Skip to main content

Kickbokskampioen Tyjani Beztati over zijn discipline, biculturele achtergrond en vechten tegen Jake Paul

23/03/2023

Onlangs verdedigde Tyjani Beztati voor de derde keer zijn lightweight titel en wederom met succes: de Thai Petchpanomrung Kiatmookao (beter bekend als Petch), ging in de vierde ronde tegen het canvas door een afhouder op het lichaam. Op het eerste gezicht leek er weinig aan de hand te zijn, maar twee seconden na het incasseren van die trap op het middenrif, zakte Petch toch naar de grond. Wij spraken Tyjani over zijn recente overwinning, zijn discipline, zijn Marokkaanse en Surinaamse achtergrond, het zijn van de jongste GLORY-kampioen ooit en influencers die de ring instappen.

Marokko en Suriname 

Tyjani is gedurende het gevecht geen enkel moment in de problemen gekomen. Op een paar trappen tegen het lichaam na was de schade voor Tyjani zeer beperkt. “Iedereen had het over die trappen op mijn ribben. De dag na het gevecht had ik wat blauwe plekken op mijn ribben, maar dat was het dan ook. Ik heb gelukkig geen blessures overgehouden aan dit gevecht.” Hetgeen waar Tyjani zo lang voor heeft getraind is eindelijk gelukt. Hoe zien de dagen na een gevecht er eigenlijk uit? Hierover zegt Tyjani: “De Ramadan komt eraan dus ik probeer mij daarop te focussen. Daarnaast doe ik interviews en krijg ik heel veel felicitaties. Ik probeer zoveel mogelijk te reageren op iedereen, maar dat is niet altijd makkelijk. Het is sowieso belangrijk om goed te herstellen van al die weken zwaar trainen. Mijn lichaam is toe aan rust.” Op de vraag of hij na een wedstrijd ook ongezonder eet dan normaal antwoordt hij lachend: “Pizza, shoarma, McDonald’s. Ik heb alles naar binnen gewerkt.”

Tyjani Beztati werd geboren in Amsterdam. Zijn moeder is Surinaams en zijn vader Marokkaans. Hij is erg trots op de culturen die hij meegekregen heeft. De kickbokser vertelt dat zijn moeder hem leerde dat hij altijd beleefd en netjes moest zijn. Tyjani’s vader gaf hem de saamhorigheid en het lef van de Marokkaanse cultuur mee. Hij vertelt vroeger een rustig kind te zijn geweest en totaal geen vechtersbaasje. Integendeel zelfs: zijn moeder en zijn tantes vonden dat hij wel wat harder mocht zijn. Nadat een lange tijd te hebben gevoetbald, heeft hij door zijn jongere zus de overstap gemaakt naar het kickboksen. Vanaf dat moment ging het erg snel met Tyjani. Zo vocht hij zijn eerste jeugdpartij al na drie maanden. Na een paar jaar belandde hij op zijn achttiende in GLORY. Zijn eerste GLORY-wedstrijd vocht hij in 2016; tijdens de prelims van het eerste gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven.

‘Het was speciaal om op dezelfde kaart als Badr te vechten’, vertelt de kickbokser. ‘Ik kreeg veel liefde van Marokkaanse supporters omdat ze zagen dat ik onder de Marokkaanse vlag vocht. Sowieso kreeg ik daarvoor al veel support van de Marokkaanse gemeenschap. Zelfs voordat ik bij GLORY vocht. Dit was zeker één van de redenen dat ik koos voor de Marokkaanse vlag. Maar begrijp me niet verkeerd: als ik twee vlaggen had mogen kiezen dan had ik ook onder de Surinaamse vlag gevochten. Ik represent Suriname in alles wat ik doe en Suriname betekent ook erg veel voor mij.”

Student of the game 

In 2021 won Tyjani van de Amerikaan Elvis Gashi en werd daarmee de jongste GLORY-kampioen ooit, op 23-jarige leeftijd. Tevens is hij ook de eerste Marokkaanse kampioen ooit in GLORY. Het feit dat hij zijn titel nu voor de derde keer met succes heeft kunnen verdedigen is indrukwekkend op zo’n jonge leeftijd. Zulke records zijn mooie hoofdstukken in het geschiedenisboek van de vechtsport. Op de vraag of hij overweegt om een gewichtsklasse omhoog te gaan antwoordt hij: “Op dit moment is een switch van gewichtsklasse niet aan de orde. Ik zou dan ook flink in gewicht aan moeten komen, dus als ik die stap maak moet er veel gebeuren. Tegelijkertijd moet ik ook kijken naar wat mijn lichaam aankan want het vraagt veel van je. Ik heb de top bereikt in de lightweight divisie en van iedereen gewonnen in deze gewichtsklasse. Wat dat betreft is deze gewichtsklasse leeg, maar dat betekent niet dat ik nu kan gaan slapen. Al mijn tegenstanders zijn scherp en gedreven. Het is aan mij de taak om elke keer de beste versie van mezelf te zijn en er te staan tijdens elk gevecht.”

Tyjani Beztati

Die vastberadenheid heb je nodig in deze sport. Tyjani Beztati leeft gestructureerd en is constant bezig met zijn vak. Hij is, zoals hij dat zelf zegt, een student of the game. Zo analyseert hij boksers op frequente basis om zijn techniek te verbeteren. Hij kijkt naar bepaalde acties en bewegingen, en implementeert deze tijdens het sparren. Details zijn van groot belang bij kickboksen. Je moet harder en slimmer werken dan de rest, vertelt Tyjani. Als je dat niet doet word je voorbij gestreefd. Iedereen aast naar een plek aan de top. Er woedt een grote concurrentiestrijd waarbij vechters elkaar ook verbaal uitdagen. Kickboks-collega Tayfun Ozcan die actief is bij ONE Championship, postte op zijn social media een videoboodschap waarin hij stelde dat de echte mannen actief waren bij ONE Championship. Ook zei hij dat hij Tyjani’s winstreak kon eindigen. Hierover zegt Tyjani Beztati: “Waarschijnlijk is hij op zoek naar werk want hij komt bij ONE niet aan de bak. Hij is gewoon een hater. Tijdens zijn interview bij Fernando sprak hij wel goed over me, dus nu spreekt hij zichzelf tegen. Er is een verschil tussen elkaar uitdagen en slecht over elkaar praten. Dit is haat en afgunst. Verder houd ik mij ook niet bezig met hem.”

Boxing Influencers

Onlangs namen influencers Jake Paul en Tommy Fury (halfbroertje van kampioenbokser Tyson Fury) het tegen elkaar op in de ring. In een interview gaf Tyjani aan dat hij ze allebei op één avond zou kunnen verslaan. Tegenwoordig zijn bokspartijen tussen influencers erg populair. Er gaat ook veel geld in om. “Wat je Jake Paul moet nageven is dat hij heel gedreven is’’, zegt Tyjani. Hij neemt het boksen serieus, maar hij is geen professional. Ik vond dat gevecht tegen Tommy Fury dramatisch. Ze mogen allebei komen.”

Tyjani Beztati

Tyjani Beztati vindt dat er twee kanten zijn aan de opmars van influencers die boksen. “Aan de ene kant is het goed voor het boksen. Je bereikt er een groter publiek mee maar Jake Paul is niet het gezicht van de bokssport. Mensen moeten wel het verschil kennen tussen professioneel boksen en influencers die boksen. Soms heb ik het gevoel dat mensen die twee dingen met elkaar verwarren. Nu zijn het ook alleen maar MMA-vechters of boksers die tegen hem vechten. Het zou mooi zijn als een kickbokser van de grootste organisatie ter wereld kan laten zien dat hij ver boven dat niveau zit.”

Tyjani wil aan het eind van de rit terugkijken op een geslaagde carrière. Hij geeft aan dat hij alles uit zijn carrière gehaald wil hebben. “Ik wil niet terugkijken en denken: had ik dit maar gedaan of dat maar gedaan. Dat ik vier keer kampioen ben geworden pakken ze mij nooit meer af en het smaakt zeker naar meer.”