Skip to main content

Interview: Marouane Meftah over de Ramadan

12/04/2022januari 3rd, 2023

De Ramadan is al ruim een week bezig en na gesprekken met Abderrahmane Trabsini en Ouassima Tajmoet spreken we ditmaal met Marouane Meftah. De acteur is bij het grote publiek bekend om zijn rol als Komt Goed in Mocro Maffia. We gingen met Marouane in gesprek over zijn ervaringen met het vasten, zijn Ramadan-gedachte en zijn focus op de Islam.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

‘Ik keek het meest uit naar de innerlijke rust die de Ramadan met zich meebrengt. Nu is het de tijd om mij volledig te focussen op mijn religie. Daarmee doel ik op een betere connectie met Allah (swt), op de kennis die ik op wil doen en op het gaan naar de moskee. Ik haal heel veel voldoening uit de Tarawih gebeden (Ramadan gebed na het eten). Het brengt een mooi gevoel bij me naar boven. Een gevoel dat ik niet uit kan leggen. Je moet het zelf meemaken.’

Zijn er dingen die je lastig vindt?

‘Het is de eerste paar dagen altijd wel even wennen. Ook qua structuur in mijn leven en het feit dat ik minder energiek ben is het even omschakelen. Het hoort er uiteindelijk allemaal bij. Kwestie van de knop omzetten en gaan.’ amadan

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

‘In principe maakt het niet heel veel uit, want na een paar happen zit ik al vol. Dat laat ook zien dat de wereldse lusten van tijdelijke duur zijn. Wij hebben bepaalde verlangens in deze wereld en zodra we die verlangens krijgen is het genot van korte duur. Dat is een denkwijze waar ik mij erg bewust van ben.’

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt de Ramadan in vergelijking tot de vorige twee?

‘We kunnen weer bij elkaar komen dus dat is erg mooi. Zelf ben ik altijd met mijn familie tijdens de Ramadan. Mijn moeder kookt elke dag wat anders dus er wordt gevarieerd gegeten.’ amadan

Heb je nog een laatste boodschap aan mensen die vasten?

‘Verspil je tijd niet aan onzin zoals Netflix en probeer je te focussen op je religie. Doe kennis op, verricht goede daden en help andere mensen. Dat moeten we altijd, maar gebruik deze maand om daar extra aan te denken.’ amadan