Skip to main content

Gouden Kalf genderneutraal: het gaat om de prestatie

19/08/2021
gouden kalf
Beeld: IG/ Nederlandsfilmfestival

De organisatie van het Nederlands Film Festival (NFF) zal de bekende Nederlandse prijs voor acteerprestaties, het Gouden Kalf, voortaan niet meer apart aan vrouwen en mannen uitreiken. Jaarlijks reiken ze op het Nederlands Film Festival (NFF) Gouden Kalveren uit. Dit jaar reikt de organisatie niet vier, maar drie Gouden Kalveren uit in de filmcategorie. Beste hoofdrol, beste bijrol en beste acteerprestatie in een korte film. Voorheen waren er prijzen voor beste vrouwelijke hoofd- en bijrol en beste mannelijke hoofd- en bijrol.

Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (…) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn.

NFF-directeur Silvia van der Heiden

Verschillende acteurs uitte kritiek op de volgens hun plotselinge verandering. Katja Herbers, bekend van Westworld, vraagt zich af wie de organisatie probeert te helpen. “(…)niet de vrouw, die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man”, zei ze op twitter. NFF-directeur Silvia van der Heiden, zegt dat de organisatie meebeweegt met de tijd: “Al decennia maken we geen onderscheid in andere categorieën: regie, scenario, camera, noem ze maar op (…) Hoogste tijd dat dit ook voor acteurs gaat gelden. We willen prestaties niet op basis van man of vrouw beoordelen, maar op vakmanschap. Dit sluit aan bij het feit dat mensen niet altijd als man of vrouw aangesproken willen worden, maar als wie ze zijn.”

Beeld: MaxPixel

Leave a Reply