Skip to main content

Interview: Djezja over de Ramadan

15/04/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Gryzz Lee

Eerder spraken wij met Abderrahmane Trabsini, Ouassima Tajmout en Marouane Meftah. In deze fase van de Ramadan is het de beurt aan de Utrechtse artiest DJEZJA. Je kunt hem kennen van zijn nummers ‘Parkeer’ en ‘Za3ma’. Hij vertelde over zijn drijfveer om te vasten, het gevoel dat het met zich meebrengt en de saamhorigheid van de Ramadan.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

Voor mij is dit sowieso de mooiste maand van het jaar. In deze tijd ben ik veel bezig met het geloof en daarin kunnen we veel goede daden verrichten. Ook vraag ik vergiffenis voor de minder goede daden die ik begaan heb. Eigenlijk kijk ik naar elk facet van de Ramadan uit. Jaar in, jaar uit.

Zijn er dingen die je lastig vindt tijdens de Ramadan?

Nee, ik vind niks lastig. In het begin van de Ramadan is het wel even kwestie van je ritme vinden. Inmiddels voelt het voor mij alweer net als elke andere dag van het jaar.

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

Ik ben niet iemand die het vasten met zwaar voedsel verbreekt. Meestal eet ik een soepje en daarna een pastei. Pas in de loop van de avond lukt het me om een maaltijd naar binnen te werken.

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt deze Ramadan van de vorige twee?

Het verschil is groot. Iedereen is weer samen en er kan weer familie over de vloer komen. Samen de Iftar doen en samen naar de moskee gaan, is echt iets wat bij de Ramadan hoort. Dat dit allemaal weer kan heeft een goede invloed op de mens. Ik merk dat dit het vasten ook wat makkelijker maakt door de saamhorigheid.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die vasten?

Ik wil de mensen graag meegeven dat ze het vasten niet als een verplichting moeten zien, maar als iets moois. Dit is het moment om vergiffenis te vragen en Hassanats (punten die je krijgt bij het verrichten van een goede daad) te verdienen. Kom dichterbij je geloof en jezelf. Ook is het vasten lichamelijk erg gezond voor je en dat is wetenschappelijk bewezen. Dus haal alles eruit voor jezelf.