Skip to main content

Het stille succes van 100 miljoen: Khabane ”Khaby” Lame 

18/08/2021
Beeld: Flickr: Giffoni_ Experience

De Senegalese Khaby Lame is de eerste Europese TikTokker met 100 miljoen volgers. Op wereldwijd niveau is hij nummer twee als het gaat om volgers, net achter Charli D’Amelio (120 M. volgers). Hij werd beroemd door zijn komische uitdrukkingen en reactie video’s, waarin hij vaak met een eigenaardige blik in de camera staart of sarcastisch een eenvoudig antwoord geeft op een moeilijk probleem. Dat allemaal zonder een woord te zeggen. 

Door naar de camera te kijken, doorbreekt Khaby de vierde muur – net zoals Ryan Reynolds in de film Deadpool. Maar het succes komt niet uit de lucht vallen. Met Eddie Murphy en Will Smith als twee van zijn grootste inspiratiebronnen begon zijn avontuur. Khaby begon voor het eerst op het platform tijdens een bijzonder moeilijke tijd in zijn leven – Italië was op slot en hij was net zijn baan kwijtgeraakt vanwege Covid-19. Khaby’s verlangen om het meeste uit zijn situatie te halen, motiveerde hem om een ​​TikTok-pagina te starten. Dit om zijn eerste komische video’s te delen en zijn droom te verwezenlijken om mensen aan het lachen te maken. In een interview met The New York Times geeft Khaby zelf een verklaring voor al het succes: gezichtsuitdrukkingen zijn een ‘taal’ die iedereen begrijpt. 

“Het is mijn gezicht en mijn gezichtsuitdrukkingen die mensen aan het lachen maken”

Khaby Lame

In juni van dit jaar zat Khaby nog op 65 miljoen volgers. In juli was het aantal volgers vervolgens 85 miljoen en op 8 augustus 100 miljoen. Als Khaby volgers blijven groeien op hetzelfde tempo van de afgelopen twee maanden, is hij binnen de kortste keren de grootste TikTokker ter wereld. Na een moeilijke periode is het succes van Khaby, dat tegenwoordig een geschat vermogen tussen de één twee miljoen heeft, meer dan gegund. 

Leave a Reply