Skip to main content

PUMA CREATIVE CAMP: “Als creative moet je altijd je referentiekader blijven aanpassen”

21/07/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Janneke Nooij

Hoe is het om midden in de natuur met zestig creatievelingen workshops te volgen van fotografen die voor Vogue en Burberry hebben geschoten en PUMA’s meest innovatieve designers? Afgelopen weekend verzamelden stylisten, videografen, tattoo-artists, kledingontwerpers, muzikanten en meer creatieve jongeren zich, om in alle rust deel te nemen aan het PUMA Creative Camp. Gedurende de dag waren er inspirerende talks, interactieve activiteiten waarbij PUMA-restmateriaal omgezet werd in nieuwe items en vooral veel gezelligheid. “Je hebt niet veel plekken waar je standaard creatives kan ontmoeten, of veel mensen weten het niet. Daardoor zijn dit soort dingen nodig.”

“Slow down to speed up” was de motivatie waarmee het eendaagse evenement georganiseerd werd. Uit onderzoek van Kult & Ace bleek dat jongeren meer behoefte hebben aan connectie met gelijkgestemden. In een maatschappij waarin alles steeds sneller moet, is het verstandig om soms tegen de stroming in te gaan. De groene tuinen van The Unbound in Amsterdam werden een dag omgetoverd tot een multidisciplinair creative hub. “De omgeving is heerlijk. Het is fijn om de creativiteit in rust op te laten gaan. Die combinatie ben ik zelf niet gewend in mijn werk. Het voelt bijna als een soort creative get-away.” aldus creative image consultant en deelnemer Misha (24). Met de meest indrukwekkende ooglook doet die recht aan diens alias ‘Starbranding’.

In de aanmeldfase van het evenement werd de behoefte naar het PUMA Creative Camp al duidelijk toen de aanmeldingen driemaal de capaciteit overschreden. Uiteindelijk werd een gevarieerde groep creatievelingen uitgenodigd om op de zonnige zaterdag opgehaald te worden bij station Sloterdijk.

De dag wordt ingeluid door een talk van Daniella Loftus (This Outfit Does Not Exist), Dimitri Kralev (The Fabricant) en Ivan Dashkov (Creative Director, Digital Culture). Door hen opgevolgd liepen Dany Taylor (Head of Footwear Design PUMA Select) en Jacob Alexander (Footwear Designer PUMA select) ons door het design traject van de PUMA sneakers. Zo lieten ze zien hoe My Little Pony en andere 90’s programma’s kunnen fungeren als inspiratie voor de esthetiek van een schoen. Of hoe silhouetten van bijvoorbeeld de duinen kunnen leiden tot een nieuw ontwerp. Hiernavolgend zagen we exclusief het nieuwe 90’s geïnspireerde PUMA sneaker model.

De twee sessies werden gecombineerd in de mededeling dat het sportmerk in de NY Fashion Week van September de catwalk zal rulen met “Futrograde”, een show waarin de digitale en fysieke wereld gecombineerd wordt.

PUMA Creative Camp presentatoren

Défano Holwijn, bekende van Complex en presentator van het evenement, denkt veel te kunnen leren van de jongeren die er lopen. “Je bent vandaag met veel gelijkgestemde mensen uit dezelfde sector. Het is goed om kennis uit te wisselen en te horen wat de vervolgstappen zijn die je moet maken om tot de top te komen. Vandaag gaat iedereen groeien denk ik. Ik hoop zelf te leren hoe een creatieveling structuur creëert, ze hebben vaak hun eigen orde in de chaos en daar ben ik naar op zoek.”

Tijdens de lunch werd er volop gesocialized aan de lange eettafels in de zon. Terwijl de broodjes zalm en hummus naar binnen worden gewerkt, worden Instagrams en verhalen uitgedeeld. Voor veel jongeren was dat ook een motivatie om bij het PUMA Creative Camp aanwezig te zijn. Jonathan, student International Business en tovenaar in Adobe programma’s, vertelt dat hij een nieuw gezicht is in Amsterdam. “Ik ben recent vanuit Twente naar Amsterdam verhuisd, dus ik ken hier nog niet veel mensen. Dit leek me de ultieme kans om meer like-minded mensen te ontmoeten.”

PUMA Creative Camp, onderling bij de lunch

De behoefte naar connectie werd vooral gelinkt met het eenzame pandemie tijdperk. Stick-and-poke tattoo-artiest en fotograaf Arseli vertelt, “Door corona zit er veel ruimte tussen mensen. Dit soort dingen helpt om weer bij elkaar te komen.” Misha voegt daaraan toe: “Zeker nu we aan het settelen zijn in de pandemie en meer de mogelijkheid hebben om elkaar op te zoeken, zien we dat de waarde van verbinding essentieel is in je gehele creatieve proces.”

De meerwaarde van het kennismaken met andere creatievelingen is niet alleen vanuit sociale motieven. “Ik hoop voornamelijk met toffe mensen te verbinden en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Na de lunch was het meteen back to work. FOAM talent Kwabena Sekyi Appiah-nti en Amsterdamse fotograaf Lisette Appeldorn zaten klaar voor hun talk. Hierin spraken ze over hoe het is om als creatieveling commerciële opdrachten uit te voeren en hoe hun iconische fotostijl is ontwikkeld.

Met de kennis opgedaan uit eerdere talks konden deelnemers vervolgens zelf aan de slag. Na een spoedcursus portretfotografie betreden de creatievelingen het terrein om de mooiste shots te maken. “Ik keek uit naar de interactieve onderdelen waar we zelf bezig zijn. Ik vind het super leuk om de lezingen te horen, maar als je werkelijk zelf gaat creëren geeft dat veel energie.”

Hetzelfde recept werd herhaald met REConstruct en BYBORRE, vergezeld door Karol Trejo (Senior Manager Corporate Sustainability, PUMA) om te spreken over de duurzame toekomst van de mode-industrie. De groep werd opgesplitst tussen twee interactieve workshops, waarbij Borre Akkersdijk meer vertelde over zijn innovatieve textielontwerp en je samen met REconstruct de overstock van PUMA gebruikt om nieuwe items te creëren.

Na een langverwachte BBQ, konden de deelnemers als laatst plaatsnemen voor een talk waarin Complex’ creative director Armin Shah met Jay-Way sprak over zijn reis naar onafhankelijk artiestenschap. Met Jay-Way in het gezelschap kon een afsluiting met een showcase niet ontbreken.

Stylist Franky en zijn zelfgemaakte bomberjack van PUMA restmateriaal won de harten van het publiek. “Nu heb ik eindelijk zelf iets gemaakt wat ik mee naar huis mag nemen: een nieuwe skill unlocked. Ik ga met een heel goed gevoel naar huis. Het was fijn om met andere mensen te connecten en iedereen was toegankelijk en sociaal. Dat je lekker kan babbelen, moet je hebben als creative.” Toen ik naast Franky stond sprak hij met Audrey, mede-stylist en ontwerper. Franky laat me zien hoe hij kledingstukken van Audrey heeft verwerkt in zijn portfolio-opdrachten en wil zelf ook items uitbrengen. “Ik ga naar Turkije. Ga je mee?” vroeg hij aan Audrey.

Zima (20) heeft haar eigen broekenlijn ‘Gomeisa’, waar ze gebruikte jeans een nieuw leven geeft door ze te upcyclen. “Ik vond de dag echt geweldig. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd, nieuwe mensen gezien en nieuwe connecties gemaakt. Dat is precies waar ik hier voor kwam. Ik heb lekker gegeten en de dag was echt goed verzorgd. Als er nog een editie is, maak het alsjeblieft langer! Want ik denk dat er heel veel mensen bij zouden willen zijn.”

PUMA Creative Camp deelnemers teamfoto