Skip to main content

Drake over therapie en Pusha T op “Churchill Downs”

09/05/2022januari 3rd, 2023
Drake op podium Homecoming Weekend met oranje licht
Beeld: GettyImages

Als Drake iets kwijt wil, stopt hij het in zijn muziek. Dit wordt duidelijk in zijn nieuwe verse op “Churchill Downs” van Jack Harlow’s album Come Home the Kids Miss You. Deze verse vult hij met updates over zijn leven en onderliggende boodschappen naar andere rappers.

Er zitten genoeg caption-waardige bars in zijn verse (“How can I address you when you don’t own property?”), maar Drake gaat ook dieper door te onthullen dat hij in therapie is gegaan voor zijn hardnekkige verlatingsangst. Hij rapt over hoe zijn “drang naar wraak oncontroleerbaar is” en dat hij moe is om “plug talk coming from middlemen” aan te horen. Een paar van deze bars voelen als shots naar zijn rivaal Pusha T, die reageerde op de leak door te zeggen dat het niet “vernietigend” genoeg voor hem is. “De flows klinken oud” vertelde hij in een interview met The Breakfast Club. “Ik ben hier om alles af te branden.”

Drake’s “Churchill Downs” verse wijkt af van zijn radio-vriendelijke, relatief oppervlakkige features van het afgelopen jaar. Het is één van zijn weinige nieuwe muziek die dreigend klinkt. Het voelt bijna alsof hij dit soort verses dropt om critici te herinneren dat hij nog steeds kan rappen.

Drake z’n featuring op Jack Harlow’s album ‘Come Home The Kids Miss You’

Met veel nieuwe informatie en een aantal geweldige woordspelingen, is hier een uiteenzetting van Drake’s verse op “Churchill Downs.”

Hij heeft therapie voor zijn verlatingsangst

Lyrics: “Cold hearts and heated floors/ no parental guidance, I just see divorce/ Therapy sessions, I’m in the waiting room reading Forbes/ Abandonment issues I’m getting treated for”

Drake begint z’n verse met informatie over zijn huidige mentale gesteldheid. Hij was al eerder transparant over zijn onrustige jeugd (vooral in nummers als “Look What You’ve Done”), maar laat hier doorschemeren dat de scheiding van zijn ouders nog steeds invloed op hem heeft. Zo erg dat hij in therapie gaat voor z’n verlatingsangst. 

Therapie is belangrijk en iets waar meer over gerapt zou moeten worden. Het is verfrissend om de grootste rapper te horen over zijn struggles met mentale gezondheid. Hij onthult dat hij nog steeds worstelt met het concept van vergeving en dat het iets is wat hij zijn zoon Adonis probeert aan te leren. Drake rapt over het lezen van Forbes in de wachtkamer van zijn therapeut. Dit weerspiegelt ook zijn obsessie met succes die vaak voorrang krijgt op zijn geestelijke gezondheid. 

Hij heeft nog steeds “wraakgevoelens” en maakt minder “relatable” muziek

Lyrics: “My urges for revenge are uncontrollable, I know we’re getting older though/ But I gotta get a nigga back for that, it’s non-negotiable/ It’s not even debatable/ I’m gettin’ so rich, my music’s not even relatable”

Komt er ooit een einde aan de oorlog tussen Drake en Pusha T? In recente interviews zei Pusha T dat hij geen interesse heeft in een verzoening met Drake en dat hij de situatie achter zich laat nu hij zelf een zoon heeft. Hij vermeed een aanval op Drake op zijn nieuwe album It’s Almost Dry. Volgens dit couplet lijkt het er in ieder geval op dat Aubrey wel wraak wil nemen, terwijl hij ook erkent dat die drang kinderachtig en petty is.

De line die het meest aan het denken zet, vinden we aan het eind van dit stuk. Een van de kritieken op Certified Lover Boy was dat Drake vervreemd van de ‘echte’ wereld klonk. Hij prees zichzelf ooit dat hij een welvarende rapper is met de emotionele problemen van een gewone man. Het klinkt alsof de kritiek hem dwars zat. Met zijn miljoenen deal met Universal Music Group en een huis zo groot dat hij het “de Ambassade” noemt, is het logisch de grip op de realiteit te verliezen.

Heeft hij ook nog subliminals voor Ye?

Lyrics: “Lucky me, people that don’t fuck with me/ Are linkin’ up with people that don’t fuck with me to fuck with me/ This shit is getting ugly”

Aan de oppervlakte klinkt dit als de zoveelste paranoïde line van iemand die bang is dat zijn schoonmaakpersoneel hem afperst. Het kan ook verwijzen naar Drake’s recente ‘verzoening’ met z’n voormalige vijand Kanye West. Toen J Prince de twee rap giganten dwong om de strijdbijl te begraven, vroegen velen zich af of Drake en Pusha T ook cool zijn. Gebaseerd op de pers rondom Pusha T’s album, is dat duidelijk niet het geval. Dit maakt de rest van het couplet nog interessanter. 

In de volgende drie bars rapt Drake: “And every situation is transactional/ And everything they saying is irrational/ And every way they moving is promotional.” Drake’s deelname aan Kanye’s Benefietconcert voelde oppervlakkig. Zijn naam op de line-up lijkt bedoeld om een groter publiek te trekken. “Praying on my downfall don’t make you religious, man” kan ook een subtiele referentie naar West zijn. Dit zou logisch zijn, gezien de ‘middleman’ line – die op Pusha T gericht lijkt te zijn – er meteen op volgt.

Drake z’n honger is nog niet gestild 

Geen van Drake zijn featurings sinds Certified Lover Boy had de inhoud die dit couplet heeft. Om echt aan top te blijven, zou hij de honger moeten aanwakkeren die hem in het begin van z’n carrière naar de top hielp. Dit couplet laat ons geloven dat hij daar ook mee bezig is. Hij wordt erg persoonlijk op een nummer dat niet eens van hem is. Dit doet denken aan zijn pre-CLB feature op “Headie One Freestyle” en zijn ondergewaardeerde single “Omerta.” De kritiek dat CLB niet de inhoud had waar mensen naar op zoek waren, heeft misschien deze plotselinge lyrische flex aangewakkerd. 

Op dit moment in Drake’s carrière heeft hij niets meer te bewijzen. Hij lijkt echter gemotiveerd en daarom is hij waarschijnlijk zo hard gegaan in dit couplet. Hij gaat weer terug naar dreigende uithalen die doen denken aan de beste momenten op If You’re Reading This It’s Too Late. Het is interessant dat hij volledig opgaat in het vaderschap, maar zijn “petty king” kwaliteiten nog niet is kwijtgeraakt. Sommige dingen veranderen nooit, maar als dit nieuwe couplet ons iets laat zien is het wel dat Drake zich voorbereidt om in de toekomst meer gerichte en onthullende bars te leveren.

DOOR JORDAN ROSE