Skip to main content

Dieren vergiftigd door wildplassende festivalgangers die cocaïne en MDMA gebruikt hebben

29/09/2021
glastonbury
Beeld: Jaswooduk

Onderzoekers hebben ontdekt dat lokale, wilde dieren werden beïnvloed door openbaar urineren dat sporen van drugs bevatte, op het Glastonbury Festival in 2019.

BBC meldt dat er gevaarlijk hoge niveaus van cocaïne en MDMA zijn gevonden in de Whitelake River, die grenst aan de locatie van het festival in Somerset, Verenigd Koninkrijk.

“Helaas ligt het Glastonbury Festival in de buurt van een rivier. Alle drugs die vrijkomen door festivalbezoekers hebben niet genoeg tijd om in de bodem af te breken, voordat ze het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringen”. Dat stelde een van de wetenschappers die aan het onderzoek was verbonden. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research. De studie is getiteld “De milieu-emissie- en ecosysteemrisico’s van illegale drugs tijdens Glastonbury Festival.”

Er werd voor, tijdens en na Glastonbury gemeten hoeveel giftige stoffen zich in het water rondom het festival bevonden. Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat de MDMA-concentraties de week na het festival verviervoudigden, wat suggereert dat er langdurige schade aan het lokale ecosysteem zou kunnen zijn.

Een woordvoerder van het festival vertelde BBC: “Het beschermen van onze lokale beken en dieren in het wild is ontzettend belangrijk voor ons op Glastonbury Festival. We hebben een grondig en succesvol regime waarmee we het water testen tijdens elk festival, zoals afgesproken met het Milieuagentschap. We zijn ons ervan bewust dat de grootste bedreiging voor het water – en de dieren die in het water leven – komt van festivalgangers die op het land urineren.”

De organisatoren zeiden ook: “Plassen op het land is iets dat we ook tijdens toekomstige festivals sterk zullen blijven ontmoedigen. We keuren ook het gebruik van illegale drugs op Glastonbury niet goed.”

De edities van Glastonbury in 2020 en 2021 zijn afgelast vanwege de pandemie. Het festival keert weer terug in juni 2022.

Leave a Reply