Skip to main content

Jayh over zijn nieuwe album ‘Love Stories’, Marokkaanse en Curaçaose achtergrond, zijn lange houdbaarheid en zijn favoriete Jayh-era

14/05/2023mei 16th, 2023
jayh

Jayh loopt inmiddels bijna twintig jaar mee als soloartiest. Waar zijn generatiegenoten allang hun microfoon hebben opgeborgen is Jayh nog steeds een zeer relevante naam in de scene. Vandaag bracht hij zijn zesde album genaamd ‘Love Stories’ uit. Hierin belicht hij verschillende liefdesverhalen vanuit verschillende perspectieven. Waarom lukt het Jayh wat vele anderen niet lukt: relevant blijven voor bijna twee decennia. Wij vroegen het aan Jayh en spraken hem over onder andere zijn album, zijn tijd bij Top Notch, zijn etnische achtergrond en over relaties.

Waarom heb je er juist nu voor gekozen om een zouk album te maken?

‘Daar waren eigenlijk twee redenen voor. De eerste reden is omdat ik maar vier of vijf van dit soort nummers heb gemaakt in mijn carrière. Ik bracht eens in de twee jaar een zouk-track uit. Dat werden altijd goed beluisterde nummers. Vandaar dat ik alleen zoiets uit wilde brengen als het echt een speciale tune was. De tweede reden is, en die is nog veel belangrijker dan de eerste, is dat ik niet die zouk guy wilde zijn. Ik heb jarenlang gestreden om gezien te worden als een artiest die alles kan maken. Iedereen zei ‘je moet één stijl kiezen’. Ik heb daar nooit naar geluisterd. Had ik dat wel gedaan dan had ik veel hits niet gehad en was ik op veel minder plekken gekomen.’

Hoe zag het maakproces van ‘Love Stories’ eruit? Met welke mensen heb je samengewerkt?

‘Ik wist vooraf heel goed wat ik wilde. Zo bemoeide ik mij bij elke track met de productie. Ja, ik wist gewoon wel heel goed wat ik wou en ik bemoei me eigenlijk bijna bij elke track met de productie aangezien ik die sound erg goed ken. Ook als componist zijnde. Sterker nog: mij werd zelfs gevraagd om wat in te spelen of wat de beste ritme was met een conga. Daar wil ik graag invloed op hebben want dat maakt mijn sound anders dan die van anderen. Unleaded, YAM, Shafique Roman, ZeroDix, Cané, Eurosoundz, Heaven Sam en zelfs Jerr van Broederliefde hebben mee geproduceerd aan dit project.’

Als ik kijk naar alle album- en track titels in het album zie ik dat het over de liefde gaat. Beschrijf je hierin al jouw eigen ervaringen?

‘Gedeeltelijk wel. Ik moet wel zeggen dat mijn eigen love stories een beetje op zijn geraakt dus ik heb veel inspiratie uit mijn omgeving gehaald want ik wilde op elke track een andere love story vertellen. Sommige love stories zijn letterlijk verhalen die ik heb gehoord, vlak voordat ik die tracks ging maken. Maar sommige verhalen zijn ook verhalen van vroeger, die ik zelf heb meegemaakt, zelf heb gedaan of bij mij zijn gebeurd. En Toxic Love heb ik vanuit een vrouwelijk perspectief geschreven. Het gaat over een vrouw die tegen een man zegt: “je hebt zo vaak tegen me gezegd dat je klaar met me was, maar je hebt toch weer gebeld.” Die vrouw waar ik dan over schrijf, die zegt: “misschien komt het door mijn toxic love, waardoor je steeds aan me moet denken.” Ik vond dat best wel herkenbaar. Het is een situatie waarin je eigenlijk niet met iemand wil zijn, maar het toch doet.’

Hoe is het je gelukt om bijna twintig jaar relevant te blijven?

‘Ik kan daar niet één antwoord op geven. Ik denk dat het komt doordat ik mijzelf altijd opnieuw altijd probeer uit te vinden. Bij nieuwe muziekstijlen die voorbij kwamen vond ik het altijd tof om het ook te doen. Ik ging mij er dan een maandje of drie in verdiepen zodat ik het op een authentieke manier kan uitvoeren. Wat ook geholpen heeft is dat ik mijn eigen label heb. Nadat ik Avalon opzette met mijn broers werd ik zelf weer de prioriteit. Daardoor kreeg ik de aandacht die ik verdiende en werd ik een autonome artiest.’

Nu we toch aan het terugblikken zijn, wat is jouw favoriete Jayh-era?

‘Ik denk toch wel de era van Jayh Jawson rond 2010. Dat was het moment dat ik een artistieke stempel begon te krijgen. In de tijd dat ik ‘Mijn Baby’ en ‘Jayh.nl’ uitbracht werd ik gezien als een R&B zanger zoals de rest van de R&B zangers. Ik was dezelfde zanger als de zangers die voor mij kwamen. In de Jayh Jawson era liet ik zien dat ik meer in huis had op muzikaal vlak. Ik besefte in het begin al dat de artiest van de toekomst een artiest is die alles kan en doet. Ik heb altijd schijt gehad en mijn eigen ding gedaan. De ene keer kwam ik in pak, de andere keer als een punker. Ik heb zelfs een keer – om een statement te maken – vijf clips achterelkaar dezelfde goedkope broek van tien euro gedragen. Puur om te laten zien dat het allemaal echt niet boeit. Niemand heeft het gezien.’

Je maakt dus heel veel muziek gebaseerd op de ene helft van jouw roots: de Caribisch/Antilliaanse roots. Maar de andere helft van je roots, de Marokkaanse achtergrond, daar heb ik als het goed is nog nooit iets van voorbij horen komen. Klopt dat?

‘Dat je dat niet hebt gehoord kan wel kloppen. Ik heb ooit één nummer met een artiest gemaakt in het verleden, en dat komt het dichtst in de buurt van die sound. Maar ja, het klopt wel. Ik heb helaas de taal nooit meegekregen. Dat is in die muziekstijl een belangrijk element. Je moet op z’n minst Arabisch kunnen zingen. Ik kan die muziekstijl wel ontleden. Dat kan ik met alles doen. Dat wil zeggen: de muzikale regels proberen te absorberen. Eerst hoor je de oppervlakte en dan ga je steeds dieper en dan hoor je echt de nuances van een bepaalde stijl.’

‘Het lijkt mij echt super tof om te doen maar tegelijkertijd weet ik wel dat mijn publiek daar niet per se op zit te wachten. Daarbij weet ik ook niet of de Marokkaanse audience op mij zit te wachten. Omdat ik daar nog niet veel heb opgebouwd. Of tenminste, ik heb wel wat opgebouwd bij hen, maar niet dit. Zij zitten daar ook niet op te wachten van mij. Van mij willen ze hebben wat ze al van mij krijgen. Nu een DYSTINCT er is, zou ik het kunnen doen. Omdat hij en andere songwriters die we nu kennen de Arabische stijl en de taal goed beheersen. Het is voor mij heel moeilijk om het hoge level van songwriting te bewaken als ik de taal niet versta. Dan kan ik wel aan iemand vragen die de taal spreekt hoe je alles uitspreekt. Maar er komt als songwriter meer bij kijken en dat heb ik niet in de hand. Daarom kies ik daarin de veilige weg. Maar je weet het nooit.’

Wat is de belangrijkste eigenschap die je hebt meegekregen van beide culturen?

‘Liever sterven op je voeten dan leven op je knieën. Dat hebben Marokkanen en Antillianen echt met elkaar gemeen. Bij ons leer je: “there is no option to kiss ass”. Je moet nobel zijn, je moet oprecht zijn, je staat achter je woord en je staat achter waar je in gelooft. Je bent bereid bijna te sterven voor waar je in gelooft. Dat is echt iets wat die twee culturen echt hebben.’

‘Trots moet je ook niet verblinden. Je moet niet denken dat je de shit bent zomaar ofzo. Je mag vinden dat je de shit bent. Dat leer ik ook op Curaçao bijvoorbeeld. Het is in de Curaçaose cultuur hartstikke normaal dat je trots bent op wat je kan. Hier in Nederland leren we dat we bescheiden moeten zijn. Op Curaçao moet je ook bescheiden zijn, maar het feit dat je jezelf hard vindt, dat zegt niks over hoe je naar de ander kijkt. Mensen motiveren elkaar daar ook heel erg. Ze willen dat je het gaat halen.’

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd uit de liefde?

‘Dat is echt een hele goede vraag, want je leert zoveel door liefde. Maar kijk: in mijn laatste relatie heb ik denk ik het meest geleerd omdat ik elf jaar samen ben met haar. Je leert heel veel over jezelf en over je partner. Maar het verleden, daar leer je ook van. Laat ik het zo zeggen: de wijste lessen heb ik geleerd door de mislukte relaties. En met mislukken bedoel ik dat niet naar mijn exen, maar meer dat wat we in gedachten hadden niet gelukt is. Maar daardoor weet ik wel beter wat ik nodig heb. Ook leerde ik wat ik nodig had om een relatie te laten werken. Ik wist daardoor wat ik zocht en wat er bij mij ontbrak.’

‘Love Stories’ is vanaf nu hier te beluisteren: