Skip to main content

Gokschandaal heerst in Italië: meerdere voetballers betrokken

19/10/2023oktober 25th, 2023

Het zijn onrustige tijden in Italië. Het land staat in de ban van een enorm gokschandaal waarbij voetballers uit de Italiaanse competitie betrokken zouden zijn. Het verhaal gaat dat meerdere voetballers via een illegaal gokplatform hebben gegokt op wedstrijden uit de eigen competitie. De eerste naam die bekend werd, was Juventus-speler Nicolò Fagioli. Nadat de politie een onderzoek startte, kwamen ook Sandro Tonali en Nicolò Zaniolo aan het licht. En het lijkt erop dat er mogelijk meer namen volgen.

Gokschandaal: Maximale schorsing van drie jaar

De 22-jarige Fagioli gokte meermaals op wedstrijden uit de eigen competitie. Aangezien dit verboden is, is hij nu voor zeven maanden geschorst. Verder volgt er een boete van liefst €12.500. Omdat hij volledig meewerkte aan het onderzoek en niet op zijn eigen ploeg heeft ingezet, ontloopt hij een zwaardere straf. Volgens Italiaanse media kan een voetballer die illegaal gokt een schorsing van maximaal drie jaar krijgen.

Sandro Tonali heeft aangegeven eveneens mee te willen werken aan het onderzoek naar het gokschandaal. De middenvelder heeft tijdens zijn periode in Italië wel ingezet op wedstrijden van zijn eigen club, AC Milan. Hij is voor tien maanden geschorst. Daarnaast moet de voetballer acht maanden lang een progamma volgen tegen zijn verslaving.

Zowel Fagioli als Tonali ondergaan momenteel therapie voor hun gokverslaving. La Repubblica heeft gemeld dat Fagiolo in enkele maanden tijd ruim 1 miljoen euro heeft vergokt via het illegale gokcircuit.

Fagiolo reageerde op het nieuws: “Ik ontving berichten waarin werd gedreigd mijn benen te breken als ik niet zou betalen. Daarom heb ik geld geleend van ploeggenoten. Na mijn blunder tegen Sassuolo was ik ontroostbaar. De stress door het gokken overmande me.”

Mogelijk volgen er meer namen

Volgens La Repubblica blijkt uit de telefoongegevens van Fagiolo dat hij met meerdere spelers heeft gecommuniceerd over zijn verslaving. Ook de naam van verdediger Leonardo Bonucci is genoemd. Het lijkt erop dat Bonucci al vroeg op de hoogte was van Fagiolo’s illegale activiteiten. Dit heeft in Italië tot veel ophef geleid, waarbij velen zich afvragen waarom er niet eerder is ingegrepen.

Er zouden nog meer spelers betrokken kunnen zijn bij dit gokschandaal. Namen zoals Nicola Zalweski en Stephan El Shaarawy zijn genoemd. Het omvangrijke gokschandaal werd door roddeljournalist Fabrizio Corona onthuld. Hij gaf al eerder aan dat er meer namen bekendgemaakt zullen worden. Het zou gaan om spelers en clubvoorzitters uit de drie hoogste competities van Italië. Wordt vervolgd.