Skip to main content

De vijf meest extreme studentendopen in Nederland en België

18/09/2021
studentendopen
Beeld: Paul Hermans

Sinds de dood van Sanda Dia is er steeds meer aandacht voor studentendopen in België en in Nederland. Onlangs schreven we al over de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V., die per direct stopt met de ontgroeningsperiode, vanwege klachten over onder andere extreme vernedering en geweld. Ondanks de negatieve berichtgeving en zelfs doden, gaan de studentendopen alweer van start in België. Dit leek me aanleiding genoeg om te onderzoeken hoe ver de dopen zijn gegaan in het verleden en wat studenten drijft continu de grenzen weer te verleggen.

Hoewel de dood van Sanda Dia als extreem geval wordt beschreven, is niets echter minder waar. In de Verenigde Staten overlijdt bijna jaarlijks een student als gevolg van de studentendoop. Daarnaast beschrijven experts dat studentendopen op zich grensoverschrijdend gedrag stimuleren. Zo is er sprake van een machtsverhouding tussen de schacht/feut (het ‘groentje’) en de preses (leider van de vereniging), maar is er ook vaak sprake van groepsdruk. Daarnaast geven studenten vaak niet met volledig bewustzijn consent voor de activiteiten, omdat ze vaak dronken zijn en vooraf niet weten hoe het ontgroeningsritueel (de doop) eruit ziet.

Ook dichterbij huis, in Nederland en België, worden er regelmatig extreme activiteiten uitgevoerd tijdens studentendopen. Van een student in de fik steken tot het doodschieten van een biggetje: dit zijn de vijf meest extreme studentendopen in Nederland en België. Wees gewaarschuwd: dit artikel bevat grafische beschrijvingen van geweld.

5. Dierenmishandeling in Antwerpen (2013)

studentendopen
Beeld: HLN

Reuzegom, de vereniging verantwoordelijk voor de dood van Sanda Dia, komt al jaren negatief in het nieuws. Er is zoveel ophef over geweest, dat het wonderbaarlijk is dat de vereniging überhaupt nog bestaat. In 2013 werden leden opgedragen een semester lang voor een konijn te zorgen. Vervolgens moesten de studenten het konijn eigenhandig vermoorden en opeten. In hetzelfde jaar werd er een video online verspreid van leden van Reuzegom die een biggetje door de kop schieten. Vervolgens hangen de leden het dode dier op en wordt het met een metalen staaf gespiest. Tenslotte wordt het biggetje ook nog geroosterd en opgegeten.

4. De schachtenverkoop in België (2020)

In België worden schachten verkocht aan andere leden van de vereniging. Dit levert vooral voor vrouwen erg seksistische taferelen op. Zo vertelt een oud-lid dat ze in haar bikini op het podium moest paraderen, waarbij mannelijke leden op haar konden bieden. Een andere student kreeg een banaan om te laten zien ‘wat ze hiermee kon’. De schachtenverkoop stimuleert misbruik, wat blijkt uit het verhaal van een student die werd verkocht aan iemand die ze niet kende. Ze werd uitgenodigd om naar de kamer van de student te komen, waarbij hij naakt, met een erectie, de deur opendeed. Hij vroeg de student om seks met hem te hebben. Ze wees het verzoek af en stapte uit de vereniging. De schachtenverkoop houdt tot de dag van vandaag echter nog steeds stand.

3. Student in de fik in Groningen (2010)

In 2010 ontstond er veel ophef over studentenvereniging Albertus Magnus in Groningen, nadat een student in brand werd gestoken tijdens een van de studentendopen. Hoewel de 21-jarige student zwaargewond raakte, ging het ontgroeningsritueel gewoon door. Het duurde uiteindelijk veertig uur voordat de student zich liet behandelen in het ziekenhuis. Hij onderging de ontgroening met drie andere studenten. Ze mochten niet langer dan vier uur slapen en op een gegeven moment vroeg de student in kwestie de anderen om hem in brand te steken. Iemand gooide brandbare vloeistof over hem heen en stak hem vervolgens in de fik. De student hield er tweede- en derdegraads brandwonden aan over. Albertus Magnus kwam deze maand alweer in het nieuws, toen vier studenten flauwvielen nadat ze twintig minuten voorover gebogen moesten zitten.

2. Watervergiftiging leidt bijna tot dood (2005)

Dezelfde studentenvereniging, Albertus Magnus, zorgde in 2005 al voor opspraak toen een student bijna overleed aan watervergiftiging. Er werd een spelletje gedaan, waarbij studenten elke keer dat een vraag verkeerd beantwoord werd, een glas water leeg moesten drinken. De student in kwestie dronk naar verluid vijf à zes liter water binnen drie uur. Toen hij het feestje verliet, zakte de student op straat in elkaar. Hij lag anderhalve dag buiten bewustzijn in het ziekenhuis. Niet lang voor het incident, was een Amerikaanse student nog overleden aan watervergiftiging.

1.Dodelijke ongelukken bij Vindicat (1997)

studentendopen
Beeld: Wikipedia

In 1997 leidden studentendopen bij Vindicat, ook in Groningen, tot de dood van een student. Eerst overleed Reinout Pfeiffer aan een alcoholvergiftiging, nadat hij een liter jenever moest drinken. Het was de bedoeling dat de student de alcohol weer uit zou kotsen, maar dat lukte hem niet. Reinout kreeg een insult, een verkramping die wat wegheeft van een epileptische aanval, tijdens zijn slaap, waarna hij overleed. Twee weken voor de dood van Reinout, raakte een andere student zwaargewond nadat hij stomdronken in slaap viel op een grasveld. Een andere dronken student overreed hem per ongeluk, waardoor de student in het ziekenhuis belandde. Vindicat zorgt al jaren voor ophef met de studentendopen: van bangalijsten tot een student die hersenletsel opliep nadat een andere student op zijn hoofd ging staan: de vereniging weet van geen ophouden. Psychologen hebben eerder al verteld veel leden van Vindicat te moeten behandelen voor wat studenten meemaken bij de vereniging.

Als we iets uit deze lijst kunnen concluderen, is het wel dat de dood van Sanda Dia geen uitzonderlijk geval was. Een andere conclusie die we kunnen trekken, is dat de gedragscodes en laagdrempelige maatregelen bij lange niet genoeg zijn in het beschermen van de veiligheid van studenten. Als dat het geval was, zouden de incidenten niet tot de dag van vandaag nog plaatsvinden.

Leave a Reply