Skip to main content

Luxe modehuis Balenciaga ligt onder vuur op social media

07/09/2021
Beeld: Flickr / Marco Verch

Balenciaga is het laatste modehuis dat negatief viraal gaat op het internet. In de laatste collectie van het modehuis heeft één item in het bijzonder de aandacht van Twitter getrokken: een trompe-l’oeil-joggingbroek. Als je niet bekend bent met de term: Trompe-l’oeil een andere term voor visuele illusie in de kunst. Het is een techniek waarbij opzettelijk een optische illusie wordt gecreëerd. 

Balenciaga heeft een grijze joggingbroek ontworpen waarbij een boxershort voor heren op is genaaid. Het geeft de illusie dat de drager zijn broek afzakt, vandaar de Franse naam Trompe-l’oeil. De modetrend is bewust populair gemaakt door de zwarte gemeenschap. Het zorgde dan ook voor verontwaardiging op Twitter. Het ontwerp werd racistisch genoemd en er werd gezegd dat dit een ander voorbeeld is van andermans etnische cultuur toe-eigenen. 

Het is niet de eerste keer dat het modehuis in opspraak komt vanwege ontwerpen. Van het adverteren van smakeloze en aanstootgevende Chinezen tot aan claims van racistisch en onmenselijke castings. Naast Balenciaga zijn ook modehuizen zoals Prada, D&G in de afgelopen jaren negatief voorbij gekomen. 

Leave a Reply