Skip to main content

Astroworld festival: Getuigen vertellen wat er écht mis ging, klagen Drake en Travis Scott aan

08/11/2021
astroworld festival
Beeld: Getty Images

Meer dan 50.000 fans verzamelden zich op 5 november in Houston’s NRG Park, om hun favoriete artiesten te zien optreden op Travis Scott’s Astroworld Festival. Helaas eindigde de avond in een tragedie. Er zijn acht doden bevestigd, tientallen zijn in het ziekenhuis beland en iedereen die aanwezig was zal voor altijd de herinneringen aan een van de dodelijkste concerten ooit met zich meedragen.

Door drukte en paniek ontstond er een stormloop, met meerdere doden als gevolg. Getuigen beschrijven niet te kunnen ademen of bewegen, omdat ze zo dicht op elkaar gedrukt waren. Bezoekers vielen flauw en konden nergens heen. Mede hierdoor zijn onder andere een 14-jarige en 16-jarige bezoeker overleden. Inmiddels zijn de eerste rechtzaken binnen, tegen Travis Scott, organisator Live Nation en zelfs tegen Drake, die onverwachts kwam optreden. Fans vertellen over hun ervaringen tijdens Astroworld festival en andere concerten van Travis Scott.

Fans en getuigen spreken zich uit

De fans die Travis Scott aanklagen, nemen zijn verleden in rekening. Dit is immers lang niet de eerste keer dat er gewonden zijn gevallen bij een van zijn concerten. Sterker nog, in 2017 is een fan verlamd geraakt bij een show van Scott in New York. De fan, Kyle Green, werd door Travis aangemoedigd om van een balkon in het publiek te springen. De fan werd uiteindelijk van het balkon geduwd, waardoor hij tijdelijk in een rolstoel heeft gezeten. Hoewel hij nu weer kan lopen, is hij nog steeds gedeeltelijk verlamd.

De fan stelt helemaal kapot te zijn van wat er is gebeurd tijdens het Astroworld festival. Zijn advocaat legt uit: “Hij is erg bedroefd voor de families van degenen die zijn omgekomen en voor degenen die ernstig gewond zijn geraakt. Hij vindt het nog erger omdat het voorkomen had kunnen worden als Travis zijn lesje in het verleden had geleerd en zijn houding had veranderd over het aansporen van mensen om zich zo roekeloos te gedragen.” Travis Scott staat erom bekend zijn fans aan te moedigen te “ragen” tijdens zijn shows. Vrijdagavond liep dit echter volledig verkeerd af. Massa’s niet-betalende mensen stormden NRG Park binnen en overspoelden het festivalterrein, waardoor een situatie ontstond waarin duizenden mensen zich nauwelijks konden bewegen of ademen tijdens shows. Daar komt bij dat de chef politie van Houston claimt Travis te hebben gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren, voordat het festival begon.

Een aanwezige van Astroworld festival vertelt Complex dat de situatie al onveilig was voordat Travis Scott’s optreden begon. “Ik werd op de een of andere manier teruggeduwd van de reling. Ik werd ondergedompeld en geraakt door een stel mensen”, herinnert de festivalganger zich. “Op een gegeven moment viel iemand flauw. Ze moest door de menigte worden gesurft om over de reling gedragen te kunnen worden. Ik herinner me alleen dat haar lichaam bovenop me werd geduwd en me op mijn hoofd sloeg. Uiteindelijk werd het echt te druk. Iedereen sprong en duwde naar voren. Mijn vriendin kon het niet meer aan, dus ze vertelde me dat ze eruit wilde. Het was zo erg dat ik mijn armen of benen niet eens meer kon bewegen, ik zat vast.”

”Mensen om me heen riepen constant: ‘Help! Help, me alsjeblieft. Ik kan niet ademen!”’

Aanwezige Astroworld festival

“Toen het aftellen naar het optreden van Travis Scott begon, stroomden de adrenaline en opwinding door de menigte”, herinnert ze zich. “Voor elke normale concertganger voelde het geweldig. Maar dat veranderde toen we Travis zijn eerste ad-lib hoorden. De menigte steeg letterlijk op. Toen was het een constant gevoel van druk op mijn lichaam. In het begin was het nog te doen, maar toen begon het ook eng te worden.”

“Ik draaide me om en zag een meisje, wiens ogen in haar achterhoofd rolden”, vertelt een andere fan. ‘Ze leek levenloos. Ik voelde dat ik in paniek begon te raken omdat ik dacht: ‘Yo, je zou hier echt kunnen sterven.’ Volgens de fans raakte de situatie alleen maar nog meer uit de hand op het moment dat Drake zijn opwachting op het podium maakte. Toen ontstonden de moshpits, vielen meerdere fans flauw en werden zij uiteindelijk vertrapt door de menigte.

astroworld festival
Beeld: Getty Images

Astroworld festival updates

Manuel Souza is de eerste persoon die Travis Scott en LiveNation publiekelijk aanklaagt, in een petitie die zaterdag werd ingediend bij de Harris County District Court. Organisator ScoreMore wordt ook aangeklaagd door Souza. De rechtszaak noemt de tragedie een gevolg van “een motivatie voor winst ten koste van de gezondheid en veiligheid van concertbezoekers”. Daarnaast wordt de situatie ook beschreven als een “aanmoediging van geweld”.

“De beklaagden hebben het concert niet goed gepland en op een veilige manier geleid”, zei de advocaat van Souza. “In plaats daarvan negeerden ze bewust de extreme risico’s van gevaar voor de concertbezoekers en moedigden ze in sommige gevallen zelfs actief gevaarlijk gedrag aan.”

Souza is echter niet de enige die Scott aanklaagt. In een andere rechtszaak blijkt, uit documenten verkregen door de Daily Mail, dat de 23-jarige deelnemer Kristian Paredes $1 miljoen eist, omdat hij naar verluidt in de metalen barrière van de show is geduwd en blijvend lichamelijk letsel heeft opgelopen. De rechtszaak noemt niet alleen Travis Scott en LiveNation, maar ook Drake en Harris County Sports and Convention Corporation.

“Er zijn aanwijzingen dat de artiesten, organisatoren en de locatie niet alleen op de hoogte waren van de hectische menigte, maar ook dat er gewonden en doden zijn gevallen”, zei Paredes’ advocaat Thomas J. Henry. “Toch besloten ze de winst boven de veiligheid van hun bezoekers te zetten en lieten ze de dodelijke show doorgaan.”

Leave a Reply