Skip to main content

Cuba gaat crypto toestaan als wettig betalingsmiddel 

27/08/2021
Beeld: Flickr / Pedro Szekely

De Cubaanse regering was naar verluidt de mogelijkheden van cryptocurrencies aan het onderzoeken. De lokale staatscourant van Cuba heeft vandaag bekend gemaakt dat de Cubaanse regering regels wil invoeren die het land in staat stellen om legaal gebruik te maken van digitale activa.

Nadat El Salvador eerder dit jaar geschiedenis heeft geschreven door bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren, blijft het aantal landen dat van plan is om hetzelfde te doen groeien. 

De populariteit van cryptomunten is de afgelopen maanden sterk gestegen in Cuba. Dit komt voornamelijk omdat de Cubaanse peso momenteel weinig waard is. In mei begon de Cubaanse regering al te kijken naar mogelijke manieren om cryptocurrencies te gebruiken. Dit om de financiële turbulentie van het land te overwinnen, die na de COVID-19 erger is geworden. 

De Cubaanse economie heeft jarenlang te lijden gehad. En kreeg opnieuw een klap door Amerikaanse sancties. De regering van de voormalige Amerikaanse president Trump scherpte Cuba-beleid aan en bestempelde het land ook weer tot terreursponsor. Een recente schatting door een hoge Cubaanse ambtenaar van het ministerie, Johana Tabalada, merkte op dat deze maatregelen het land ongeveer $ 20 miljard hadden gekost.

Tot januari van dit jaar kon er op het eiland ook nog met dollars betaald worden. Door economische sancties van de VS is dat nu bijna onmogelijk. Door over te stappen naar het gedecentraliseerde karakter van bitcoin, zou het een levensvatbaar alternatief kunnen bieden voor Cuba.

Leave a Reply