Skip to main content

Deze vijf tracks heeft Fresku on repeat!

22/10/2021oktober 23rd, 2021

Het herfstweer is de perfecte aansluiting op de teleurstellende zomer. Op vakantie gaan, kon wel, maar liever niet. Verder viel er vrij weinig te doen op cultureel gebied. Om de culturele void te vullen, vragen wij elke week een andere culturele pionier naar hun favoriete tracks. Er is tegenwoordig zoveel muziek, dat een duwtje in de juiste richting geen kwaad kan. 

Complex sprak daarom met Fresku, Nederlandse rapper, acteur en cabaretier. We waren namelijk benieuwd naar welke nummers Fresku luistert op dit moment en wat die nummers voor hem betekenen. 

Nipsey Hussle – Double Up

‘Nipsey is een onderschatte movement in Nederland. Ik heb het gevoel dat veel mensen hem pas hem ontdekt en erkent na overlijden. Hij was heel open en eerlijk met informatie, niet bang om de ‘keys’ te delen. Heel veel mensen praten over ‘keys’, maar niemand deelt het. Met de tijd gaat men de verandering beseffen dat Nipsey te bewegen heeft gebracht. Hij heeft niet de  independent-movement groot gemaakt, maar wel een groot aandeel gehad. Ook de elite-blik die denkt dat rap altijd over hustlen gaat, dat stigma heeft Nipsey doorbroken.’

Tory Lanez – In The Air

‘Mijn album heet ‘In De Lucht’ en denk dat dit nummer onbewust een inspiratie is geweest voor die naam. Het is echt een lijflied geworden. Door Tory Lanez is er in mijn directe omgeving een discussie aangewakkerd over cancel culture. Ik denk oprecht dat er een tijd komt waarbij er ook een hand in eigen boezem gestoken gaat worden. Dave Chappelle is daar een perfect voorbeeld van. Hij gaat on stage voor de ongemakkelijke gesprekken. In Nederland heeft iedereen ook altijd een mening bij een ‘cancel’. Maar we vergeten soms waar een punt gemaakt moet worden. Hoe gezond is social media en hoezo doen ze er niks aan? Hoeveel verantwoordelijkheid heeft een label? Ik hoop dat men de noodzaak snapt waarom de samenleving het gesprek moet blijven aangaan.’ 

Yung sarria – Yo Con Mi Man

‘Yung Sarria is een Spaanstalig rapper uit Columbia. Hij rapt anders Spaans dan het Spaans men gewend is. Niet dat snelle, no offense naar mijn Spaanse people! Maar ik ben zelf Venezolaans- en Dominicaans-Spaans gewend. Dat klinkt gewoon anders. Yo Con Mi Man is echt een goeie tune en hoop dat ik ooit iets met hem kan doen.’ 

Frank Ocean – Swim Good

‘Ik twijfelde tussen Swim Good en Godspeed van Frank Ocean. Maar Swim Good heb ik jaren geleden ontdekt en is mij echt bijgebleven. De manier waarop Frank Ocean schrijft en hoe hij dat doet is een inspiratie. Het hele nummer is een autorit beschreven, maar alles blijft verbonden aan een heartbreak.’ 

Fresku – Dankbaar

‘Ik heb heel lang geslapen op het nummer Dankbaar. Er is namelijk veel waar ik dankbaar voor ben en kan zijn. Gewoon random, als ik nu rond kijk: Heb een gundam action figure en een Dragon Ball collectie waar ik dankbaar voor ben.

Probeer als een geaard mens te leven. Sinds de pandemie zie ik dat er bij veel mensen emotie is afgevlakt. We gaan ook anders met elkaar om. Ik probeer daarom in het moment te leven. Geld is niet rijkdom, rijkdom staat los van valuta. Het zit hem in dingen en mensen die ik voor geen miljoen weg zou willen doen. ‘

Leave a Reply