Skip to main content

Brysa over z’n nieuwe single, gouden platen en jeugd

18/03/2022januari 3rd, 2023
Beeld: Lowiegraphy

Vandaag is de nieuwe single ‘Walou’ van Brysa verschenen. De 19-jarige artiest annex producer, brengt voor het eerst z’n eigen officiële solosingle uit. Brysa kennen we van zijn met goud bekroonde hits ‘Amsterdam’, en ‘Le Bled’. Beide nummers zijn in samenwerking met Cristian D gemaakt, maar wie is de man achter de hits? Wij spraken Brysa over zijn turbulente verleden, zijn vader, zijn bekendheid en natuurlijk zijn nieuwe single ‘Walou’.

Brysa, hoe is het met je?

“Het gaat goed met mij! Ik ben net klaar met indoorskiën. Mijn vrienden hebben me gedwongen meegenomen maar het was echt leuk! Misschien dat ik binnenkort wel ga skiën in de bergen. Maar het gaat goed! Alles gaat echt snel! Ik heb onlangs mijn blauwe vink op Instagram gekregen en verder komen er veel dingen op mij af. Elke dag ziet er anders uit en daar probeer ik van te genieten. Ik zit momenteel ook nog op school voor twee dagen per week en gelukkig houden ze ook rekening met mijn carrière. Mijn school zal ik zeker afmaken, maar de focus ligt voornamelijk op mijn muziek.”

Ik wilde je nog feliciteren met je gouden platen voor ‘Le Bled’ en ‘Amsterdam’! Heb je ze al mogen ontvangen?

“Zeker! Mijn management verraste mij onlangs met de gouden platen tijdens mijn verjaardagsetentje. Ineens werd ‘Le Bled’ gedraaid in het restaurant en dat was het moment dat ik de platen in ontvangst nam. Dat was echt een gek gevoel. Een droom die uitkomt.”

Beide gouden platen zijn gemaakt met je partner in crime Cristian D, hoe kennen jullie elkaar?

“We woonden bij elkaar in de buurt en we hebben op dezelfde school gezeten. Hij wist dat ik produceerde, dus toen zijn we samen muziek gaan maken. Op het moment dat we ‘Le Bled’ hadden gemaakt, wilde Cristian stoppen met muziek. Hij had het gevoel dat het niet ging lukken en tijdens de clipshoot, merkte ik dat hij het deed met tegenzin. Waarschijnlijk was dat ook omdat hij vond dat ‘Le Bled’ niet aansloot bij zijn persoonlijkheid. Hij focust zich meer op de meisjes en ik focus mij op een breder publiek. Ik heb toen gezegd tegen hem dat hij vertrouwen moest blijven houden en dat het ging lukken. Uiteindelijk ben ik blij dat hij dat gedaan heeft, want het heeft gewerkt. Helaas zien we elkaar nu weinig en zijn we erg druk met onze eigen dingen, maar ik krijg wel mee wat hij doet en ik ben zeker trots op hem.”

Waar liggen je roots?

“Ik ben opgegroeid in de omgeving van Lier. Mijn moeder is Vlaams en mijn vader Marokkaans. Mijn moeder heeft mij Vlaams opgevoed terwijl mijn vader niet in beeld was tijdens mijn jeugd. Nu heb ik wel weer contact met hem. Laatst kwam hij vanuit zijn woonplaats Parijs om mij te bezoeken in België. Ik heb door hem ook halfbroertjes en halfzusjes die ik allemaal heel graag wil ontmoeten. De communicatie met mijn vader is niet altijd makkelijk aangezien hij Franstalig is en ik niet heel goed Frans spreek. Mijn ouders zijn beiden heel trots op mij. Daar ben ik erg blij mee en ik neem mijn vader niks kwalijk, maar het was wel moeilijk. Ik ervaarde ook nadelen van het feit dat ik half Marokkaans, half Belgisch was. Daardoor voelde ik mij nergens thuis. Alleen in mijn eigen huis voelde ik mij op mijn plaats. Voor Marokkanen was ik die Belg en voor Belgen was ik maar een buitenlander. Ik kom uit een boerendorpje waar racisme de standaard is. Die zoektocht maakte mij onzeker, maar muziek heeft mij daarbij echt geholpen. Ook financieel was het soms lastig met een alleenstaande moeder. Dat triggerde mij om beats te maken en teksten te schrijven. Zo kon ik mijn ei kwijt in mijn muziek en daardoor kreeg ik er ook veel plezier in. Ik heb het geluk gehad dat mijn moeder mij muzikaal heeft opgevoed. Door haar luisterde ik naar artiesten als Michael Jackson, Eminem, 50 Cent en Mary J. Blige. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat diegene JAY-Z niet kende en ik was echt stomverbaasd. Wat dat betreft was ik echt een OG kid.”

In het interview dat ik afnam met Cristian D, vroeg ik hem naar de lyrics van ‘Le Bled’ en of jullie momenteel echt een lavish lifestyle leiden. Hij zei dat, dat vooral jouw lyrics waren waarin het ging over het poppen van flessen. Hoe is jouw leven momenteel op dat gebied?

“Het is geen leven dat ik tot nu toe geleid heb. Wel ben ik sinds het succes van ‘Le Bled’ van plan om te proeven van dat leven. Vooral omdat de mogelijkheid er is tegen die tijd. Ik zei die dingen ook in een speelse sfeer. Je moet het meer zien als een droom waarvan ik hoop dat het werkelijkheid wordt. Ook de bekendheid is tot nu toe leuk en positief. Laatst liep ik door het centrum met mijn moeder en zongen er een paar jongens ‘Le Bled’ toen we langsliepen. Misschien komt het op een punt later dat ik niet meer over straat kan, maar voor nu krijg ik buiten alleen maar leuke reacties. Toch ben ik wel voorzichtig en post ik pas een foto op social media als ik ben vertrokken van de locatie.”

Is er nog iets dat je kwijt wil aan je fans?

“Mijn nieuwe single ‘Walou’ is vanaf vandaag uit dus check die zeker voor me! Ook wil ik meegeven dat je alles kan doen als je in jezelf gelooft.”

Check de nieuwe single ‘Walou’ van Brysa nu!