Skip to main content

Artist to watch: Reanny

03/06/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Nick Mulder

Let de aankomende tijd goed op Reanny, de rapper uit de Amsterdamse wijk Kraaiennest is een opkomend artiest die absoluut de moeite waard is om te checken. Ondanks dat ze nog niet heel lang naar buiten treedt met haar muziek is haar talent en visie onomstotelijk. Ze bracht in 2022 haar eerste twee singles ‘Bel me niet‘ en ‘Pull up bby‘ uit en we kunnen in de toekomst zeker meer verwachten. We spraken Reanny over haar plannen als artiest en haar bronnen van inspiratie.

Hoe is het muziek maken begonnen voor je? reanny

‘Ik was in de studio met Ocho van Ocho & Ibs, maar was daar eigenlijk niet om muziek te maken. Ik ging gewoon mee met hem en ineens vroeg hij me of ik een tune wilde maken. Heel eerlijk… Ik was echt zenuwachtig, want daarvoor had ik nog nooit muziek gemaakt. Het was gek om met de microfoon bezig te zijn en mijn eigen stem te terug te horen. Uiteindelijk vonden we de tune tof en lieten we het aan mensen horen. De respons die we kregen was positief, maar ik had na die keer in de studio niks meer gedaan met muziek. Later kwam ik terecht bij een workshop van Adje en hij zei tegen mij dat ik potentie had. Vanaf dat moment ben ik het door gaan zetten. ‘

Wat was voor jou de trigger om te beginnen met muziek?

Sowieso luisterde ik veel naar artiesten zoals Nicki Minaj en Cardi B. Het zijn personen die niet bang zijn om zich te uiten op een directe wijze. Zelf ben ik erg introvert, maar wel heel direct. Dat is ook te horen in mijn nummers. Ik neem geen blad voor de mond. Daarnaast kom ik uit Kraaiennest, een buurt in Amsterdam-Zuidoost waar veel talent vandaan komt. Ik denk dat, dat ook een trigger is geweest om muziek te maken. Mensen zien Kraaiennest toch als een buurt waar veel problemen zich afspelen en dat werkt extra motiverend. Je bent dan bereid om harder te werken. Tegelijkertijd word je creatiever als je minder hebt.

Je hebt ook een Instagram-filter ontwikkelt met inmiddels meer dan 1,7 miljoen weergaves. Hoe kwam je erbij om dit te maken?

Voor het nummer ‘Bel me niet’ dacht ik: hier moet een filter bij. Vrouwen gebruiken deze vaak op Instagram, maar wat voor filter maak je dan? Ik bedacht me dat het heel simpel kon. Namelijk een ‘facetime’ filter. De namen boven m’n filter kan je veranderen in Trash, Fa2man en :face_with_rolling_eyes:. Hier heb ik voor gekozen, omdat wij als vrouwen soms de naam van een kil veranderen als we boos zijn.

Heb je al shows gedaan? reanny

Ja, ik heb een aantal shows gedaan. De grootste show die ik heb gedaan was die van Ocho & Ibs. Ik stond toen in het voorprogramma. Daar kreeg ik veel goede reacties op. Bij mijn eerste show was ik wel echt nerveus. Er waren wel veel bekenden van me in het publiek, dus dat stelde mij ook gerust. Aan de andere kant: dat brengt tegelijkertijd ook extra prestatiedruk met zich mee. Uiteindelijk ging die show top. Tegenwoordig drink ik van tevoren één shotje Hennessy en dat werkt ook zeker.

Wat zijn volgens jou de voordelen en de nadelen van het zijn van een vrouwelijke artiest?

We leven in een mannenwereld. Kijk bijvoorbeeld naar de festivals, daar worden veel meer mannen geboekt. Daar moet verandering in komen, want dat is wel een nadeel. Het is aan ons als vrouwen zijnde om onze eigen feesten te organiseren met alleen maar vrouwen. Het voordeel van het zijn van een vrouwelijke artiest is dat het een feministische tijd is. Dat spreekt zeker in ons voordeel. Ik zie dat er met de tijd meer verandering in komt.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?

Ik wil consistent zijn in het uitbrengen van singles. Daar gaan ook videoclips bij komen. Ik wil dat het liefst elke maand doen en daarnaast werk ik ook aan een project. Momenteel zit ook op school. Ik studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam en ben bezig met mijn laatste jaar. Zodra dat klaar is, kan ik mij volledig op muziek storten. rtiest

Is er nog iets dat je wilt meegeven aan de mensen?

Wees gewoon jezelf in life. Dat is het belangrijkste wat er is.