Skip to main content

België schrapt geslacht van identiteitskaart

30/11/2021
Beeld: Unsplash/Elyssa Fahndrich

België wil dat het registreren van een non-binair geslacht mogelijk wordt. Ook wordt er gekeken naar de optie om het geslacht in de toekomst niet meer te vermelden op identiteitskaarten. Dat weten lokale media te melden op basis van beleidsnota’s voor 2022. 

Uit de beleidsnota’s blijkt dat politici al werkt aan een wetsvoorstel. Een mogelijk obstakel hiervoor is dat het schrappen van het geslacht het reizen zou kunnen bemoeilijken. Het geslacht zou wel nog zichtbaar moeten zijn in de databank van de Belgische overheid. In de volgende fase wil de regering kijken hoe de overheid een geslacht kan registreren op een “inclusieve wijze”. Zo is het bijvoorbeeld een probleem als je voor de tweede keer van geslacht wil veranderen, dan heb je een “uitzonderlijke reden” nodig. Dat kan problematisch zijn voor genderfluïden, die zich per dag met een ander gender kunnen identificeren.

“Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren”

Belgische overheid    

In 2019 werd de omstreden transgenderwet door het Grondwettelijk Hof ongeldig. Hierdoor was België gedwongen om actie te ondernemen. Volgens de Belgische regels kunnen non-binaire personen zich niet als zodanig registreren, terwijl zij zich niet specifiek identificeren als man of vrouw. Los van de wijzigingen is er ook overwogen om voortaan een ‘x’ toe te staan op identiteitskaarten.

Leave a Reply