Skip to main content

Dit zijn de Black-owned mode brands die jij moet checken!

10/09/2021
Beeld: Pexels

Vorig jaar stonden wij massaal te protesteren vanwege Black Lives Matter. Instagram stond bomvol met zwarte vierkantjes om solidariteit te tonen. Maar zwarte levens kunnen er pas toe doen wanneer zwarte mensen gelijke kansen krijgen. Gelijke kansen in het rechtssysteem, op de arbeidsmarkt en gelijke kansen in de mode industrie. Dit heeft teweeggebracht dat verschillende eigenaren beloftes maakten om kritisch te kijken naar de diversiteit binnen hun bedrijf en hun geld te investeren in black-owned brands. Maar er zijn zoveel zwarte creators dat er behoefte is aan meer ruimte. Een mooi voorbeeld hiervan is Virgil Abloh die de eerste zwarte creative director werd van Louis Vuitton. Zoals Défano Holwijn zegt in zijn track ‘ownen’: “We ownen nu, we lenen niet meer”. 

De fashion industrie wordt beïnvloed door zwarte creators. Graag plaatsen wij alle black-owned brands in de spotlight, voor nu beginnen wij bij de volgende 15 Black-Owned Fashion/Streetwear brands.

XHOSA 

black-owned brands
Beeld: Instagram/ Amartey & Xhosaofficial

Xhosa is een kledingmerk voor mannen. Broer en zus, Giorgio en Onitcha uit Amsterdam, besloten een merk te starten dat gebaseerd is op verschillende culturen en achtergronden. Hun fashion film ‘Teri’, waarmee zij hun inspiratie uit de Surinaamse cultuur eren, is binnen verschillende categorieën genomineerd voor een International Fashion Film Award. 

TNO 

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Yungnnelg

The New Originals begon als een vriendengroep die hun passie voor fashion, muziek en creativiteit gemeen hadden en dit deelden met de wereld via hun blog en events. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een gevestigd black-owned brand in Nederland. TNO motiveert ons om om vooral buiten de lijntjes te kleuren en om buiten ‘the box’ te denken.

Patta 

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Rimon

Patta begon net als TNO tussen twee vrienden. Zij deelde een liefde voor sneakers en streetwear. Vanuit een hobby om hun omgeving te voorzien van de meest exclusieve sneakers en streetwear, bloeiden zij uit tot een booming business en een van de meest bekende black-owned brands. Patta heeft regelmatig geweldige collabs met nationale en internationale brands zoals onder andere; Reebok, SMIB en Tommy Jeans.

Plain Amstrdm

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ PlainAmstrdm

Plain is een opkomend merk. Het merk schreeuwt “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Zij focussen zich op de kwaliteit van de kleding en hebben er net als de naam voor gekozen om de bedrukkingen niet uitbundig te maken. De kleding straalt rust uit en kun je dragen voor jouw alledaagse bezigheden. 

Nomi By Naomi 

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ NomibyNaomi

Dit merk is opgericht door powerboss Naomi. Haar items bevatten allemaal uit Afrika geïnspireerde elementen. De stoffen die de verschillende landen en culturen uitbeelden, gebruikt zij om kleur en cultuur naar onze kledingkast te brengen. Naast het runnen van haar winkel en modemerk geeft Naomi ook workshops over creatief ondernemerschap.

Filling Pieces 

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Akwasi

Filling Pieces begon met een visie. Guillaime Philibert wilde een high fashion sneaker ontwerpen voor een eerlijke prijs. Deze schoen moest de brug vormen tussen streetwear en high fashion. De Low Top die hij heeft ontworpen is veel meer dan dat geworden. Het is een symbool van betaalbare, luxe ontwerpen geworden. Vervolgens heeft Filling Pieces de collecties uitgegroeid naar jasjes, tasjes, accessoires en brillen. 

Kitchen for Fashion 

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Serenitheory

Bij Kitchen for Fashion krijgt je een smaak van hoe eigenaresse Regine Kamerling kleuren en elementen van Afrikaanse printen samenvoegt in haar ontwerpen.  Zij ontwerpt op maat gemaakte kleding en accessoires voor de zelfbewuste moderne vrouw. Maar als zelfbewuste moderne man kun je ook een op maat gemaakt item vinden bij Kitchen for Fashion. 

Bleeched

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Giefasparkle

Met Bleeched willen de oprichters Abiël en Kokeb kledingstukken en accessoires leveren voor mannen en vrouwen. Zij willen af van de gendernormen die aan kleding zijn toegewezen en hebben daardoor tot nu toe alleen nog maar unisex items gemaakt. De items en campagnes van Bleeched hebben een futuristic feel. Door de grijs, zilver en blauwe tinten die steeds terugkeren krijg je een space vibe.

Slocabaia

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ chaelatjee

Slocabaia is een opkomend merk dat al sinds 2017 actief is. Le-Roy begon vanuit Suriname met het creëren van hoop en dromen in de vorm van mode en muziek. Eerst maakte hij customized stukken voor mensen en breidde dit later uit tot het produceren van verschillende designs en kledingstukken. Je vindt er petten, buckethats, hoodies, shirtjes en zelfs shorts. Slocabaia moedigt individualiteit, dankbaarheid, respect en progressie aan. Om respect te tonen aan degenen die het pad voor ons hebben bewandeld. De naam SLOCA en BAIA zijn dan ook de namen van de grootvader en overgrootvader aan beide kanten van Le-Roys familie.

Billionroads

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Darylyngard

Billionroads is een merk dat ook ontstaan is in Suriname en momenteel gevestigd is in Nederland. Het merk bestaat uit een kledinglijn en een medianetwerk waarmee zij zich richten op hun podcast en Youtube kanaal. Billionroads wilt ons meegeven dat er meerdere wegen leiden naar succesvol zijn. Met hun slogan t-shirts “sleep is for billionairs” willen zij meegeven dat je hard voor jouw doelen moet gaan. Niet iedereen wilt miljardair worden maar whatever jouw doel is, slaap niet op jezelf.

Fifteen Thirtynine

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ Sarahmengistab

Fifteen Thirtynine is in leven gebracht om het beste van twee werelden samen te brengen. Zij gebruiken een mix van de prachtige kleuren en printen uit de Afrikaanse cultuur en combineren dit vervolgens met de dagelijkse kledingtrends uit de westerse cultuur. De kledingstukken staan voor solidariteit. Afrika is een van de continenten die volgens de owner van Fifteen Thirtynine meer waardering verdient. Fifteen Thirtynine staat voor 15.1794 °N 39.7823. Dit zijn de geografische coördinaten waar hun verhaal begon, namelijk in Eritrea.

TWENTY 4 SVN RICH

Black-owned brands
Beeld: Instagram/ c.richofficial

Twenty 4 svn is een opkomend merk met een visie voor rijkdom. Bij rijkdom denkt men al snel aan geld, maar rijkdom kun je in verschillende vormen terugvinden. Rijkdom kunnen de mensen om je heen zijn of de successen die jij behaalt in het leven. Bij Twenty 4 svn kun je jouw comfy en kleurrijke fits vinden voor de zomer maar je kunt er ook terecht voor leuke accessoires.

Poetryplug

Beeld: Instagram/ Poetryplug

De Poetryplug is een brand by artists for artists. Het merk staat voor creativiteit, gelijkheid en integriteit. Met hun shirts, hoodies en zelfs theekopjes staan zij er stiekem ook bekend om niet op hun mondje gevallen te zijn. Door de Surinaamse taal mee te nemen in hun slogans proberen zij de cultuur te eren en te behouden onder de jongeren.

Dainty Studio

Beeld: Instagram/ Youngbaekansie

Dainty is een streetwear merk dat het vrouwelijk lichaam gebruikt als canvas. Door streetwear aan te passen aan het vrouwelijke silhouette streeft Dainty naar meer inclusiviteit in de mode-industrie. De visie is om streetwear meer comfortabel en toegankelijker te maken voor alle genders, maar de focus is op vrouwen. Dainty wilt een doelgroep die zich comfortabel voelt in kleding en lichaam.

Ketura

Beeld: Instagram/ Ketura

Ketura is een brand uit Antwerpen dat er klaar voor is om over de wereld te reizen. Het merk straalt trotsheid en stoerheid uit. De stukken met Afrikaanse print zijn voornamelijk unisex. Ketura maakt een connectie met de Afrikaanse roots door kleurrijke prints te gebruiken. Moderne kleding wordt tot leven gebracht door de veelzijdige prints.

Leave a Reply