Skip to main content

Amsterdamse studentenvereniging deelt schokkende verhalen over ontgroening: ‘Er is veel mis met deze jongens en meisjes’

05/09/2021
amsterdamse studentenvereniging
Beeld: Unsplash/Berke Halman

Het bestuur van reünisten van Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. heeft een brief opgesteld, waarin grensoverschrijdend gedrag tijdens ontgroeningen wordt beschreven. Zo melden oud-leden en actieve leden van de vereniging dat extreme vernedering, elkaar schoppen en in elkaar slaan, allemaal onderdeel zijn van het ontgroeningsritueel.

Afgelopen vrijdag maakte de A.S.C./A.V.S.V. bekend dat de studentenvereniging per direct zou stoppen met de dispuutkennismakingstijd, omdat het bestuur meerdere meldingen had binnengekregen over grensoverschrijdend gedrag tijdens de ontgroeningen. Een woordvoerder van de vereniging wilde geen exacte details delen over de gebeurtenissen, maar deelde wel dat het ‘volstrekt onacceptabel’ zou zijn. De brief van enkele reünisten van de vereniging beschrijft: “De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting Senaat en hun eigen reünisten. Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden.”

Anonieme bronnen vertellen aan de Volkskrant dat er meerdere studenten gewond zijn geraakt tijdens de ontgroeningsrituelen. In 2016 belandden drie studenten van de Amsterdamse studentenvereniging al in het ziekenhuis na het ontgroeningsritueel. Zij moesten slapen tussen afval en zwemmen in een gracht. In 2019 raakten twee leden onderkoeld tijdens de ontgroening. Dit, terwijl in de gedragscode van de vereniging duidelijk staat dat activiteiten van de vereniging onder geen beding tot geestelijke en/of fysieke schade van de leden mag leiden.

Het grensoverschrijdend gedrag bij A.S.C./A.V.S.V. wordt door zowel mannelijke als vrouwelijke leden uitgevoerd. Het bestuur van reünisten beschrijft dat er jaar na jaar, een vicieuze cirkel wordt voortgezet: “In onze ogen is er echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd. ‘Dat is mij ook gebeurd, dus dat doe ik ook weer.'”

Volgens de eigen site, is het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) met 2700 leden, de grootste studentenvereniging van Nederland.

Leave a Reply