Adem in, adem uit: 25 mental health platformen zonder wachtlijst

sep 05 2021, 17:27 LIFE
header visual
Het afgelopen (anderhalf) jaar is bijzonder moeilijk geweest voor de meeste van ons. Voornamelijk onder jongvolwassenen is het aantal burn-outs en depressies onwijs hoog. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland loopt over van aanmeldingen en de wachttijden lopen op tot bijna twee jaar. Mental health onderwerpen als zelfmoord, seksueel misbruik, mishandeling en verslaving, zijn nog altijd moeilijk bespreekbaar. Daarom hebben we een aantal toegankelijke (online en cheap of gratis) manieren op een rijtje gezet, om het spreekwoordelijke heft in eigen handen te nemen. Het is misschien niet altijd genoeg om een app te downloaden of een mental health account te volgen, maar het is een begin. Deze lijst is voor iedereen die struggles ervaart met hun mentale gezondheid, dus deel het vooral!

Mental Health Apps

Je hebt ze vast voorbij zien komen in je stories of als advertentie; zelf-hulp apps. Zelf zijn we erg enthousiast over de volgende:
Headspace – Met deze mindfulness app kun je begeleid meditaties volgen. Een warme Britse stem verwelkomt je en met behulp van leuke animaties en korte oefeningen, heb je de beginselen van meditatie en mindfulness zo onder de knie.
Balance – Een andere optie is dit onderdeel van Elevate, een app die je helpt je cognitieve vaardigheden te trainen. Balance helpt je met het stellen van doelen gericht op je mentale gezondheid, zoals het verminderen van stress, beter slapen of je beter kunnen concentreren.
Calm – Net zoals Balance en Headspace, is ook Calm een meditatie app, maar Calm heeft daarnaast ook een aantal andere coole features: verhaaltjes voor het slapengaan, muziek om je rustig te maken en masterclasses van mental-health experts.
I Am – Deze laatste app voorziet je van je dagelijkse dosis motivatie en affirmations. Je kunt zelf instellen wanneer en hoe vaak je een melding krijgt van de app.

Accounts om je tijdlijn een boost te geven

We scrollen allemaal wat af, dus het kan nooit kwaad wat mental-health positive content toe te voegen aan je tijdlijn.
  • @blackgirlbesafe (NL, Instagram) – Dit account staat vol met positieve affirmations, positieve nieuwsverhalen en draait helemaal om black girls die hun allerbeste zelf zijn!
  • @stichtingtogetherwerise (NL, Instagram) – Voorlichting over seksueel geweld en het verwerken hiervan staan centraal op dit account.
  • @shanicares (EN, Instagram) – Op dit account wordt je er subtiel aan herinnerd om van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen.
  • @ayeshanoelle (EN, Instagram) – In haar bio noemt Ayesha Noelle zichzelf heel toepasselijk een “Imposter Syndrome Coach”. Ayesha gebruikt science based strategies om te helpen met imposter syndrome. In korte reels en kleurrijke quotes, probeert ze haar volgers te helpen in zichzelf te geloven en dat uit te stralen.
  • @queenofcontradiction (EN, TikTok) – De vrouw achter deze pagina is een yogi en geeft naast uitleg over traditionele yoga en meditatietechnieken, ook uitleg over de uitspraak, achtergrond en context van alles dat met traditionele yoga en meditatie te maken heeft.
  • @dr.marielbuque (EN, TikTok) – Een gecertificeerd psycholoog biedt mini therapiesessies aan, in de vorm van Reels videos.
  • @letsbreaktheshame (EN, TikTok) – Dit Nederlandse account post in het Engels en staat vol met tips en tricks om in het dagelijks leven om te gaan met mental health struggles.
  • @mijnglimlach (NL, TikTok) – Shania praat op haar account voornamelijk over haar eigen mental health journey, maar wisselt dit soms ook af met grappige video's over herkenbare problemen.

Als je niet kan wachten

Natuurlijk zijn er naast apps en socials, ook mogelijkheden voor betaalbare online therapie sessies. Om maanden wachttijd te omzeilen, hebben we de volgende opties voor je op een rijtje gezet:
  • Colored Qollective – CQ is een uniek platform dat safe spaces organiseert voor LHBTI+-ers van kleur, zowel online als fysiek. Daarnaast kun je ook (anoniem) bellen of whatsappen, voor een veilig en gratis gesprek met één van de hulpverleners.
  • 7 Cups – Via 7 Cups kun je 24/7 gratis chatten met vrijwilligers. Ook kun je hier terecht voor goedkope online sessies en de site stelt ook zelfhulp gidsen beschikbaar. Het platform staat door veel bekende organisaties hoog aangeschreven als online therapy-tool. (Let wel op: alles is in het Engels.)
  • Successoul – Toch liever hulp in het Nederlands? Successoul is expert op het gebied van mental coaching voor jongeren. Het eerste gesprek is sowieso gratis en zoals op de website vermeld staat is hun doel niet om “big money te verdienen”, dus als je niet zoveel uit te geven hebt, kijken ze graag mee naar de mogelijkheden!

Netflix and actually chill

Netflix is er niet alleen om te chillen natuurlijk. Zoals de meesten waarschijnlijk wel weten kun je ook veel informatieve series en documentaires op ’s werelds meest bekende streamingservice vinden. De volgende series kunnen je volgens ons wel helpen met het verbeteren van je mentale gezondheid of in ieder geval met lekker ontspannen:
  • Bookmarks – In deze serie lezen celebrity’s stukken voor van Zwarte kinderboekenschrijvers. Hartverwarmende verhalen, gebracht door de leukste persoonlijkheden. Hoe wholesome wil je het hebben?
  • Headspace – Ook op Netflix is Headspace er om ons te voorzien van fijne stemmen en kleurrijke animaties die uitleggen hoe je beter kunt mediteren en slapen. Wees wel gewaarschuwd, want waarschijnlijk haal je het eind van de aflevering niet.
  • The Mind Explained – Voor de mensen die het fijn vinden om te weten hoe dingen werken, is er de docuserie Explained. In The Mind Explained, worden in vijf episodes van ongeveer twintig minuten, de basics van hoe de menselijke geest werkt uitgelegd.
  • Tidying Up with Marie Kondo – Het concept van rust neemt een menselijke vorm aan in Marie Kondo. Met haar wereldberoemde organizing technieken, helpt ze mensen hun huis (en hoofd) te ontdoen van alle rommel.

Spotify

Ook op Spotify is er genoeg te vinden om je te helpen je rust te pakken en je een positieve boost te geven! Deze podcasts zijn heerlijk voor op de achtergrond. Een goede playlist om mee in slaap te vallen kan trouwens ook wonderen doen.
  • I Weigh with Jameela Jamil (EN, podcast) – Deze podcast is ooit begonnen als een enkele Instagram post, maar is ondertussen uitgegroeid tot een mental health movement. In ‘I Weigh with’ praat Jameela over mental health met allerlei verschillende (bekende) mensen.
  • RZA Meditation (EN, playlist) – RZA, bekend van de legendary Wu-Tang Clan, begeleidt je in zeven tracks door een echte meditatie-reis.
  • Head in the Game with Rob Hill Sr. (EN, podcast) – Rob Hill Sr. praat in zijn podcast met topsporters en andere celebrity’s over hoe zij hun mentale gezondheid onderhouden. Onder druk presteren, bijna onmenselijke trainingsschema’s en in het publieke oog staan: het komt hier allemaal aan bod.

Brain-gasms

Misschien heb je het al een keer voorbij zien komen: Autonomous Sensory Meridean Response ofwel ASMR. Op YouTube is een community van content creators die hun kijkers fluisterend toespreken, rollenspellen uitvoeren of eindeloos een microfoon aaien. Dat alles om een tintelende sensatie (ook wel een brain-gasm genoemd) bij de kijker op te wekken. Die tintelingen noemen we ASMR. Er is van alles te vinden binnen de ASMR community; van gespeelde doktersafspraken (ook therapiesessies), tot urenlang getik op verschillende voorwerpen. Het is misschien even wennen, maar voor dat je het weet, ben je fan. Drie accounts om echt te checken zijn:
  • Karuna Satori ASMR – Sarah staat bekend om haar video’s zonder script. Ze heeft ondertussen één van de grootste ASMR-kanalen op Youtube. Het feit dat ze de meeste van haar video’s freestylet, levert vaak niet alleen ontspannende, maar ook grappige resultaten op.
  • Silver Hare – Deze ASMR-tist is jong, zwart en lekker wavey. Tyler’s content focust voornamelijk op spirituele heling.
  • Isabel Imagination ASMR – Isabel maakt video’s in zowel het Engels als in het Nederlands. Met haar aangename stem en verschijning doet ze voornamelijk aan roleplay ASMR, compleet met green screens en props, voor de ultieme ASMR-experience.
Heb je per direct dringende hulp nodig? Dan zou je ook contact op kunnen nemen met onderstaande mental health organisaties:

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00