Skip to main content

Brunzyn bij 101Barz: eerste sessie van 2023 die nummer één trending gaat op YouTube

07/08/2023
Beeld: Brunzyn

Brunzyn werd onlangs door 101Barz uitgenodigd voor een zomersessie. In deze ruim tien minuten durende sessie, rapte Brunzyn achtereenvolgens op de instrumentals van ‘Watskeburt’, ‘Hele Meneer’, ‘New Balance’, ‘Bel Me’, ‘Puur’, ‘Liegen Voor De Rechter’, ‘Rozenstruik’ en ‘Get Me Home’. Ook Joost en Donnie waren van de partij in Brunzyn’s eerste wapenfeit bij 101Barz. Voor Brunzyn was het een droom die uitkwam. Dat hij met deze sessie al na twee dagen op een kwart miljoen YouTube views zit, had hij absoluut niet verwacht. Hoe is het hem gelukt om met zijn sessie zoveel aandacht te genereren? Hoe bereidde hij zijn sessie voor? Wat voor invloed heeft de online haat op hem? Allemaal vragen die wij hem mochten stellen tijdens ons gesprek.

“Het voelt echt gek dat, dat momenteel het geval is na mijn eerste 101Barz-sessie. Ik had ergens wel verwacht dat het goed bekeken zou worden. Ook omdat Joost en Donnie erbij waren en verder door alle dingen die er gebeurden op de achtergrond. Maar ik verwachtte absoluut niet dat het de meest trending YouTube video zou worden.”

Hoe is deze 101Barz sessie tot stand gekomen?

“Vorig jaar zat ik in een 101Barz-cypher van SMIBTNO Fest samen met Reanny en MC Lost. Daardoor had ik al een beetje contact met de redactie van 101Barz. Na die cypher had ik aangegeven dat ik ready was voor een 101Barz-sessie in de studio. Ik probeerde op die manier al een zaadje te planten. Ook was ik Rotjoch in de tussentijd een paar keer tegengekomen en met hem was ik ook altijd cool. Begin juli werd ik uiteindelijk gecheckt door de redactie met de vraag of ik een zomersessie wilde doen. Voor mij was dat echt een jongensdroom die uitkwam. In de vijf jaar dat ik nu bezig ben met muziek, heb ik altijd nagedacht over wat ik zou doen en wie ik zou meenemen als het moment daar was. Vanaf het moment dat ik toe had gezegd, begon ik gelijk met het schrijven en het oefenen.”

“Tijdens het schrijven merkte ik dat ik toch wel wat kritischer was dan normaal. 101Barz is het grootste hiphop-platform dat je kunt krijgen dus ik wilde echt met sterke bars komen. In het schrijfproces heb ik steeds dingen geschrapt en nieuwe dingen erbij geschreven totdat ik er echt tevreden mee was. Die eerste tune heb ik bijvoorbeeld in twee weken tijd geschreven.”

“Ik dacht aanvankelijk dat je bij 101Barz alleen maar one-takers kon doen dus ik had alles zo geschreven dat ik in mijn flows ook de ruimte had om adem te halen. Achteraf kwam ik er pas achter dat je, je sessie in meerdere delen op kan nemen. Ik kreeg van de redactie ook erg veel respect omdat ik volgens hen, een van de weinigen was die een one-taker deed.”

Donnie vergezelde je samen met Joost tijdens de sessie. Hoe kwam het idee tot stand om Donnie te checken voor deze sessie?

“Donnie is natuurlijk een echte 101-veteraan. Volgens mij hebben al zijn sessies meer dan één miljoen views. Ook staat hij dichtbij mij en Joost dus het was niet meer dan logisch om hem te checken voor mijn zomersessie. Hij twijfelde zelf of hij het ‘rap-vuurtje’ nog kon laten branden maar hij heeft laten zien dat hij nog steeds keihard kan rappen. In de aanloop naar deze sessie heeft hij mij ook erg goed geholpen. We hebben veel gebeld over mijn voorbereiding en ook over hoe de 101Barz-studio er in het echt uitziet. Ik ben hem daar ook echt heel dankbaar voor.”

Was de 101Barz-studio in het echt anders dan op je beeldscherm?

“Ja heel anders. Het was een kleine ruimte en als je voor die microfoon staat, heb je een camera recht voor je gezicht die heel dicht op je staat. Verder heb je een camera naast je en dat is het. Het is niet anders dan op de radio: je doet je ding en dan ben je daarna klaar. Uiteindelijk ben ik daar twee uurtjes geweest: de opname zelf was elf minuten en voor de rest namen promovideo’s op en schoten we wat foto’s.”

Buiten de muziek om was er ook veel te doen om de mensen in de back zoals Appie Mussa, Stuntkabouter en Bokoedro. Zij zorgden voor een humoristisch randje tijdens je sessie. Is dat ook iets waar je van tevoren over hebt nagedacht?

“Zeker. Ik heb met Joost rond de tafel gezeten en wij hebben veel grappige figuren in onze kring. Dus het was absoluut een goed idee om hen ook mee te nemen naar die sessie. Sowieso was het heel tof dat Stuntkabouter als KA naar de studio kwam en Appie Mussa was ook weer heerlijk zichzelf. Als ik er achteraf terugkijk hoe iedereen zich gedroeg, dan besef ik wel dat alles echt op z’n plek viel. Uiteindelijk zijn het ook zulke opmerkelijke taferelen die een sessie leuk maken om naar te kijken.”

De sessie staat na twee dagen op een kwart miljoen views. Bij veel views komen er ook veel reacties. Hoe ga je om met de reacties van een wat negatievere aard? runzyn

“Ja er zijn inderdaad mensen die de sessie wat minder vet vinden. Ik kan niemand dwingen om het tof te vinden. Uiteindelijk heeft eenieder zijn of haar smaak dus dat is helemaal prima, alleen komen sommige reacties eerder over als een persoonlijke aanval. Iedereen om mij heen weet hoe hard ik hiervoor heb gewerkt dus als mensen zeggen dat ik geen echte hiphop-artiest ben, is dat natuurlijk jammer. Ik kan niet zeggen dat, dat niks met mij doet, maar aan het eind van de dag overheerst er bij mij een trots gevoel. Ik ben erg blij met wat ik heb neergezet en het overgrote deel van de reacties is positief. De views spreken voor zich dus daar ben ik echt heel trots op.”

Het momentum is momenteel volledig met jou. Hoe ben je dit van plan te benutten?

“Door heel veel nieuwe muziek uit te brengen. Ik heb de afgelopen tijd hard gewerkt aan nieuwe muziek dus er ligt genoeg op de plank. Ook wil ik toffe samenwerkingen met andere artiesten doen. Dit is de tijd waarin alles weer naar een hoger level moet dus er komt veel aan. Er komt binnenkort ook een tour aan in in oktober en november genaamd ‘De 3e Helft’. Die is samen met Appie Mussa, Bokoedro en Chri$tophe en daar zijn nog kaarten voor verkrijgbaar. Daar liggen voor mij de prioriteiten op dit moment. Uiteindelijk is het een kwestie van gas geven en doorpakken.”