Skip to main content

Antivaxers geblokkeerd door banken en betaaldiensten

18/08/2021
antivaxers
Beeld: Unsplash

Volgens een rondgang van het NRC hebben meerdere banken en betaaldiensten rekeningen geblokkeerd van antivaxers. Organisaties die andere informatie verspreidden dan door de overheid goedgekeurd wordt, raakten hun rekeningen kwijt. Ook is bijvoorbeeld betaaldienst Mollie, actief bezig met het weren van wat zij complotdenkers noemen.

Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden.

Ondertussen zijn zeker acht internetkanalen van een redelijk formaat aan financiële banden gelegd. De Rabobank zegt dat het weren van antivaxers volgens hun onderdeel is van anti-extremistisch beleid. Triodos weigerde een rekening te openen voor de actiegroep Viruswaarheid. Volgens de bank riep de actiegroep op tot confrontaties die haaks staan op hun waarden. Ook de Rabobank schrijft in een intern bericht: “Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”.

Antivaxers

Het strenge beleid van de banken en betaaldiensten raakte ook evangelist Jaap Dieleman, die het “Pure discriminatie van andersdenkenden” noemt. YouTube kanaal Café Weltschmerz beweert dat de corona pandemie een samenzwering is. Mollie stopte alle betalingen van het kanaal die via hun betaaldienst gingen. Het kanaal raakte daardoor in rap tempo al hun donaties kwijt. Toen Mollie kort daarna het YouTube kanaal Blckbx, met vergelijkbare content als WeltSchmerz, ook van de dienst afgooide, krabbelde ze echter terug. Blckbx zette een gesprek met een medewerker van Mollie online, waarop de betaaldienst de blokkering terugdraaide. Ze noemde het een “administratieve fout”.

antivaxers
Beeld: Unsplash

Er is veel kritiek op hoe de banken en betaaldiensten omgaan met individuen en organisaties die een ander narratief delen. Volgens het hoofd van veiligheidszaken bij de Nederlandse vereniging van banken, Yvonne Willemsen, mogen banken niet zomaar een rekening opzeggen. “Nieuwe klanten kun je weren, maar als je een bestaande rekening wil stopzetten, moet je, zeker bij de rechter, met een goed dossier aankomen.” Dit bleek toen ING de groep Viruswaarheid wilde droppen als klant. Ze hadden als reden een vreemde overboeking naar Spanje gegeven, maar de rechter oordeelde nadelig. Deze zei dat er geen sprake was van criminele activiteit en dat ING de groep Viruswaarheid haar activiteiten niet onmogelijk mocht maken. Er zal waarschijnlijk snel nieuw beleid komen om de balans tussen vrijheid van meningsuiting en veiligheid en vrijheid van keuze te bewaken.

Leave a Reply