Skip to main content

Deepfake-filmpje van Mark Rutte gaat viraal

28/10/2021
afghanistan
Beeld: Mark Rutte

Een video waarin Mark Rutte aangeeft dat de klimaatverandering een grotere crisis is dan corona gaat viraal. Jammer, want de video is nep. Het is een deepfake van Mark Rutte. De video is gemaakt door De Correspondent die daarmee de klimaatcrisis onder de aandacht wil brengen.

In de video lijkt het alsof demissionair premier Rutte een toespraak houdt, maar de beelden en zijn stem zijn bewerkt. Het is zo goed gedaan, dat je bijna het verschil niet ziet. De Correspondent maakt dat ook direct duidelijk en wil kijkers absoluut niet voor de gek houden.

“Door KlimaatRutte het eerlijke verhaal over klimaatverandering uit te laten spreken, willen we laten zien hoe klimaatleiderschap eruit kan zien. We vragen iedereen die ook gelooft dat doortastend klimaatleiderschap nodig is de video van KlimaatRutte met zo veel mogelijk mensen te delen. Zo laten we de échte Mark Rutte zien dat er veel draagvlak is voor het eerlijke verhaal.”

De Correspondent

In een verklaring legt De Correspondent niet alleen uit waarom de video is gemaakt, maar ook dat een jurist het project heeft overzien. Het journalistieke platform zegt wel dat de Rutte in de video “het eerlijke verhaal over de klimaatverandering” vertelt. Zo zou de zeespiegel in 2150 wereldwijd met 5 meter gestegen zijn en dat hij niet voldoende heeft gedaan als premier. 

Hieronder kan je de deepfake zien:

Leave a Reply