Skip to main content

Interview: Ilias Ennahachi over de Ramadan

28/04/2022januari 3rd, 2023
Ramadan
Beeld: Instagram

We zitten nu op de laatste week van de Ramadan. Eerder spraken we met Ouassima Tajmout, Marouane Meftah en Boer Ayoub. Ditmaal is het de beurt aan professioneel kickbokser Ilias Ennahachi om te vertellen over zijn ervaringen tijdens de Ramadan. Hoe gaat hij als topsporter om met de heilige vastenmaand?

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

Ik kan mij in deze maand meer verdiepen in het geloof. In deze tijd moet ik weer thuis zijn aangezien ik tijdens de Ramadan altijd met familie eet. Dat geeft mij ook de tijd om mij meer te verdiepen in de Islam. Daarnaast ga ik natuurlijk naar de moskee en volg ik lezingen. Dus in deze periode kom ik dichterbij mijn geloof. Dat geeft mij veel rust.

Je bent natuurlijk ook topsporter. In hoeverre is jouw manier van leven veranderd door de Ramadan?

Ik train nog steeds twee keer per dag, dus in dat opzicht is er niks veranderd. Qua eten doe ik het wat rustiger aan.

Zijn er dingen de je lastig vindt aan de Ramadan?

Ik vind het lastig om geen water te drinken. Normaal drink ik liters water tijdens het trainen, en dat kan tijdens de Ramadan niet. Daardoor sparren we nu ook niet, omdat je te duizelig kan worden tijdens het vasten.

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

Sowieso met water. Ik moet al het verloren vocht weer naar binnen krijgen. Verder eet ik heel licht, al vind ik een Harira soep wel lekker om te eten. Ik probeer het eten wel over de avond uit te spreiden. Dan eet ik rijst met kip of een loempia. Maar uiteindelijk drink ik sowieso meer dan dat ik eet, aangezien de maag krimpt tijdens het vasten.

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt deze Ramadan ten opzichte van de vorige twee?

Het verschil was groot. Vorig jaar was het moeilijk om bij familie te komen. Nu is alles weer zoals het eerst was. Je ziet mensen naar de moskee gaan en al die veranderingen naar het normale leven doen mij weer goed. Het maakt het leven toch een stukje makkelijker en het geeft mij meer energie tijdens het vasten.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die vasten?

Focus op deze mooie maand en zie het als een mooie beproeving. Wij kunnen tenminste eten na zonsondergang. In sommige landen kunnen ze dat niet dus wees daar ook dankbaar voor. Probeer daaraan te denken als je honger hebt. Verdiep je in de Islam en blijf dichtbij je familie.