Skip to main content

Dit is de beste manier om je Air Force 1’s te dragen en schoon te maken

28/06/2021juli 28th, 2021
air force 1's
Vertaling van Complex. Beeld: Kärlek Studio/Unsplash

De Nike Air Force 1’s zijn bij velen niet meer weg te denken uit de schoenenkast. Deze schoen valt in de smaak bij de echte sneaker heads, maar ook bij mensen die af en toe gewoon een leuke sneaker willen dragen. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 1984 werd de verkoop van deze OG bijna stopgezet vanwege de lage verkoop. Vanaf dat jaar is de verkoop zo erg gestegen dat de Air Force 1 in 2019, de op één na best verkochte sneaker was. De sneakers hebben in dat jaar zelfs de Adidas Yeezy Boost 350 en Jordan IV en XI Retros ingehaald. Een pluspunt van de Air Force 1 is dat er in iedere prijs range een sneaker te vinden is. Met een groot budget kun je bijvoorbeeld de originele “The Ten”-samenwerking met OFF-WHITE aanschaffen. Met een gemiddeld budget haal je gewoon de “Coke Whites” bij de Footlocker in de stad.

De schoenen zijn er in alle kleuren, hoogten en vormen, waardoor diverse dragers de schoen eigen kunnen maken. Het feit dat de sneakers al bijna vier decennia in het vaste sneaker starterspakket staan, geeft aan hoe belangrijk zij zijn voor the culture. Er is echter wel een paar ongeschreven regels verbonden aan het dragen en schoonmaken van deze schoen.

Kies het formaat slim uit

Er zijn enkele uitzonderingen op de uitspraak: ‘size doesn’t matter’. Het formaat van jouw Air Force 1’s doen er wel degelijk toe. De keuze tussen de Highs, Mids and Lows, is dan ook tijdens veel gelegenheden het gesprek van de dag. De Lows zijn meestal favoriet vanwege de veelzijdigheid, maar de juiste hoogte voor je sneaker hangt af van verschillende factoren. Neem de Highs bijvoorbeeld, deze lijken op een boot bij mensen met grotere schoenmaten. De Lows zijn jouw zomer go-to’s. Je kunt ze goed combineren met shorts. De Mids en Highs zet je in voor elke casual gelegenheid, als je dit styled met goede basketbal shorts. 

Een smerige Air Force One is not cute

Converse All Stars en Vans, zijn sneakers die er afgetrapt uit mogen zien. De Air Force 1’s zijn dat absoluut niet! Niemand zou overdag gespot mogen worden met Air Force 1’s die eruitzien alsof je net van het Open Air Festival terrein komt. Jouw schoenen preventief verzorgen is minstens net zo belangrijk als, en misschien zelfs belangrijker dan het schoonmaken van je schoenen nadat ze vies zijn geworden. Check dit maar na bij je ouders of check het na bij de schoenverkopers die je al die sprays proberen aan te smeren. 

Maak ze waterproof! Spray je Air Force 1’s met leer, suède en/of nubuck beschermingsspray voordat je ze draagt en nadat je ze hebt schoongemaakt. Gebruik minstens twee lagen, afhankelijk van het product dat je gebruikt, en laat ze drogen voordat je ze draagt. Er zijn zat producten die je specifiek voor het schoonmaken van je Air Force 1’s kunt kopen. Maar even tussen ons: water, zeep, een schoonmaakmiddel zoals Mr Proper en wat schietgebedjes, doen het werk vaak ook. 

Hoe vermijd (en verhelp) je major creasing?

Creasing is bij een leren sneaker onvermijdelijk, vooral wanneer het leer zachter wordt naarmate je de schoen vaker draagt. Er zijn echter altijd manieren om creasing te voorkomen. Gebruik schuimrubberen inzetstukken. Deze plaats je bij de neus van jouw schoen, zodat ze niet kreuken bij elke stap die je neemt. Dit zal creasing niet volledig vermijden, maar het stelt het wel uit. Wanneer je de slijtage begint te zien, pak dan een vochtige handdoek (het liefst een witte zodat je sneaker niet verkleurt), plaats het op de crease, neem een strijkijzer en strijk voorzichtig over het gebied. Tada! Waar zouden we zijn zonder het internet en alle cheat codes die het ons leert? 

Als je een real one bent, draag je de Air Force 1’s met baggy of wijdere broeken

Air Force 1's

Ik weet dat sommigen nog steeds moeite hebben met de terugkeer van baggy/wijde broeken. Toch is het goed om mee te gaan met deze trend wanneer je jouw AF1’s wil stylen. Met een goede chino boven je Lows of een loszittende sweatpants, gecombineerd met de Mids of Highs, zit je altijd goed. 

Wees zorgvuldig met de cut van jouw jeans

De lengte en hoe de broek valt (of niet valt) op jouw Air Force 1’s een bepalende factor. Want eerlijk, bijna elke jeans werkt met de Uptowns. Zorg er wel voor dat jouw jeans tapered is aan de onderkant. Dan zien ze er een beetje opgevouwen uit wanneer ze de onderkant van jouw schoen raken. Je wilt er toch niet uitzien als Michael Jordan die ervan uit gaat dat omdat hij een jeans aan heeft, het ook een ‘goede jeans’ is. 

Houd een paar All-Whites achter de hand 

air force 1's

Er zijn drie garanties in dit leven; de dood, BTW, en dat prijsinflatie de kosten van de Coke Whites zal beïnvloeden. Het spreekt voor zich dat je op z’n minst één paar witte Air Force 1’s moet hebben als je geïnteresseerd bent in Air Forces. Toch is het handig om, als je hier financieel toe in staat bent, een extra paar aan te schaffen. De Air Force 1’s hype zal niet verdwijnen en ze kunnen met alles gecombineerd worden. Vergelijk de AF1’s met die kip waarvan je moeder wilde dat je het op tijd uit de vriezer haalde. Die kip werd bewaard voor wanneer er niks anders te eten was and slapped every time. Een vers paar witte Air Force 1’s doen hetzelfde voor jouw outfit.  

Hoe strik je de veters van de Air Force 1’s 

Ik ben er vrij zeker van dat er voor geen enkele schoen meer ‘hoe strik je de veters’ tutorials zijn te vinden op YouTube, dan voor de AF1’s. De manier waarop je ze strikt vertelt namelijk heel wat over jouw individualiteit. Blijf wel opletten. Wanneer je een dubbele-lus-in-een-driedubbele-knoop uitprobeert, vergeet dan niet om het te strak te strikken. De lengte van de veters bij de Lows en Mids zijn perfect voor een niet te losse, ongestrikte look. Zorg er wel voor dat je ze tot het laatste of net voor het laatste gat strikt. En wanneer ze je zo creatief gestrikt als dit vindt, houd ze dan zo. Dit is namelijk even zeldzaam als het zien van een vallende ster. Leer in het onderstaande filmpje een goede methode.

Leave a Reply