
De Olympische Spelen worden dit jaar gehouden in Tokyo van 23 juli tot 8 augustus. Het evenement wordt al vanaf 1896 gehouden. Tijdens deze internationale sportmanifestatie doen er duizenden atleten mee om medailles te winnen voor uiteenlopende sporten.Tijdens de Winter en Zomerspelen streven atleten ernaar om hun sport te beoefenen en waardering hiervoor te ontvangen in de vorm van medailles. Elke Olympische Spelen en elke sporter is bijzonder, maar af en toe komen er situaties voor die nooit eerder gebeurd zijn. Hieronder delen wij noemenswaardige gebeurtenissen die de geschiedenisboeken in kunnen.

Quinn schrijft op 25 jarige leeftijd een stukje geschiedenis. De Canadese voetballer is de eerste openlijke transgender en non-binaire sporter die een gouden olympische medaille wint. In September 2020 heeft Quinn openlijk via social media kenbaar gemaakt dat die een transgender persoon is met de voornaamwoorden die/hun. Verder heeft de sporter aangegeven voortaan maar naar één naam te luisteren: Quinn. De medaille winnaar heeft werd overspoeld met berichten van jongeren die voor het eerst een transgender persoon in de sport gezien hebben. Het was moeilijk voor Quinn om door de maatschappij of de media in een gender hokje geduwd te worden. Met de openlijke outing en het behalen van een gouden olympische medaille, is Quinn een voorbeeld voor veel jongeren.

De winst van Sifan Hassan is ook zeker een noemenswaardige prestatie. De Nederlandse atlete is de eerste die de 1.500, 5.000 en 10.000 meter heeft gecombineerd op de Olympische spelen. Zij won goud op de 5.000 en 10.000 meter. Daarnaast behaalde de atlete ondanks een valpartij brons op de 1.500. “De ‘nederlaag’ gaf haar juist de energie om tot het uiterste te gaan op de 10.000 meter”, zei ze vooraf. Deze overwinning is een zeldzame combinatie, vooral op wereldniveau. Het Olympisch kampioen heeft voor de wedstrijd te maken gehad met kritiek. Gaan voor een drieluik van 1.500, 5.000 én 10.000 meter zou teveel van het goede zijn. Sifan heeft de critici ongelijk bewezen.