Skip to main content

Minister over protest Harskamp bij Afghaanse vluchtelingen: “harteloos”

25/08/2021
Beeld: Commons WIki

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld heeft zich woensdagochtend negatief uitgelaten over de uitgelopen demonstratie in het dorp Harskamp. De minister noemde het uit de hand gelopen protest “ernstig en verwerpelijk”. Om 21:30 kwam er bij de politie de melding binnen dat er geen gehoor werd gegeven aan de oproep om weg te gaan.

Het protest van gisteren bij een noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen is uit de hand gelopen. Eerder schreven wij al dat het over een groep van tientallen jongeren ging, maar uiteindelijk zijn er 250 mensen op het protest afgekomen. Dat is hetzelfde getal als het aantal aangekomen vluchtelingen in het dorp. 

Nadat de betogers weigerden het gebied te verlaten, begon het protest uit de hand te lopen. Betogers staken autobanden in de brand en werd er geschreeuwd met de leus: “Harskamp is van ons”. Gelukkig is de veiligheid van Afghaanse evacués gewaarborgd gebleven. 

“Deze mensen moeten echt eens naar de tv kijken, wat er gebeurt in de wereld. Hoe blij we moeten zijn dat we vrij zijn en dat we kunnen doen wat we willen doen,” stelde Bijleveld. Verder vond de minister dat “mensen zich het leed in de wereld niet realiseren.” Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag omschreef de demonstratie als “harteloos“. Kaag zei zich vooral te willen richten op mensen die een constructieve bijdrage leveren, bijvoorbeeld door spullen te doneren. Volgens het Rode Kruis worden de Afghaanse evacués overspoeld worden door liefdadigheid. De liefdadigheid laat zien dat niet iedereen hetzelfde denkt als de betogers. 

Leave a Reply