Skip to main content

Brett Berish: “DJ Khaled en Rick Ross drinken al lange tijd onze merken”

28/10/2023

Onlangs spraken wij met Brett Berish: de CEO van Sovereign Brands, waar grote merken als Luc Belaire & Bumbu onder vallen. De succesvolle ondernemer heeft nu een nieuw merk op de markt gebracht, namelijk ‘The Deacon’. Berish vertelt ons over onder meer het succes achter zijn merken, de tegenslagen die hij heeft gehad, en hoe hij nieuwe connecties aangaat.

Hoe ben je begonnen in deze industrie?

Mijn vader zat al in deze alcoholindustrie, maar ik wilde ontdekken wat ik leuk vond, waardoor ik andere dingen ben gaan doen. Veel mensen volgen het pad van hun familie omdat ze ermee opgroeien en het dagelijks zien. Mijn vader adviseerde me om iets simpelers te gaan doen. Maar mijn passie en liefde voor deze industrie heb ik van hem gekregen.

Hij leerde me dat je niets kunt forceren; het moet organisch zijn. We voeren niet dezelfde campagnes uit zoals veel andere merken. Mijn verkoopbenadering is daarom heel traditioneel.

De merken die we vertegenwoordigen staan voor een community-gevoel, niet zomaar een merk. Het gaat om erbij horen en de betekenis erachter kennen. Het draait om ontdekken en er deel van uitmaken wanneer je er klaar voor bent, in plaats van iemand te dwingen zich ermee te associëren.

Toen ik Nipsey Hussle sprak, adviseerde hij me om ‘alles in de kofferbak te gooien en te gaan verkopen’, wat betekent dat je actief je producten moet verkopen, net zoals iemand die cd’s verkoopt op de straat. Mijn team en ik hanteren deze directe aanpak.

Ik begon ‘Self-Made’ om te leren van succesvolle mensen. De meesten hebben, net als ik, periodes van strijd doorgemaakt voordat ze hun succes bereikten. Persoonlijke tegenslagen, zoals het verliezen van mijn huis aan de bank en problemen met de belastingdienst, herinneren me eraan dat succes niet vanzelfsprekend is.

Mijn moeder bood aan om haar ringen te verkopen om me te helpen, maar ik was vastbesloten om het zelf te regelen. Ondanks de tegenslagen besefte ik dat ik blij was met wat ik deed. Deze ervaringen hebben me gevormd en het is belangrijk voor anderen om te weten dat het pad naar succes niet altijd eenvoudig is, maar dat het mogelijk is om je doelen te bereiken.

Grote namen zoals Rick Ross, DJ Khaled & Wiz Khalifa waren ooit te gast. Hoe kwam jij in contact met deze beroemdheden?

Het mooie is dat iedereen de merken respecteert. Het merk is de connectie. Je moet het waarderen en dan kan die relatie bloeien en groter worden. Ross en DJ Khaled drinken al lange tijd onze merken en ze wilden allebei samenwerken. Ross was de eerste die betrokken raakte – hij is nu een van mijn beste vrienden. Lil’ Wayne heeft nog nooit een merk gepromoot in zijn leven, maar hij houdt van Bumbu. Post Malone interviewde ik toen hij slechts één nummer had, ‘White Iverson’. Dus je hoeft niet groot te zijn. Ik waardeer dat wel, maar ik hou ook van opkomende talenten, omdat ik denk dat we dan waarde toevoegen en iets voor hen doen om ze op de kaart te zetten.

Een van je eerdere gasten voor ‘Self-Made’ was San Holo, een Nederlandse DJ en producer. Welke (Nederlandse) artiesten of producers staan op de lijst voor een eventueel interview?

Ik weet dat Adje bekend is met onze merken, en dat waardeer ik enorm. Ik ga hem binnenkort spreken hierover, want ik vind het altijd leuk om nieuwe verhalen te ontdekken en mensen te spreken die écht van onze merken houden.

San Holo kende ik niet persoonlijk, ik kende alleen zijn muziek. Maar zelfs het praten met hem en de energie die hij heeft en de verhalen die hij vertelt, dat waardeer ik. Het hoeft niet alleen muziek te zijn, het kan ook sport zijn, het kan zakelijk zijn, zolang er maar een verhaal is dat het waard is om te vertellen.

Wat kun je ons vertellen over je nieuwste merk, The Deacon?

Bij elk merk dat ik ontwikkel, proef ik eerst de categorie en dan denk ik na over hoe ik het kan verbeteren. Net als bij muziek wil ik dat het uniek is en zich onderscheidt. The Deacon is een Schotse whisky. Onze whisky heeft een unieke smaak die direct herkenbaar is. Het merk combineert retro en futuristische elementen. De naam “Deacon” komt uit Schotland en wordt gegeven aan de besten in hun vakgebied. We lanceren het merk nu in ongeveer 50 landen.

Denk je dat The Deacon misschien het beste merk is dat je tot nu toe hebt gecreëerd?

Ik beschouw merken zoals ik naar mijn zes kinderen kijk: elk is uniek en speciaal. Bij het opbouwen van merken moet ik er volledig achter staan en geloven dat ze beter zijn dan de rest. Elk merk moet in zijn categorie uitblinken.

Is het makkelijk om een nieuw merk te starten, qua marketing? Natuurlijk kent de community al de merken die je hebt gecreëerd, toch?

Ik zou zeggen dat het makkelijker lijkt omdat ik succes heb gehad. Het is net als een artiest; als hij een hitnummer of een succesvol album heeft, lijkt het volgende project makkelijker. Maar er is meer druk omdat je moet voldoen aan de verwachtingen. Maar ik hou van uitdagingen, ik hou ervan om de concurrentie te verslaan.

Denk je dat de uitdaging met Bumbu groter was dan met The Deacon?

Ik denk het wel ja. Nu dat Bumbu succesvol is, denkt men bij mijn volgende merk dat het wel gaat werken. Maar het gaat erom om mensen te overtuigen om opnieuw aan boord te komen. Ik heb geen hoge verwachtingen, omdat ik denk dat je klein moet beginnen en groeien. Als je de verwachtingen te hoog stelt, zul je ze nooit bereiken. Zoals Nipsey zei: ‘Ga gewoon verkopen’.

Laatst waren we in een winkel in Polen, waar ik iemand zag die twee flessen Bumbu kocht. Dat iemand het merk koopt, kent, of ervan gehoord heeft, geeft me nog steeds het beste gevoel ter wereld. Ik denk gewoon dat ze beter zijn en ik zou het niet lanceren als ik er niet in zou geloven. Ik moet er alles in stoppen: mijn hart, mijn ziel, bloed, zweet en tranen.

Hoe zie je de toekomst van de alcoholindustrie op dit moment, nu er een trend is met niet-alcoholische dranken?

Ik denk er niet zo over. Het klinkt misschien vreemd, maar ik kijk niet naar trends. Het volgen van trends is niet mijn ding. Als iets populair is, ben ik te laat en wil ik het niet doen. Hopelijk ben ik de trend.

De merken van Brett Berish zijn online verkrijgbaar via Gall & Gall en Sneldrank.