Skip to main content

Complex NL en Doelpnt presenteren de top 10 meest bijzondere veldbestormers

17/09/2021
veldbestormers
Beeld: Mehdi Bolourian

Niet zo lang geleden liep de 13-jarige Amin zonder enige moeite het veld op, tijdens het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Montenegro (4-0). Uiteindelijk bleek het een onschuldige, komische veldbestormer. Dat is niet altijd het geval. We sloegen de handen ineen met Doelpnt en presenteren bij deze de top 10 meest bijzondere veldbestormers tijdens voetbalwedstrijden!

10. Dieren

Als eerste op ons lijstje. Vaak leveren ze lieve, onschuldige beelden op, maar soms zijn ze ook echt een pain in the ass: onuitgenodigde dieren op het veld.

9. Warming Up

Misschien wel de meest hilarische veldbestormer uit dit lijstje! Een voetbalveld bestormen vraagt flink wat van je lichaam, dus soms kan je beter eerst maar een warming-up doen. Dit dacht een (waarschijnlijk dronken) Willem-II fan in 2019 ook. De mannen van Veronica Inside konden er in ieder geval erg om lachen! Negeer ook vooral de random tackle op de achtergrond niet.

8. Vrije trap

Als je de kans krijgt om je talent voor miljoenen kijkers te kunnen laten zien, zou je dat dan doen? Deze supporter wist in ieder geval wel zeker. In 2014 rende de man tijdens het Premier League-duel tussen West Ham United en Tottenham Hotspur het veld op, waarbij het spel eventjes stil lag door een te nemen vrije trap. Zodoende lag er een bal panklaar net buiten het strafschopgebied, waardoor de supporter zijn kans zag.

7. Champions League finale

De Champions League-finale in 2019 was voor de 22-jarige Kinsey Wolanski het perfecte podium om zichzelf aan de wereld te laten zien, zou ze hebben gedacht. Het model besloot om in een zwart badpak de wedstrijd voor enkele seconden te verstoren, waarna het belangrijke duel vervolgens gewoon weer door ging, alsof er niets was gebeurd.

6. Parachutist EK 2020

De volgende in de lijst van bijzondere veldbestormers: een parachutist van Greenpeace. Vlak voor het begin van het EK-groepsduel Frankrijk – Duitsland landde de parachutist plotseling in het stadion. De man scheerde rakelings over de hoofden van het publiek op de tribunes en landde vervolgens hard op het veld. Achteraf bleek dat enkele sluipschutters hem al in het vizier hadden, maar de politie net op tijd het logo van milieuorganisatie Greenpeace zag. Daardoor werd besloten om het vuur op hem niet te openen.

5. Supporter of speler?

Het had niet veel gescheeld of Benjamin Mendy had in 2019 hardhandig kennis met de smaak van een voetbalveld gemaakt. De Manchester City-verdediger was geblesseerd en miste het belangrijke duel tegen Liverpool. Nadat zijn team echter de zwaarbevochten 2-1 overwinning had binnengehaald, besloot de Fransman het veld op te stormen en zijn teamgenoten te feliciteren. Twee stewards kwamen direct achter Mendy aan gesprint en hadden maar net op tijd door dat het om de profvoetballer ging..

4. Het halve stadion op het veld

In mei 2018 won Cardiff City het promotieduel, waardoor ze terugkeerden in de Premier League. Dat de fans blij waren is een understatement, aangezien duizenden supporters het veld oprenden om het te vieren. Één van de grootste invasies aller tijden!

3. Scheids rent voor zijn leven

Een scheidsrechter in Bulgarije heeft letterlijk en figuurlijk voor zijn leven moeten rennen. Tijdens het duel tussen OFK Kostinbrod en Tornado Bezden gaf de arbiter een kaart aan een boze speler, die de scheidsrechter duwde. Dit was een voorbode voor wat erna zou komen: het hele team en de staf kwam achter hem aan!

2. Doelman AZ aangevallen

In 2011 werd AZ-doelman Esteban tijdens een bekerduel tegen Ajax, uit het niets aangevallen door een supporter. De Costa Ricaan reageerde snel en gaf de supporter uit zelfverdediging een aantal trappen. Desondanks kreeg de keeper een rode kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis. Dit resulteerde in een staking: doordat het team van Gertjan Verbeek zich niet meer veilig voelde en zich niet kon vinden in de rode kaart, liepen zij het veld af. De wedstrijd werd uiteindelijk overgespeeld. Hoewel de arbiter volgens de reglementen handelde, werd de rode kaart geseponeerd.

1.Gewapende Griekse eigenaar

De nummer één in onze lijst van bijzondere veldbestormers is oprecht ongelofelijk. Dat de eigenaren van voetbalclubs zich maar al te vaak bemoeien met wat er op het veld gebeurd, is algemeen bekend. Maar dat de eigenaren met een pistool het veld opkomen nadat er een doelpunt wordt afgekeurd, dat is wel erg bizar.

Toch gebeurde het in 2018. In het supercup-duel tussen AEK Athene en PAOK kwam de eigenaar van laatstgenoemde met een pistool in zijn holster het veld op. Het pistool werd niet getrokken, maar maakte desondanks enorm veel indruk. De wedstrijd werd direct gestaakt, PAOK kreeg puntenvermindering en de competitie lag twee weken stil.

Later bood eigenaar Ivan Savvidis zijn excuses aan. “Het spijt me heel erg wat er is gebeurd. Ik had geen enkel recht om het veld te betreden zoals ik deed.”

Leave a Reply