Skip to main content

Girona FC: Het geheim achter de rijzende ster in La Liga

13/11/2023

Girona FC is een kleine club die pas 4 seizoenen actief is op het hoogste niveau in Spanje. De club, waar Daley Blind speelt, is geweldig begonnen aan het seizoen en heeft na 13 wedstrijden slechts 2 keer punten laten liggen. Met een stadioncapaciteit van slechts 13.286 staan zij momenteel op de eerste plaats in La Liga. Maar hoe komt het dat de kleine club het zo goed doet in de competitie?

City Football Group

In 2017 nam City Football Group (CFG) een aandeel in Girona. CFG is een uitgebreid voetbalnetwerk met spelers, clubs en financiële middelen van over de hele wereld. Maar de kern zit in Europa. Denk aan clubs als Palermo in Italië, Troyes in Frankrijk en Lommel SK, die het goed doen in de Belgische Tweede klasse en natuurlijk de Engelse topclub Manchester City. Hiermee profiteert Girona ook van het scoutingssysteem, dat bijvoorbeeld in 2017 ruim dertien spelers huurde van Manchester City.

Girona FC

Het beleid van Girona

Ondanks het feit dat de club tot de CFG behoort, heeft de club zijn eigen beleid gevoerd, dankzij sportief directeur Quique Cárcel. Hij wordt bijgestaan door Pere Guardiola, de broer van Manchester City-trainer Pep. Pere heeft 16% van de aandelen in de club. Tegelijkertijd is hij ook spelersmakelaar van het Nederlandse SEG. Een dubbelrol zoals deze is in vele landen verboden, maar niet in Spanje. Via SEG heeft Guardiola meerdere spelers naar de club gehaald.

Mag Girona in Europa spelen?

Volgens de regels van de UEFA mogen twee clubs met dezelfde eigenaar geen Europees voetbal spelen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Omdat Girona deel uitmaakt van City Football Group, heeft de club bevestiging van UEFA gezocht voor haar eventuele deelname. Er waren zorgen dat de deelname van Manchester City, ook onder CFG, een probleem kon vormen. Volgens het Spaanse Mundo Deportivo heeft Girona hiervoor groen licht gekregen, aangezien CFG maar 47% van Girona bezit, waardoor UEFA geen bezwaar ziet tegen de deelname aan Europees clubvoetbal. Hiermee kan de club volgend seizoen misschien wel voor het eerst in haar clubhistorie Europees voetbal gaan spelen.

NAC-supporters wilden geen overname

In 2022 waren NAC Breda en CFG in onderhandeling over een volledige overname. Maar de fans staken daar een stokje voor. De overeenkomst tussen de meerderheidsaandeelhouders van de club en City Football Group was bijna rond, waarbij NAC Breda voor meer dan 7 miljoen euro verkocht zou worden. Aan deze deal waren echter enkele voorwaarden verbonden. Een belangrijke voorwaarde was de goedkeuring van NOAD, de stichting met het gouden aandeel van NAC Breda.

De NAC-supporters waren woest en wilden geen onderdeel uitmaken van het handelshuis van de City Group. “Dit kan de allerzwakste dag uit de geschiedenis worden van NAC: het einde van de volksclub NAC.”

Hoewel de supporters er heel erg tegen op waren, kwamen deze onderhandelingen niet uit de lucht vallen. Tussen 2016 en 2021 vond er een samenwerking plaats waar spelers als Angeliño en Manu Garcia aan NAC Breda werden verhuurd.

NAC

Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.