Skip to main content

adidas viert iconische Originals: Een ode aan het verleden

29/09/2023

‘We gave the world an Original, you gave us a thousand back’
Sinds de introductie van de Trefoil – het bekende bladvormige logo van adidas Originals dat in 1972 ontstond – heeft de lijn talloze transformaties ondergaan. Of je nu een atleet of een cultureel pionier bent, de kans is groot dat je ooit een adidas Originals hebt gedragen. Dit jaar eert adidas Originals haar iconen: ‘We gave the world an Original, you gave us a thousand back’. Ook Complex NL is opgegroeid met Originals en brengt in de aankomende weken op haar eigen wijze een ode aan de Originals, waarin de heritage van de lijn centraal staat.

De adidas Originals zijn tijdloze classics: oorspronkelijk ontworpen voor de sportwereld, maar omarmd vanuit de culture: hiphop, fashion en skate. Om de rijke geschiedenis van de lijn te vieren, heeft adidas samengewerkt met creatieve visionairs om drie films en fotoreeks te maken. Deze focussen zich op drie iconen uit het Three Stripes-archief: de Superstar, de Gazelle en de Samba.

Superstar, gepresenteerd door Daniel Wolfe
Regisseur en oprichter van LoveSong productiestudio, Daniel Wolfe, focust zich op de Superstar. Deze, oorspronkelijk voor basketbal ontworpen sneaker, groeide uit tot een hiphop-icoon. In het bijzonder Run DMC speelde hier een sleutelrol in. Wolfe’s film volgt deze transformatie van de leren Superstar.

Gazelle, in beeld gebracht door Will Dohrn
De Gazelle beweegt zich van muziekpodia naar skateparken over de hele wereld. Filmmaker Will Dohrn kreeg de taak om het verhaal van deze iconische sneaker vast te leggen, door de ogen van een jonge timetraveler die ondertussen pro- skaters Mike Arnold en Miles Silvas tegenkomt.

Samba, verteld door Justyna Obasi
De trilogie wordt afgerond met de Samba. Deze schoen, ooit alleen te zien op voetbalvelden, heeft wereldwijd verschillende trends op de kaart gezet. Kunstenaar Justyna Obasi portretteert het verhaal van de Samba door tijd en ruimte, beginnend bij het sierlijke spel van jonge voetballers en eindigend in de diverse culturen die deze schoen hebben geadopteerd.