Skip to main content

Alors on danse: Franse rap is dé vibe deze zomer

12/07/2021augustus 19th, 2021

Dat de Franse rap-scene heter dan heet is, valt niet te ontkennen. Op Amerikaanse muziek na, wordt de hip-hop markt de laatste jaren sterk gedomineerd door la langue de l’amour. Met hulp van onze Franse muziek connaisseur/ chief of video, Armin, zetten wij de artiesten met de leukste background stories en natuurlijk de lekkerste tunes op een rijtje.

Franse rap om te chillen

De zomer ging sneller dan ze kwam, maar van de muziek van deze Franse artiesten, wordt je sowieso warm. Deze artiesten hebben de lekkerste Franse nummers om op te chillen.

We trappen af met smooth papi Tayc, aka de Franse koning van R&B. Met zijn subtiele vibrato en zachte rifjes die aan Arabische muziek doen denken, is hij de perfecte aanvulling voor een zomerse chilling. Next up is Dadju, ook wel bekend als Prince Dadju. Deze Franse artiest met Congolese roots bracht zijn debuut album uit in 2017 en is sindsdien niet meer uit de hitlijsten weg te slaan. Meer zanger dan rapper, doen zijn melodieuze tracks niet onder voor het werk van zijn wereldberoemde grote broer: Maître Gims. Op de redactie werd hij al de “Franse Frenna” genoemd; blijkbaar doet hij het niet verkeerd bij de dames.

De derde op ons lijstje is misschien wel de grootste Franse artiest van nu, Ninho. Met vijf succesvolle albums en twee nummer-1 hits, heeft hij zijn plek in de scene gekomen en van plan te blijven. Een andere naam die niet kon missen is rapper Booba. Al sinds 2000 actief in muziek en ook al heeft hij ondertussen de status van OG gekregen, zijn nieuwste album gaat lekkerder dan lekker.

Last but zeker niet least, is natuurlijk PNL aan de beurt. Dit legendarische rap-duo is niet alleen volledig independent in alles wat ze maken en uitbrengen, ze hebben nog nooit een interview gegeven. Toen ze voor hun album “Jungle” eindelijk een groots geanticipeerde appearance zouden maken bij de Franse versie van 101Barz: Planète Rap, lieten ze een dj en een bijzondere surprise-guest in hun plaats het interview doen (check het filmpje hieronder). Hun identiteit blijft vooralsnog een mysterie, maar hun muziek heeft een productiewaarde waar je u tegen zegt.

…om te flexen

We gaan verder met een aantal tunes die iets meer uptempo zijn; muziek om een beetje op te flexen. Als we iets losser worden in de heupen en schouders en we niet meer precies weten hoeveel drankjes gedronken zijn, is het tijd voor deze categorie.

In het kader van “ladies first’, beginnen we dit lijstje met een Française. Net als de rest van de hip-hop scene, wordt ook Franse rapmuziek gedomineerd door mannelijke artiesten. Maar wie Franse summer tunes denkt, denkt Aya Nakamura. In 2018 brak deze geniale vrouw door met haar wereldhit ‘Djadja‘, maar ze heeft alles behalve stilgezeten. Nog iemand die niet heeft stilgezeten, is man of the moment; Naps. Deze Algerijnse rapper komt uit Marseille, waar hij een van de grote spelers in de scene is. Een ander talent van Algerijnse afkomst is zanger Soolking. Naast reggae, soul en uiteraard hip-hop, wordt zijn muziek veel beïnvloed door Algerijnse volksmuziek raï. Zijn sessie bij Planète Rap telt momenteel bijna 300 miljoen views en fungeert binnen de Algerijnse community als waar protestlied.

De volgende artiest is uniek in deze lijst. Serge Ibaka is namelijk van origine een basketbalspeler en heeft pas twee nummers uitgebracht, maar ze zijn zeker het luisteren waard.

We sluiten de flex-lijst af met Vegedream. Toen in 2018 Frankrijk het WK won, schoot zijn single, Ramenez la coupe à la maison (Neem de beker mee naar huis), op alle hitlijsten omhoog.

…om te bouncen

Een echte lijst met zomer-tunes is natuurlijk niet compleet zonder muziek om op te dansen. Van moshpit-muziek die je gezicht op vies zal laten, tot liedjes die je voetjes van de vloer zullen halen. Probeer maar eens stil te blijven zitten als je het werk van deze artiesten opzet.

Deze categorie beginnen we met rapper MHD. Afro-trap is een groeiend genre waar deze artiest echt van de grondleggers is en dus onmisbaar in je Franse muziek vocabulaire. Ook het in Nederlands welbekende hip-hop genre drill, wordt in Frankrijk goed vertegenwoordigd. Vergelijkbaar met Amerikaanse rapper Pop Smoke (rip) is rapper Gazo een van de heetste drill-rappers van dit moment. Naast de Franse hoofdstad Parijs, komt er ook veel talent uit Marseille, waar rapper Jul de kroon spant. Waar drill-rap, afro-beats ontmoeten, is de muziek van Jul een dansbaar midden.

Ook trendsetter van het kleurrijke bloesje dat menig shisha-lounge-ganger zich heeft toegeëigend, L’Algérino, mag natuurlijk niet ontbreken. Als laatste op onze lijst staat Marwa Loud. Deze zangeres is hard op weg om een superster te worden in Frankrijk en werkte in 2018 al samen met onze eigen Ronnie Flex.

Mocht je de smaak te pakken hebben, of wil je liever door de muziek heen shufflen, dan zijn hier twee gecureerde afspeellijsten.

Leave a Reply