Skip to main content

Eerste Nederlandse bedrijf met vaccinatieplicht: Leaseplan

30/08/2021
Beeld: Wiki Commons

Leaseplan heeft als eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland vaccinatie tegen het coronavirus verplicht. Dit voor medewerkers dat op kantoor wil werken. Leaseplan gaat niet controleren op de vaccinatie. Maar ongevaccineerde medewerkers zijn niet welkom op kantoor, ook niet voor een simpele borrel. 

Leaseplan heeft aangegeven dat zodra het thuiswerken niet meer hoeft, medewerkers weer op kantoor worden verwacht. De leasemaatschappij noemt de zorgplicht als onderbouwing voor dit plan. Door de verantwoording te gooien op een veilige en gezonde werkomgeving, is de vaccinatieplicht juridisch een grijs gebied geworden. 

Complex heeft eerder al geschreven dat het in theorie mogelijk is om vaccinatieplicht in te voeren in Nederland. De omstandigheden zijn alleen bepalend. Volgens Manon Julicher,  universitair docent staatsrecht aan Universiteit Utrecht, denkt dat de juridische haalbaarheid van een vaccinatieplicht afhankelijk is van meerdere omstandigheden, bijvoorbeeld de sector waarin een onderneming actief is. De rechter zou zo’n plicht minder snel goedkeuren voor een kantoor, dan bijvoorbeeld in de zorg. 

 ‘Een werknemer verplichten zich te laten vaccineren is verboden in Nederland. Ook als dit indirect gebeurt. Dwang en drang mag gewoon niet.’

Pascal Besselink

In de praktijk weegt rechtsbescherming van een werknemer vaker zwaarder dan die van de werkgever. Grondrechten en privacybescherming wegen dan dus zwaarder dan de zorgplicht. Maar daardoor Leaseplan geen controle uitvoert kan er in dit geval geen sprake zijn van dwang en/of drang. De vakbond FNV neemt de hele situatie bij Leaseplan hoog op. FNV spreekt aankomende donderdag met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de situatie bij Leaseplan en hoe nu verder. 

Netflix was overigens het eerste Amerikaanse bedrijf met een vaccinatieplicht op Nederlandse bodem. Het is onbekend of medewerkers van Netflix in Nederland het daadwerkelijk naleven, los van de bekendgemaakte verplichting.  

Leave a Reply