
De Taliban nam een aantal dagen geleden in de Afghaanse hoofdstad Kabul, het presidentieel paleis in. De mensen in Afghanistan vrezen voor hun leven. Voor de terroristische groep die nu aan de macht is, is geweld geen onbekende taal. Talloze onschuldige mensen, waaronder verschrikkelijk veel kinderen, hebben geleden onder de machtsstrijd tussen de Taliban en hun tegenstanders. Ook Nederland stuurde decennialang troepen naar Afghanistan. Op de officiële website van defensie is te lezen dat de missies draaiden om het verder opbouwen van het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan. Maar wat voor rol speelde Nederland in de oorlog en de onrust? De veiligheid, het leger en de politie in Afghanistan zijn klaarblijkelijk overweldigd. Dus nog belangrijker: wat doen we nu?
Een aanval op één is een aanval op allen
De meesten van ons weten nog precies waar we waren toen een vliegtuig dwars door de Twin Towers heen vloog. Een periode van angst, woede en heel, heel veel onbegrip volgde. Amerika verklaarde de oorlog aan de vijand en Nederland stond als bondgenoot van Amerika direct in het gareel. De NAVO-landen beriepen zich unaniem op artikel vijf van het manifest: Een aanval op één is een aanval op allen. Ook Nederland zou naast politieke alliantie, militaire hulp bieden aan Amerika. In totaal zijn over een tijdsspan van bijna twintig jaar, ruim 30.000 Nederlandse militairen naar Afghanistan uitgezonden.
Einde missie
Begin dit jaar (2021) tekenden de VS en de Taliban echter een overeenkomst. Deze zou ervoor moeten zorgen dat Afghanistan een vredige toekomst tegemoet zou gaan. “The War on Terror” duurde niet alleen twintig jaar, maar kostte Amerika ook twee biljoen dollar. De schijnbaar plotselinge overeenkomst viel dan ook lang niet overal in goede aarde. Toch volgde Nederland en trokken ook wij alle troepen terug. Tussen een van ‘s werelds meest beruchte terroristische organisaties en haar grootste vijand: de VS, leek een duurzaam akkoord onwaarschijnlijk. Wanneer President Biden aankondigt dat het vertrek van het Amerikaans leger uitgesteld wordt, is de deal dan ook gelijk van tafel. De Taliban voelt dat de overeenkomst is geschonden en dreigde direct met maatregelen.

Wat nu?
Op socials en alle andere media overstroomd het met horrorverhalen uit Afghanistan. Mensonterende situaties zijn te zien op foto’s. Op elkaar gestapeld in een vliegtuig proberen moeders, vaders en kinderen de wanhoop te ontvluchten. De Taliban heeft de macht volledig overgenomen en plaatsgenomen in de hoofdstad Kabul. De Nederlandse burgers die nog werkzaam waren in het land, zoals op de ambassade, worden geëvacueerd.
“De boodschap was ‘nu ontruimen’. Dat was midden in de nacht. De compound wordt binnenkort overvallen door de Taliban, ga nu naar de luchthaven.”
Demissionair Minister Kaag, Buitenlandse Zaken
Op social media reageerden mensen kwaad toen aan het licht kwam dat alleen de Nederlanders die op de ambassade werkten waren geëvacueerd. De Afghaanse werknemers, ook in dienst van de Nederlandse overheid, waren zonder bericht achtergelaten. Zij kwamen in een leeg gebouw aan. “De boodschap was ‘nu ontruimen’. Dat was midden in de nacht. ‘De compound wordt binnenkort overvallen door de Taliban, ga nu naar de luchthaven’”, zei Kaag over de evacuatie. Volgens haar had het Nederlandse personeel geen tijd om de anderen in te lichten. Bovendien zei Kaag dat het Amerikaanse leger geen Afghanen toeliet op het vliegveld. Er zou alleen plek zijn voor internationaal uitgezonden personeel.
The era of enslaving women is over#AfghanWomen #AfganistanBurning #Afganistan #AfganistanWomen #afghanistanwomen pic.twitter.com/EiTJzjyb1K
— SAKTHI (@SAKTHI_d) August 17, 2021
“Het heeft de hele internationale gemeenschap verrast. (…) Dit is een dramatisch einde. Ik kijk er met een enorme somberheid naar. Ik ben bang dat alle verworvenheden in één keer worden weggevaagd.”
Demissionair Minister Kaag, Buitenlandse Zaken
Een schok
Voor alsnog moeten nog ongeveer driehonderd Nederlanders geëvacueerd worden. Als het verleden ons iets leerde, is het dat voornamelijk vrouwen onder bewind van de Taliban hun mensenrechten zullen moeten inleveren. Wereldleiders besloten een overeenkomst aan te gaan met ‘s werelds meest beruchte terroristische organisatie. Toch noemen ze de ontwikkelingen “een schok”. “Het heeft de hele internationale gemeenschap verrast. Er heeft zich een ramp voltrokken. Onze verwachting was, dat is nu dus naïef gebleken, dat het Afghaanse leger meer weerstand zou kunnen of willen bieden. We hebben het niet zien aankomen, we hebben de situatie verkeerd ingeschat (…) Er vallen veel lessen te trekken. Dit is een dramatisch einde. Ik kijk er met een enorme somberheid naar. Ik ben bang dat alle verworvenheden in één keer worden weggevaagd.”, aldus demissionair minister Kaag.