Skip to main content

Allereerste malariavaccin goedgekeurd voor massaproductie

07/10/2021
Beeld: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid

Het malariavaccin, genaamd Mosquirix, mag volgens de Wereldgezondheidsorganisatie op grote schaal ingezet worden bij kinderen. Malaria is een ziekte die via een muggenbeet in het lichaam terechtkomt. Wetenschappers zeggen dat het vaccin malaria zal voorkomen, door het immuunsysteem te helpen de parasiet te bestrijden zodra deze in het bloed wordt geïnjecteerd.

Het nieuwe vaccin, dat vier jaar klinische proeven heeft ondergaan, zal naar verwachting 39% van de gevallen van malaria en 29% van de gevallen van ernstige malaria bij kleine kinderen voorkomen. De WHO. schat dat malaria jaarlijks 260.000 Afrikaanse kinderen onder de vijf jaar doodt. Ondertussen heeft de organisatie vastgesteld dat 94% van de malariagevallen en sterfgevallen in Afrika plaatsvinden. 

Het Afrikaanse land Malawi gebruikte het vaccin in 2019 als eerste. Inmiddels zijn meer dan 800.000 kinderen gevaccineerd tegen malaria. Op basis daarvan is nu besloten het vaccin breder in te zetten. Het Afrikaanse land Malawi gebruikte het vaccin in 2019 als eerste.

Het vaccin is slechts voor 30 procent effectief. Het vaccin vereist maximaal vier doses en bescherming vervaagt na enkele maanden. Toch denken wetenschappers dat het middel een grote impact kan hebben gezien de extreem grote hoeveelheid malariagevallen in Afrika elk jaar.

Leave a Reply