Dit waren de opmerkelijkste AFCON 2022 momenten

feb 07 2022, 13:49 SPORT
screenshot 2022 02 07 at 123942
Het Afrikaanse voetbaltoernooi - AFCON - werd op de voet gevolgd door heel de wereld en werd gister afgesloten met een overwinning voor Senegal. Onder andere Sadio Manė en Édouard Mendy wonnen dankzij penalty's van Egypte, om de trofee voor het eerst in de geschiedenis van het land binnen te halen.
Het AFCON bezorgde ons naast een competitief toernooi ook veel mooie en entertaining momenten - wij hebben er een paar op een rijtje gezet.

Die wedstrijd die veel te vroeg werd afgefloten

Tijdens de wedstrijd van Tunesië tegen Mali, was er nogal wat ophef toen de scheidsrechter in de 85e minuut al besloot om af te fluiten. Vervolgens ging de wedstrijd verder en floot de scheidsrechter in de 89e minuut af - weer te vroeg. Tunesië, die met 0-1 achter stond, besloot uiteindelijk niet meer het veld te betreden toen het AFCON bepaalde dat het spel hervat zou worden.

Die speler die in het goal moest

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

In het huidige voetbalklimaat is het even schrikken als er iemand positief wordt getest. Vooral als dit er 12 zijn. En al je keepers. Dit overkwam Comoren in de wedstrijd tegen Kameroen. Noodgedwongen moesten ze dus linksback Chaker Alhadhur in een keeperstenue aankleden en in het goal zetten. Het tenue behoorde tot een reservekeeper, dus moest het rugnummer eerst afgeplakt worden met tape. Het keepen ging hem overigens behoorlijk goed af - helaas verloren ze wel met 2-1.

Een van de mooiste vrije trappen van de afgelopen jaren

In die wedstrijd waar het allemaal tegenzat voor Comoren, inclusief een rode kaart in de zesde minuut, scoorden ze wel een van de mooiste vrije trappen die we in de afgelopen jaren gezien hebben. Ruim 30 meter verwijderd van het doel legde Youssouf M'Changama de bal moeiteloos achter André Onana. Prachtig AFCON moment.

Nog een wedstrijd te vroeg afgefloten

Oke, misschien niet zo dramatisch als de eerste keer dat het gebeurde maar ook in de wedstrijd van Burkina Faso tegen Tunesië werd te vroeg gefloten. Je zou bijna denken het AFCON iets tegen Tunesië heeft, want dit is wel heel opmerkelijk...

De keeper die man of the match won in een verloren finale

Wat een held. Minuten nadat je de AFCON finale verloren hebt, even uitleggen hoe het voelt om man of the match te zijn. De keeper van Egypte, Mohamed Abou Gabal, moest het doen - en deed het. Soldaat.