Skip to main content

Latifah maakt zichzelf gelukkig met nieuwe EP: ‘Eigen Lane’

02/12/2022januari 3rd, 2023

Latifah heeft onlangs haar nieuwe EP ‘Eigen Lane’ gedropt, met featurings van Yssi SB, Murda,  Volgens haar is dat de perfecte beschrijving van haar huidige levensfase. De rapper is independent gegaan, heeft het land verlaten en richt zich alleen nog op de dingen die haar gelukkig maken. We spraken ‘Tifah’ over haar nieuwe EP, wat ze op wil bouwen voor andere artiesten, mental health en meer. 

We hebben een tijdje niets van je gehoord. Hoe gaat het met je? 

Nu gaat het echt goed. De afgelopen jaren schommelde ik mentaal een beetje. Ik zat niet lekker in m’n vel, ging veel eten, en ik steunde echt op m’n moeder in die tijd. Het heeft ongeveer twee jaar geduurd, maar nu doe ik alleen nog maar wat mij gelukkig maakt. Het moment dat het weer goed ging, ben ik weggegaan bij mijn moeder en geëmigreerd. Ik voelde me niet gewaardeerd in Nederland, dus heb ik voor een nieuwe start gekozen. Nu heb ik mezelf weer teruggevonden. Daarom wilde ik ook nu mijn EP ‘Eigen Lane’ droppen. 

Wat is het verhaal achter ‘Eigen Lane’? 

Dat is gewoon precies waar ik nu sta in het leven. ‘Eigen Lane’, ik doe mijn eigen ding, ik bewandel mijn eigen pad en ik doe het op mijn manier. Ik ben niet bezig met views, ik doe geen dingen om per se in beeld te zijn. Ik doe het gewoon voor fun. Het is voor mijn fans en mijn echte luisteraars die me continu vragen wanneer er nieuwe muziek komt.  

Er staan veel featurings op je EP. Van Yssi SB tot Blacka en Murda. Hoe zijn die featurings tot stand gekomen? 

Ik heb artiesten uitgekozen die ik hard vond. Bijvoorbeeld Murda ken ik echt al sinds ik een klein meisje ben. Murda nam me mee naar de studio en dan was Feis ook bij die sessie. Murda schreef toen een liedje voor me, omdat ik zelf alleen freestylede, haha. Hij is een van de eersten die me meenam, nog voordat ik liedjes uit had. We spraken elkaar na een lange tijd weer en toen zijn we gewoon de studio ingedoken. Het was een supergoede vibe, het was echt een van de beste dagen uit mijn leven. Ik voelde me echt geaccepteerd in de studio. 

Hoe kenden jullie elkaar, dat hij jou zo jong al meenam naar de studio?
Ik ging vroeg al mensen berichten, haha. Dat doe ik nu nog steeds. Als ik je hard vind, ook al heb je maar 200 views, dan stuur ik je gewoon een berichtje. Ik voel me niet te hoog om het te vragen, als ‘celebrity’. Aan het einde van de dag ben ik gewoon een mens. En vroeger had ik echt nog de drang om te laten zien wat ik kon. 

Waarom heb je ervoor gekozen om independent te gaan? 

Ik ben muziek gaan maken omdat ik gewoon van muziek houd. Niet om anderen bij te houden. Toch ben ik onderweg in de val gelokt om toch anderen bij te houden en daar werd ik niet gelukkig van. Daarom heb ik ervoor gekozen om independent te gaan. Ik wil gewoon doen waar ik blij van word, niet waar anderen blij van worden. Als je je eigen visie uit wil werken, wordt je vaak gezien als vervelend, vooral als je een vrouw bent. Daarom heb ik ervoor gekozen om me terug te trekken. Ik heb me niet weg laten pesten, maar als ik in mijn eigen lane ben, heb ik meer energie en vind ik het weer fun om muziek te maken. Je hoort ook in m’n stem dat ik meer rust heb. Als ik nu tracks luister uit de periode waarin ik geen muziek uitbracht, denk ik echt: ‘wow, je doet wild man’, haha. 

Hoe heb je die rust weer teruggevonden? 

Goed in de spiegel kijken. Ik keek naar m’n moeder en m’n dochter en ik dacht: ‘nee, man’. Ik wil voor iedereen zorgen, in plaats van dat iedereen voor mij zorgt. Eerst lag ik alleen maar, daarom ben ik ook een beetje aangekomen. Ik ben opgestaan en gaan bewegen. Op het moment dat je bezig bent, denk je veel minder. Als je minder denkt, heb je ook gewoon meer zin en energie. Ik ga niet meer over mijn eigen grenzen heen om anderen te helpen. Het belangrijkste is mijn energie en als ik een beetje over heb, kan ik je helpen. Maar ik sta op nr.1. Ik moet genoeg me-time hebben, op tijd naar bed kunnen, genoeg tijd hebben om te rusten. 

Heb je therapie gehad of heb je het allemaal op eigen houtje gedaan?
Allemaal op eigen houtje gedaan. Ik had me wel aangemeld voor therapie, maar tegen de tijd dat ik kon gaan, voelde ik me alweer beter. De laatste tijd spreek ik veel met mijn oude manager (Latifah wordt nu weer gemanaged door Custommade Agency) en we hadden het erover om toch aan therapie te beginnen, om te voorkomen dat ik nog een keer in zo’n diep dal raak. Daarom sta ik er nu wel weer voor open. 

Welke andere plannen heb je nog, nu dat het weer beter met je gaat en je je eigen ding doet met je muziek? Doe je bijvoorbeeld nog steeds haar? 

Ja, ik doe nog steeds haar. Ik ga binnenkort ook een eigen haarlijn droppen. Daarnaast zou ik ook graag een salon willen openen. Niet eentje waar ik zelf in werk, maar met medewerkers die ik heb opgeleid of die zelf al op hoog niveau haren kunnen doen. 

Welke ambities heb je nog meer voor de toekomst? 

Het is mijn droom om mijn eigen label te hebben, on top of the world. Laten we groot denken. Ik had het allang kunnen doen, maar ik wil artiesten echt goed behandelen, met de juiste budgetten om hun producten op de juiste manier naar buiten te brengen. Ik hossel echt om het voor mezelf te laten lukken. Voor de nieuwe artiesten wil ik echt consistentie kunnen bieden, dus daar werk ik nog aan. 

Stream ‘Eigen Lane’ hier