Skip to main content

Klimaatcrisis: volgens de VN zijn veel effecten onomkeerbaar

11/08/2021
klimaatcrisis
Beeld: Unsplash

De klimaatcrisis speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van mensen. Het is uitzonderlijk als er geen nieuws is over uit de hand gelopen bosbranden, overstromingen of andere natuurrampen. Dat de aarde al decennialang aan het opwarmen is, is feitelijk vastgesteld. Over hoe groot onze rol daarin is en wat de gevolgen voor ons zullen zijn, is lang niet iedereen het met elkaar eens. Een wetenschappelijk panel van de Verenigde Naties stelde echter vast dat verschillende effecten van de klimaatveranderingen onomkeerbaar zijn.

klimaatcrisis
Beeld: Unsplash

Klimaatcrisis

Wereldleiders uit verschillende landen noemen het rapport van het wetenschappelijke panel een noodroep om actie. In november stond een bijeenkomst van de internationale klimaattop al op de planning. Het lijkt erop dat het rapport tijdens deze bijeenkomst een grote rol zal gaan spelen. Veel leiders pleiten voor het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit was volgens het rapport de leidende factor in de opwarming van de aarde. “De impact van de klimaatcrisis, van extreme hitte tot bosbranden, overstromingen en intense regenval, zal alleen maar verergeren tenzij we een ander pad kiezen voor onszelf.”, zei Amerikaanse klimaat ambassadeur John Kerry over het rapport. “Wat de wereld nu nodig heeft is actie.” Het rapport van de VN laat specifiek zien hoe menselijk handelen het klimaat beïnvloedt. Wat de leiders van de wereld ermee gaan doen, valt nog te bezien. Laten we hopen dat ingrijpende maatregelen voor de grootste vervuilers, bedrijven, de leidraad zullen zijn in het nieuwe urgente klimaatbeleid. Zodat we hopelijk nog een paar honderd jaar van onze mooie planeet kunnen genieten. Niet omdat zij er niet meer zal zijn, maar omdat we het voor onszelf onmogelijk gemaakt zullen hebben om hier te wonen.

De impact van de klimaatcrisis, van extreme hitte tot bosbranden, overstromingen en intense regenval, zal alleen maar verergeren tenzij we een ander pad kiezen voor onszelf

John Kerry, Amerikaans klimaat ambassadeur
klimaatcrisis
Beeld: Unsplash

Leave a Reply