Skip to main content

Interview: K-Trap over zijn vroegere anonimiteit, tape met Headie One en opgroeien in Zuid-Londen

22/09/2023

Vandaag brengt K-Trap zijn langverwachte tape uit in samenwerking met Headie One. De Zuid-Londense rapper met Dominicaanse en Jamaicaanse roots brak in 2017 door. Op dat moment wist men nog niet hoe K-Trap eruitzag. Dat veranderde echter: in 2019 besloot hij zijn balaclava in te ruilen voor een leven in de spotlight. Hoe ging hij met die bekend om? Waarom ging hij weg bij zijn label en besloot hij independent te gaan? Wat kunnen we verwachten van zijn tape met Headie One en zijn Europa tour die hij aftrapt in Amsterdam? Allemaal vragen die K-Trap voor ons beantwoordde.

Wanneer begon je met het maken van muziek? K-Trap

“Toen ik ongeveer elf of twaalf was. Muziek speelde altijd een grote rol in mijn leven. Ik keek als kind graag naar videoclips en op een gegeven moment begon ik te rappen over bestaande beats. Mijn raps nam ik op via mijn telefoon. Krept & Konan braken door op het moment dat ik veertien jaar oud was. Zij komen net als ik uit de Zuid-Londense wijk Gipsy Hill. Ik vond het mooi om te zien dat er jongens uit mijn buurt waren die succesvol begonnen te worden. Dat liet mij zien dat alles mogelijk is. Ik rapte voorheen onder een andere naam en ik besloot die naam te veranderen naar K-Trap. De ‘K’ komt van mijn naam en omdat ik trapmuziek maakte voegde ik de ‘Trap’ eraan toe.”

Hoe was het om op te groeien in Zuid-Londen? K-Trap

“Ik heb daar een fijne jeugd gehad en veel geleerd. Er gebeurde daar zowel goede als slechte dingen. Het gaat erom wat je er zelf van maakt. Ik ben iemand die altijd door blijft gaan. Ook als ik moet dealen met een zware tegenslag. Vandaag kan het geweldig gaan en morgen kan het weer de andere kant op vallen. In mijn buurt heb ik mensen gezien die de naarste dingen hebben ervaren. Daarom weet ik dat het leven alle kanten op kan gaan en ben ik op alles voorbereid. Ik heb daarnaast ook veel warmte meegekregen vanuit huis. Ik ben half Jamaicaans en half Dominicaans. In mijn beide culturen is familie heel belangrijk. We brengen veel tijd met elkaar door en deden veel dingen samen. Ik heb vier broers en drie zussen dus het was altijd gezellig in huis. Er werd altijd naar elkaar omgekeken. Onze ouders hebben ons geweldig opgevoed. Ze steunden mij in alles. Als ze eerder hadden geweten dat ik muziek maakte dan zou ik daar alle support voor krijgen. Zelf liet ik liever niet merken dat ik muziek maakte omdat ik nog vroeg in mijn proces zat. Ik wil voor mezelf en voor anderen geen verwachtingen scheppen voordat ik ben waar ik wil zijn. Dat komt ook voort uit het feit dat ik eigenlijk niet hou van aandacht. Ik ben een rapper en daar komt de aandacht automatisch bij kijken, maar in essentie wil ik liever niet teveel aandacht krijgen.”

Was er een moment waarop je dacht: ‘Ik kan het maken in de muziekindustrie’? K-Trap

“Goede vrienden van mij maken deel uit van de succesvolle rapformatie 67. Ik ben met ze opgegroeid. Ze namen mij vaak mee naar hun shows en regelden optredens voor mij. Ook zeiden ze mij dat ik een goed team om mij heen moest bouwen. Van een manager tot aan een tourmanager. Zij hebben veel deuren voor mij geopend terwijl ik nog helemaal geen muziek uit had gebracht. Vanaf dat moment begon ik het serieus te nemen. Voorheen wilde ik nooit iets uitbrengen omdat ik niet van aandacht hield. Als ik een nummer maakte met andere rappers dan zei ik dat mijn naam er niet bij mocht. Ik wist dat ik goed kon rappen maar ik betwijfelde of ik wilde doorbreken. Wat dat betreft had ik niet het gevoel dat het worden van een artiest mijn ding was. Daarom koos ik er lang voor om onherkenbaar te blijven. Het gekke is dat ik ondanks mijn balaclava nog steeds werd herkend af en toe. Het was in dat geval makkelijk om te ontkennen dat ik daadwerkelijk K-Trap was.”

Hoe was het om jouw balaclava in 2019 af te doen? K-Trap

“Ik had niet echt nagedacht over de gevolgen. Toen ik hem afdeed kwam ik in een gekke fase terecht. Er gebeurde veel om mij heen en ik wilde de eerste paar dagen niet eens naar buiten gaan. Mensen op straat herkenden mij ineens en kwamen naar mij toe voor foto’s. Na twee jaar leerde ik pas hoe ik met al die aandacht om moest gaan. De lockdown begon een half jaar nadat ik mijn masker afdeed. Dat gaf mij de tijd en de rust om alles te laten bezinken. Nu kan ik goed met mijn bekendheid omgaan. Muziek heeft mij tegelijkertijd ook veel moois gebracht. Ik heb awards gewonnen, een uitverkochte tour, ben financieel onafhankelijk en ik kan mijn familie nu steunen. Nu het allemaal gelukt is, kan ik mijn bekendheid makkelijker accepteren.”

In 2021 bracht je jouw grootste hit tot nu toe ‘Warm’ uit. Hoe is het tot stand gekomen?

“Ik was voorheen getekend bij Black Butter/Sony Music. Daar zat ik niet lekker op mijn plek. Het voelde alsof ik mezelf daar niet kon zijn. Dat werkte beperkend voor mij. De mensen van het label komen niet van dezelfde omgeving als ik en daarom begrepen ze mij niet. Toen mijn contract was afgelopen bij Black Butter, maakte ik meteen ‘Warm’. Ik was die dag volledig in mijn creativiteit opgegaan en was niet meer bezig met radio airplay, meningen binnen het label, A&R’s en of het aan zou slaan bij het grote publiek. Ik maakte puur wat ik zelf leuk vond. ‘Warm’ is een underground nummer qua stijl die desondanks aansloeg bij een diverse groep mensen. Het heeft mijn carrière een flinke zet in de rug gegeven. Ik won een MOBO, verkocht mijn tour uit en ‘Warm’ kwam in de charts terecht. Het is gangbaar om dan een remix te doen met verschillende artiesten maar dat wilde ik niet. Ik wilde genieten van mijn moment en had geen behoefte om een remix te doen voor de hype en de views. Toen de kans zich voordeed om Skepta op de remix te krijgen veranderde de zaak. Skepta is altijd goed voor mij geweest. Hij is iemand die zijn succes deelt en hij heeft mij altijd mijn flowers gegeven. Het was dus een persoonlijk iets om hem op de remix te zetten.”

Je hebt een eigen label genaamd Thousand8. Waarom heb je dit opgezet?

“Ik ben erachter gekomen dat ik niet bij een major label wilde zitten. Ook omdat ik alles graag zelf wil doen. Daarom ben ik mijn eigen label begonnen. Ik kan mijn eigen creatieve visie volgen en het op mijn manier uitvoeren. Als ik die zelfstandigheid heb, hoef ik mij niet meer te verantwoorden naar andere mensen. Nu ik weet hoe het niet moet, wil ik andere artiesten in de toekomst graag helpen op de manier waarvan ik denk dat die de juiste is. Op dit moment ben ik nog niet bezig met het tekenen van artiesten maar ooit wil ik dat graag doen. Ik kan een artiest nog niet mijn volledige aandacht bieden dus het moment is nog niet daar. Nu ben ik vooral bezig met het bouwen van mijn merk.”

Binnenkort breng je samen met Headie One een gezamenlijke tape genaamd ‘Strength To Strength’ uit. Hoe is dit tot stand gekomen?

“Headie One en ik hebben altijd een goede klik gehad. Wij waren zeker een van de rappers die UK-drill groot hebben gemaakt. We zijn uniek op onze eigen manier en maakten samen muziek sinds 2017. Het moest er ooit van komen en dit is het moment. We hebben elkaar ooit leren kennen via vrienden. Vanaf dat moment klikten we gelijk. Ik ging vaak naar Noord-Londen waar hij vandaan komt en hij kwam vaak naar mij in Zuid-Londen. Als we samen naar de studio gingen bracht hij twintig vrienden mee haha. Headie One heeft mij altijd geholpen. Het succes dat hij in de afgelopen jaren heeft bereikt is erg bijzonder. Hij heeft een nummer één hit en een nummer met Drake. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk was, maar het maakproces van ‘Strength To Strength’ verliep erg organisch. We maakten soms zes nummers op een dag. Bij het selecteren van de nummers voor op de tape waren we niet bezig met het uitvissen van hits. We wilden echt een tof project maken met de nummers die het beste bij elkaar passen.”

Binnenkort trap je jouw Europa tour af in Amsterdam. Wat verwacht je van de tour?

“Klopt. De eerste show is in de Melkweg in Amsterdam. Tot nu toe heb ik nog niet veel gezien van Amsterdam. Ik ben hier voornamelijk voor werk, maar mijn huidige aanwezigheid zorgt er wel voor dat ik Amsterdam graag wil ontdekken. Het is op één uur vliegen van Londen dus dat is om de hoek. In het buitenland probeer ik te leven als een normale inwoner. Ik vind het tof om mezelf af te vragen of ik op de desbetreffende plek zou kunnen wonen. Verder ga ik nog langs negen andere Europese steden. Ik hoop dat ik mijn core fans kan belonen met een geweldige show. Daarnaast hoop ik dat meer mensen in Europa kennismaken met mijn muziek via mijn optredens. Uiteindelijk is het belangrijk dat iedereen blij en tevreden naar huis gaat na de show.”