Skip to main content

Hoe kan je het beste vinyl bewaren?

21/09/2023
Vinyl bewaren

Tegenwoordig, in het tijdperk van streaming en digitale downloads, zou je kunnen denken dat ouderwetse LP’s – ook wel vinylplaten genoemd – hopeloos verouderd zijn. Echter, steeds meer mensen duiken in de nostalgische wereld van vinyl. Maar hoe ga je nu precies om met deze kwetsbare schijven? In dit artikel ontdek je de basics van het omgaan met platen en hoe je het beste vinyl kan bewaren.

Waarom LP’s?

Allereerst is het logisch om je af te vragen waarom je überhaupt LP’s zou willen verzamelen. Naast het unieke geluid dat vinyl biedt, biedt het ook een tastbare, visuele en emotionele connectie die je met een plaat hebt – iets dat je niet kunt vervangen met een digitale afspeellijst.

De juiste omgeving

Ten tweede, een LP is gevoeliger voor omgevingsfactoren dan een CD of digitaal bestand. Daarom is het van belang dat je je platen bewaart op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hitte. Bovendien is staande opslag essentieel om kromtrekken te voorkomen.

Vinyl bewaren

Handel met zorg

Vervolgens, wanneer je een LP uit de hoes haalt, zorg er dan voor dat je de zijkanten van de plaat vasthoudt in plaats van het oppervlak aan te raken. Vette vingers kunnen immers vuil achterlaten, wat het afspelen kan beïnvloeden.

Houd het schoon

Daarnaast kan stof, vuil en vingerafdrukken allemaal van invloed zijn op de geluidskwaliteit van een vinylplaat. Er zijn gelukkig speciale borstels en reinigingsoplossingen verkrijgbaar om je LP’s in topconditie te houden.

De juiste apparatuur

Ook niet onbelangrijk is om te investeren in een goede platenspeler. Niet alle draaitafels zijn namelijk gelijk gemaakt, en een kwaliteitsdraaitafel kan een enorm verschil maken in hoe je platen klinken.

Respecteer de snelheid

Daarbij zijn er verschillende afspeelsnelheden voor platen: 33, 45 en 78 RPM (rotaties per minuut). Zorg er dus voor dat je weet welke snelheid je LP nodig heeft voordat je hem afspeelt.

Bewaar correct

Tot slot, als je een plaat hebt afgespeeld, zorg er dan voor dat je hem terugplaatst in zijn binnenhoes en vervolgens in de buitenhoes. Dit beschermt het vinyl tegen stof en beschadigingen.

Samenvattend, het omgaan met LP’s is een kunst op zich. Door respect en zorg te tonen voor je collectie, zul je merken dat de magie van vinyl vele jaren kan duren.

Voor meer tips over vinyl bewaren kan je terecht bij de experts van Platenzaak.nl

Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.