Skip to main content

Muziek Aaliyah vanaf eind augustus beschikbaar op alle streamingdiensten

05/08/2021
aaliyah
Beeld: Albert Watson

De projecten die Aaliyah in de bloei van haar carrière heeft uitgebracht, zijn tot heden nog niet beschikbaar op streaming platforms. Vorig jaar verscheen er wereldwijd in het nieuws dat haar familie hard op zoek was naar mogelijkheden om haar catalogus beschikbaar te stellen. Inmiddels is bevestigd dat dit vanaf 20 augustus werkelijkheid zal worden.

De albums One in a Million (1996) en Aaliyah (2001) worden vanaf 20 augustus beschikbaar gesteld op streamingdiensten. Dit is na bijna twintig jaar mogelijk door de samenwerking die platenmaatschappij Blackground Records (gerund door de oom van de zangeres), is aangegaan met Empire. Naast streaming, wordt het ook mogelijk om deze albums op vinyl, cd’s en cassettes te pre-orderen. Los van de Aaliyah’s albums zullen er nog vijftien studioalbums van o.a. Timbaland en Toni Braxton verschijnen op de streaming platforms.

aaliyah
Beeld: Albert Watson

Op 25 augustus is het alweer twintig jaar geleden dat Aaliyah Dana Haughton kwam te overlijden in een vliegtuigcrash. Het Amerikaanse multitalent stond bekend als R&B zangeres, actrice en model. In 1994 kwam haar carrière in een enorme stroomversnelling terecht, toen Aaliyah haar debuutalbum Age Ain’t Nothing But a Number uitbracht. Later in dit zelfde jaar trouwde zij, op 15-jarige leeftijd, met R.Kelly, die dit album ook heeft geproduceerd. Het huwelijk was kortstondig en de twee hebben daarna op relationeel en zakelijk gebied geen contact meer gehad. In 1996 deelde de R&B-zangeres haar tweede album One in a Million. Het album is geproduceerd door Missy Elliot en Timbaland. Met haar single ‘If Your Girl Only Knew‘ behaalde zij de nummer 1 hitlijst. In Nederland behaalde de superster in 1998 nummer 3 op de hitlijst met haar single ‘Are You That Somebody’. 

aaliyah

De videoclip voor de single ‘Rock the Boat‘ werd in Augustus 2001 opgenomen in de Bahama’s. Na de clipopnames zou de zangeres in een klein vliegtuig terug naar Florida vertrekken. Kort na het opstijgen is het vliegtuig gecrasht en in vlammen neergestort. Aaliyah, de piloot en zes andere passagiers zijn direct omgekomen. Een andere passagier is later in een ziekenhuis in de Bahama’s omgekomen. De oorzaak van het vliegtuigongeluk blijft tot vandaag de dag een raadsel. Er zijn wel meerdere theorieën omtrent de gebeurtenis. Op 22-jarige leeftijd kwam zij op deze treurige manier om het leven. Wat Aaliyah achterlaat is een legacy aan muziek, die wij binnenkort via alle streaming platforms kunnen beluisteren.

Leave a Reply