Skip to main content

Interview: Eljero Elia over zijn muziek, zijn 101Barz sessie en zijn nieuwe label

18/05/2022januari 3rd, 2023
Foto van Elia
Beeld: Instagram

Eljero Elia is geen naam die enige introductie behoeft. Hij maakte naam als voetballer bij FC Twente, HSV, Juventus, Feyenoord en het Nederlands Elftal. Hij stond zelfs binnen de lijnen tijdens de WK-finale in 2010. Daarnaast is hij al tijden bezig als ondernemer. Zo was hij in het verleden betrokken bij het contentbedrijf ‘433’ en het kledingmerk ‘BALR’. Nu richt Elia zich op zijn muziek en zijn label.

Onlangs bracht je jouw album genaamd ‘Molenwijk’ uit. Hoe is dit project tot stand gekomen?

Nadat ik geblesseerd raakte, kwam ik in contact met producer, songwriter en componist Albert Harvey. Hij wilde samen de studio in. Eigenlijk begon het met het maken van losse nummers. Puur uit plezier. Vanaf dat moment wilden we een EP maken en dat plan ontpopte zich weer tot het maken van een album. Ik ben een hiphop liefhebber en met dit album wilde ik het dichtbij mezelf houden. Ik voelde niet de behoefte om iets te maken dat populair is. Wat ik vooral wilde was het maken van een old school rap album. Mijn inspiraties waren Extince, Brainpower, THC en DHC. Dat zijn allemaal artiesten waar ik mee opgegroeid ben. Die invloeden wilde ik in een nieuw jasje steken. Ik zeg niet dat ik de beste rapper ben, maar ik wilde dichtbij de essentie van rap blijven. Ik vind het album ‘oké’. Het was niet top, niet super, gewoon ‘oké’. De nummers die er nu aan zitten te komen zijn zeker beter. Het is een proces. We hebben het album in twee maanden gemaakt, dus het was flink aanpoten. Uiteindelijk is dit mijn belangrijkste missie, platform bieden aan onontdekt talent. Uiteindelijk wilde ik er ook wel bepaalde features op, maar dat is helaas niet gelukt. Je hebt te maken met artiesten die eerst zeggen dat ze down zijn en daarna toch niet. Ik ben niet het type die dan achter artiesten aanrent. Uiteindelijk ben ik blij dat ik aardig wat talenten een platform heb kunnen bieden met mijn album. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat ik doe en checken het daarom. Dan is het mooi meegenomen dat het talent kan genieten van die exposure.

Hoe ben je begonnen met je label The Culture Entertainment?

Vroeger toen ik bij Juventus speelde, was ik al bevriend met U-Niq. Hij bracht mij in contact met Kees de Koning, want destijds had ik al het idee om een label te beginnen. Ik zag veel talent om mij heen zoals de jongens van SFB. Uiteindelijk hadden we een gesprek over het label dat ik op wilde zetten in samenwerking met Top Notch maar uiteindelijk trok Kees zich toch terug. De maand daarop had hij SFB zelf getekend. Uiteindelijk heb ik The Culture Entertainment anderhalf jaar geleden opgezet. Nu is Albert Harvey er ook bij betrokken. Hij heeft geproduceerd voor o.a. Nicky Romero, David Guetta, Iggy Azalea, Frenna en Armin Van Buuren dus hij weet precies hoe de muziekindustrie werkt qua deals. Vanaf het begin zijn we al bezig geweest met het scouten van talent. Daarbij let ik vooral op het totaalplaatje. Iemand kan wel talent hebben, maar het belangrijkste is of je rustig bent in je hoofd. Dat zorgt ervoor dat we een goede samenwerking kunnen hebben. Wij staan voor ontwikkeling. Het is een proces waarin wij alles stap voor stap doorlopen met onze artiesten. Daarin willen we geduldig zijn. Ik ben nog niet officieel gestopt als voetballer, maar doordat ik momenteel niet actief ben, kan ik veel meer tijd en energie in het bedrijf steken. Het is nu mogelijk om er altijd bij te zijn en alle processen in goede banen te leiden.

Je hebt een lange en succesvolle carrière als voetballer. Hoe is het om in de muziekwereld te stappen en daarin weer je strepen te verdienen? uziek

Voor mij is het zijn van een muzikant puur een hobby. Als je mijn muziek tof vindt, vindt je het tof. Als je mijn muziek niks vindt, vindt je het niks. Ik doe het puur uit liefde voor de muziek. Muziek hoort bij mijn leven en ik maak al muziek sinds mijn veertiende. Het plezier is voor mij de essentie. Na mijn blessure begon ik mij te vervelen en ik wilde daarom weer muziek gaan maken. Tijdens mijn carrière als voetballer maakte ik ook al muziek, maar dat weten weinig mensen. Zo stond ik op het album van Bollebof onder de naam ‘Donellah’ samen met Memphis Depay en Gregory Van Der Wiel. Sommige rappers die nu in de game zijn zeggen: “Wat doet deze man als rapper? Ga voetballen of zo.” Dan denk ik ook van: “Ik maak langer muziek, dan dat jij dat doet.” Waarom zou ik als voetballer geen muziek mogen maken? Omdat ik geld heb? Muziek maken is een passie. Dus zolang ik ervan geniet zal ik het altijd blijven doen.

Je stond onlangs bij 101Barz voor een sessie. Hoe was die ervaring? Muziek

De eerste keer dat ik die sessie ging doen, kwam ik onvoorbereid naar de studio. Toen zei Rotjoch tegen mij dat ik over twee weken terug moest komen om de nummers te doen die ik het beste in mijn hoofd had zitten. Ook zei hij dat ik met meer zelfvertrouwen terug moest komen. Toen ik na twee weken terugkwam, had ik koorts, maar ik kon de talenten die ik meebracht niet teleurstellen. En zij hebben het stuk voor stuk heel goed gedaan. Het belangrijkste voor mij was om hen een platform te bieden. 

Eljero Elia met de talenten van The Culture Entertainment bij 101Barz

Je bent bekeerd tot de Islam. In welk opzicht heeft dit jouw leven veranderd?

Het heeft mijn leven niet veranderd. Ik begon mij er steeds meer in te verdiepen omdat ik het heel interessant vond. Zo bezocht ik veel lezingen en ging ik daarna ook naar de moskee. Tegelijkertijd word ik ook ouder en daar komt ook een stukje ontwikkeling bij kijken. Ook de saamhorigheid van de Islam trekt mij heel erg. De mensen zijn hecht en helpen elkaar altijd. Dit strookt ook met mijn waarden. Ik wil mensen helpen zonder er iets voor terug te verwachten. Zelf ben ik katholiek opgevoed, maar ik ging nooit naar de kerk. Ik kreeg dat van huis uit ook niet echt mee. Mijn ouders respecteren mijn keuzes altijd. Uiteindelijk wil ik iedereen meegeven dat je moet doen wat jou gelukkig maakt.