Skip to main content

Artist to Watch: Zulema 

05/05/2023mei 24th, 2023
zulema
Beeld: Juliane Falk

Misschien heb je haar stem voorbij horen komen op fan favorite 3:15 op Idaly’s nieuwe album. Misschien heb je haar nieuwste single ‘Laat Me Niet Los’ al voorbij horen komen. En misschien heb je nog geen idee wie Zulema is. De 20-jarige Amsterdamse draait echter al een tijdje mee in de scene en is er klaar voor de scene volledig over te nemen. Ze tekende onlangs een deal met Top Notch, dropte en nieuwe single met bijbehorende visuals en gaat met vol gas voor haar dromen. Eentje om in de gaten te houden dus. Vanzelfsprekend maakt dit Zulema onze nieuwe Artist to Watch. 

Zulema 

Zulema, die op social media ook regelmatig ‘Big Z’ wordt genoemd, groeide op in Ijburg, Amsterdam. De zangeres, van Surinaamse en Trinidadiaanse afkomst, groeide op met verschillende stijlen muziek. ‘Mijn vader luisterde veel naar reggae en hiphop, Biggie en Tupac werden regelmatig gedraaid bij ons thuis. Tegelijkertijd luisterde mijn moeder veel naar Whitney Houston, Beyoncé en Mary J. Blige. Zo kreeg ik al die verschillende stijlen mee’, legt de zangeres uit. Liefde voor muziek werd haar letterlijk met de paplepel ingegoten en Zulema vertelt dat ze al zingt sinds de basisschool. ‘Toen ik in groep vijf zat, ging ik al optreden bij de klassen van groep 8’, vertelt ze lachend. ‘Toen ik negen was verhuisden we een jaartje naar België, waar mijn moeder voorstelde dat ik een keer zou zingen voor de pastoor. Iedereen in de kerk raakte daar zo ontroerd van en motiveerde me echt om muziek serieus te nemen en mijn droom om zangeres te worden achterna te gaan.’ 

Zulema door: Daniel Lopes

Zo gezegd, zo gedaan. Waar Zulema zich nu voor gaat stellen aan het grotere publiek in Nederland, scoorde ze haar eerste hit al op 14-jarige leeftijd. De track ‘Hoofdpijn’ is inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken op YouTube en als je de videoclip bekijkt, is de superstar energie van Zulema daar al merkbaar. Nadat ze muziek een tijdje liet liggen om zich te richten op school, ging ze op 17-jarige leeftijd weer de studio in voor de release van haar EP ‘Celebrate’, waar onder andere de track ‘Door Jou’ op staat. Deze kwam op het vizier van niemand minder dan haar favoriete Nederlandse artiest: Hef. ‘Terwijl ik in de studio was, kreeg ik ineens een DM’, vertelt Zulema. ‘Helemaal in shock zei ik tegen mijn oude management: ‘Kijk wie me DM’t!’ Hef zei dat hij mijn muziek gecheckt had en me echt hard vond. Een paar dagen later volgde hij me op Instagram, maar uiteindelijk was het pas een jaar later dat we weer in contact met elkaar kwamen.’ Hef vroeg de jonge Zulema naar haar toekomstplannen en een paar maanden later kwam hij met het idee om haar voor te stellen aan een van de A&R’s van Top Notch. ‘Tijdens dat gesprek hebben we het gehad over de visie die ik voor mezelf heb als artiest en wat voor muziek ik leuk vind om te maken.’ Anderhalf jaar later kon Zulema eindelijk bekendmaken dat ze getekend was bij het grootste muzieklabel van Nederland en dat ze zich klaarmaakte voor haar eerste release onder het label. 

Laat Me Niet Los 

Zulema beschrijft ‘Laat Me Niet Los’ als een voorbeeld van haar liefde voor ‘90’s R&B en de liefde die daarin weergeven werd. ‘Ik zie dat het in mijn generatie soms erg gehyped wordt om niet loyaal te zijn of om niet te laten zien wat je echt voelt. Hoewel ik zelf niet uit de jaren ‘90 kom, kan ik me wel heel erg herkennen in de liefde die je daar zag in videoclips en in de muziek die toen uitgebracht werd’, legt de zangeres uit. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen van mijn leeftijd ook zien dat er nog steeds mensen zijn die het wel interesseert, die wel durven te laten zien dat ze emoties hebben en dat het niet erg is om eerlijk te zijn over hoe je je voelt. We zijn allemaal mensen’. Op de track komt duidelijk naar voren dat muziek een grote uitlaatklep is voor Zulema, wat ze ook bevestigt tijdens het interview. ‘Ik houd ervan om dingen uit te spreken’, vertelt ze. ‘Ik ga bijvoorbeeld niet graag met ruzie naar bed. Soms kan ik onbewust best trots zijn. Als iemand iets flikt wat ik niet vind kunnen, wil ik je echt laten zien dat ik het niet vind kunnen. Door mijn gevoelens in mijn muziek te uiten, komt het minder hard aan, dan als je bijvoorbeeld ruzie met iemand hebt. Muziek biedt je ook de mogelijkheid om iets donkers om te zetten in iets moois, soms zelfs iets vrolijks. Daarom vind ik het echt belangrijk dat ik alles uit mijn muziek kan halen en daarom schrijf ik het merendeel van mijn muziek ook zelf.’  

Zulema door: Louka Katsikanis

Wat ook opvalt in de clip van ‘Laat Me Niet Los’, naast de 90’s love, zijn de prachtige looks van Zulema. De zangeres vertelt veel passie te hebben voor mode en dit graag naast muziek te willen doen. ‘Ik heb de opleiding modeontwerpster afgerond en het lijkt mij heel tof om ooit mijn eigen kledinglijn te hebben’, vertelt ze. ‘Het is belangrijk voor mij dat ik alles kan doen waar ik geïnteresseerd in ben. Dat ik me nu op muziek richt, betekent natuurlijk niet dat dat het enige is wat ik kan doen. Fashion is iets wat ik altijd heel erg leuk heb gevonden, dus daar zal ik me ook altijd mee bezig houden.’ 

Toekomstplannen 

Muziek, fashion, waar zal Zulema zich in de toekomst nog meer op richten? ‘Ik ga sowieso superveel muziek releasen. Ik ben echt een shapeshifter qua muziek, dus het zal allemaal heel vernieuwend en verschillend zijn. Van pop tot R&B tot reggae. Buiten muziek kun je ook leuke dingen op het gebied van fashion verwachten. Ik vind het leuk om al mijn talenten te laten zien. En ik zal jullie zoveel mogelijk meenemen in mijn journey en een kijkje geven in mijn leven. Alles wat we eruit kunnen halen, gaan we eruit halen! 

Stream ‘Laat Me Niet Los’ hieronder.