Skip to main content

De gezondheidseffecten van vapen

25/09/2023

Vapen is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. Vele mensen roken een vape als alternatief voor het roken van sigaretten, of vanwege de verschillende smaakjes die beschikbaar zijn. Ook wordt er vaak gezegd dat het gebruik van deze e-sigaret gezonder is dan de traditionele sigaret. Maar wat klopt hier van en wat doet het met onze gezondheid?

Is vapen een gezond alternatief voor roken?

Het RIVM meldt dat de damp van een e-sigaret, net als tabaksrook, schadelijke stoffen bevat zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Wanneer je dit rookt kan het leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Er komen wel minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Mensen die vapen lopen de kans op een nieuwe longziekte: EVALI. Dit staat voor ‘E-cigarette or vaping use-associated lung injury’, ofwel longziekte veroorzaakt door e-sigaret of vapen. Deze longaandoening uit zich in symptomen zoals hoesten, benauwdheid, borstpijn, misselijkheid, overgeven, diarree en koorts, en kan uiteindelijk leiden tot ernstige longbeschadiging. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door hogere concentraties nicotine in e-sigaretten dan in een normale sigaret.

Waarom is vapen zo populair?

Longartsen merken op dat vapen erg in trek is vanwege de smaakstoffen die erin zitten en het brede assortiment dat beschikbaar is. Verder zorgen deze smaakstoffen ervoor dat je de bitterheid van nicotine minder goed proeft. Nicotine is namelijk de stof die verslavend werkt.

Op middelbare scholen is het gebruik van een vape behoorlijk populair. Hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe groter de kans op verslaving. Om die reden zijn vapes met een smaakje vanaf 1 januari 2024 verboden. Dit moet ervoor zorgen dat het gebruik onder jongeren terug wordt gedrongen.

Meer informatie over vapen kun je vinden in de onderstaande video.

Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.