Skip to main content

Artist To Watch: Tyrone Marcio

17/05/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Nadim Abu Hunein

‘Simpele Ziel’, zo omschrijft de achttienjarige Tyrone Marcio zichzelf. ‘Ik ben graag op mezelf en soms doe ik domme dingen op sociaal vlak.’ Onlangs bracht hij zijn negen nummers tellende EP ‘Simpele Ziel’ uit. Een paar uur voor de release vond de luistersessie plaats in de Filling Pieces store op de Spuistraat. Zijn verschijning is mysterieus: hij draagt een zonnebril en zwarte kleding. Daarbij is hij ook geen prater. Eerder een rustige introverte jongen. Dat vertaalt zich ook in zijn manier van social media profilering. Hij is geen artiest die constant leurt en schreeuwt. Voor zijn artworks gebruikt hij foto’s van zichzelf zonder al te veel kleur en opsmuk. Om zijn creativiteit kunnen we niet heen: ‘Simpele Ziel’ is een dijk van een debuut project. Het wordt gekenmerkt door de minimalistische producties, zijn eerlijkheid en zijn poëtische manier van het bedrijven van de Nederlandse taal. ‘Ik heb de Nederlandse taal altijd al een mooie taal gevonden. Mijn moeder sprak veel met me. Door haar had ik altijd al waardering voor de Nederlandse taal.’

Tyrone Marcio tijdens de luistersessie van Simpele Ziel (Afbeelding via Nadim Abu Hunein)

Beginjaren Tyrone Marcio

Tyrone Marcio werd geboren in Amsterdam-Oost en groeide tot zijn zevende op in Amsterdam-Noord. Daarna verhuisde hij naar Purmerend. Het muzikale zaadje werd vroeg geplant. Zo werd er veel Bob Marley gedraaid bij hem in huis. Over zijn eerste ervaringen met het maken van muziek zegt Tyrone: ‘Sinds ik mij kan herinneren, was ik op school al bezig met het schrijven van muziek. Dan schreef ik bijvoorbeeld een liedje voor een meisje dat ik leuk vond. Het was niet heel serieus.’ Vervolgens stopte hij met het schrijven en ging hij zich meer storten op het maken van beats. Naar zijn zeggen is het op dit moment weer moeilijk geworden om zich te veel te focussen op het maken van beats. ‘Ik maak vaak een opzetje, en vanuit die basis stuur ik het door naar de producers met wie ik veel werk zoals Garrincha en 3DDY. Zij schaven die producties dan weer bij, en voegen er hun elementen aan toe. Het liefst schrijf ik ook als ik alleen ben. Als ik de eerste twee zinnen schrijf, kan ik de rest meestal freestylen.’ 

Bijdrage aan ‘Altijd Samen’ album Ronnie Flex

In 2020 bracht Tyrone Marcio zijn eerste single ‘Huis Tussen De Sterren’ uit. Na ruim één jaar verscheen hij ineens op het album ‘Altijd Samen’ van Ronnie Flex. Tyrone Marcio geeft aan dat hij tegenwoordig niet meer naar zijn eerste single kan luisteren. ‘Mensen vinden het tof, maar ik vind het zelf niks. Dat is niet hoe ik wil dat mijn muziek klinkt.’ In dat jaar waarin hij niets uitbracht, heeft hij in de luwte doorgewerkt aan nieuwe muziek en zichzelf verder ontwikkeld. ‘Het nummer ‘Tyrone Marcio Skit’ heb ik zelf geschreven en opgenomen. Het is een remake van een nummer dat ik vaak heb gehoord in de kerk. Ik ben christelijk opgevoed en daardoor kwam ik veel in aanraking met christelijke muziek. Het is niet zo dat ik nog steeds praktiserend ben. Je wordt ouder en dan worden andere dingen ook belangrijk.’ Dat was echter niet zijn enige contributie aan het laatste album van Ronnie Flex. Hij schreef ook mee aan het deel van Do op het nummer ‘Dankbaar’.

Tyrone Marcio Skit op Altijd Samen

Muzikale visie

Tyrone geeft aan dat hij de muzikale kwaliteiten die mensen nu horen, altijd al gehad heeft. Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Uiteindelijk maakte hij twee jaar geleden de overstap van rappen naar zingen. ‘Ik was altijd al een fan van old-school R&B. Artiesten zoals D’Angelo, Aaliyah en Timbaland zijn altijd grote inspiratiebronnen geweest voor mij. De openingszin van Tyrone Marcio’s EP ‘Simpele Ziel’ luidt: ‘misschien ben ik onzeker.’ Op de vraag op Tyrone vaak onzeker is over zijn muziek zegt hij: ‘ik heb alle vertrouwen in mijzelf, maar ik ga nooit zo goed worden als mijn muzikale helden D’Angelo en Michael Jackson. Ik ben erg kritisch op mezelf en wil het beste zijn in wat ik doe. Die drang is een gevolg van mijn liefde voor de muziek. Ik kan zeggen dat mijn EP echt de sound is geworden die ik op dat moment wilde maken. Nu heb ik weer demo’s liggen die een hele andere sound hebben. Op die stijlen kan ik nu weer verder bouwen.’

Cover Simpele Ziel (Cover gemaakt door Yung Yuul en Noys Zeeger)

Werkwijze

Tyrone Marcio begon dit schooljaar aan zijn opleiding op de Herman Brood Academie maar dat bleek niks voor hem te zijn. ‘Ik zat daar niet lekker in mijn vel dus ik ben weer gestopt met mijn opleiding.’ Op de vraag of hij moeite heeft met autoriteit antwoordt hij dat, dat misschien zijn grootste probleem is. ‘Ik kan moeilijk luisteren naar anderen want ik wil zelf de touwtjes in handen hebben. Daarom zit ik ook het liefst alleen in de studio. Mijn concentratie is slecht dus als ik een ingeving krijg wil ik het direct uit kunnen voeren. Als een producer bijvoorbeeld nog zit te pielen terwijl ik snel iets op wil nemen, raak ik geïrriteerd. Ook het schrijven doe ik alleen. Eigenlijk schrijf ik alleen de eerste twee zinnen en van daaruit freestyle ik de rest verder. Vandaar dat ik het beste op mezelf werk. Ik neem ook de tijd voor mijn muziek. Dan kan ik elke keer iets nieuws zeggen op een nummer. Artiesten brengen tegenwoordig te veel muziek uit. Voor mij persoonlijk werkt dat niet.’

Tyrone Marcio – Simpele Ziel