. De beat is geweldig. Iedereen heeft gebruik gemaakt van samples van het nummer. Van The Notorious B.I.G., 2Pac, Kanye West, Nas en Drake hebben de beat op hun eigen nummers gesampled. Bekendste nummer is van Eminem met de soundtrack voor de film 8 Mile.

Slick Rick – La Di Da Di

gesampled: 1046x

Net zoals het nummer Bring The Noise van Public Enemy kwam ook dit nummer uit de jaren 80. Het nummer van Slick Rick genaamd La Di Da Di komt uit het jaar 1985. Het nummer is maar liefst over de 1000 keer gesampled. Waar moet ik beginnen? Zonder La Di Da Di hadden wij nooit kunnen genieten van Hypnotize van B.I.G. Of wat dacht je van Good Friday van Kanye West? O.P.P van Naughty By Nature? Het is duidelijk dat er veel legendarische nummers zijn gecreëerd op basis van La Di Da Di.

The Notorious B.I.G. – Juicy

gesampled: 236x

Juicy was de eerste solohit van Notorious B.I.G en in 2019 werd het door de BBC uitgeroepen tot beste hip-hop nummer aller tijden. De standaard namen komen voorbij zoals J.Cole, Jay-Z, Meek Mill, maar ook namen zoals Katy Perry en Tamar Braxton. De veelzijdige beat heeft gezorgd voor een hele reeks aan nummers die de gestorven B.I.G eren.

Dr. Dre ft. Snoop Dogg – Nuthin’ but a ‘G’ Thang

gesampled: 115x

Dat Snoop Dogg het nummer Nuthin But A G Thang heeft geschreven is algemeen bekend. Dat de rapper de tekst eerst schreef op een andere beat ook. Maar dat het al 115 keer gesampled is in het verleden niet. De beat is zo bekend dat je het natuurlijk altijd associeert met Dr.Dre. Maar bijvoorbeeld Mims heeft het gesampled voor This Is Why I’m Hot of Key Glock voor het nummer Dough.

Leave a Reply