Skip to main content

Moeite met de uitspraak van merknamen? Complex helpt!

28/08/2021
uitspraak merknamen
Beeld: Getty Images

We kennen vanuit de muziekwereld de “mama appelsap” grappen. Waar mensen de lyrics van een song compleet verkeerd zingen omdat zij iets anders denken te horen. Zo heb je dit ook in de modewereld. Een groot percentage van de rappers heeft moeite met de uitspraak van merknamen. Zij gebruiken de incorrecte uitspraak in hun songs en wij nemen het klakkeloos over. Want zeg nou eerlijk ‘bal-meen’ klinkt toch fijner dan ‘bal-mah’. Kid Cudi is een van de weinig artiesten die de uitspraak van Balmain eer doet. Zo zijn er nog meer merknamen waar de uitspraak jou van zou verbazen.

Vetements

Uitspraak: Vet-Mahn

Wist je dat Vetements kleding betekent in het Frans? Ja, zoals meerdere brands, is ook Vetements Frans, wat betekent dat we ook een Franse uitspraak aanhouden. Niet ‘vettements’, maar ‘Vet-mahn’.

Bottega Veneta

Uitspraak: Buh-tei-guh-vuh-nei-tuh

‘Fendi on my body, but my feet is in Bottega’, rapt Bia op zomerhit ‘WHOLE LOTTA MONEY’. Ook de rapper spreekt de naam echter verkeerd uit. De werkelijke uitspraak van Bottega Veneta is namelijk: buh-tei-guh vuh-nei-tuh. Het vergt waarschijnlijk een paar keer oefenen voordat je het onder de knie hebt! Bottega Veneta is Italiaans en betekent letterlijk ‘Italiaanse winkel’.

SHEIN

Uitspraak: Sjie-in

Shein is een webshop die je bezoekt wanneer je in rap tempo jouw kledingkast wil vullen, voor een schappelijke prijs. Vergelijk het met kleding bestellen via AliExpress zonder de lange wachttijden. Maar de vraag blijft: wat is de correcte uitspraak? De meerderheid blijft zweren bij ‘sjain’. Echter geeft het bedrijf zelf aan dat je het uitspreekt als ‘sjie-in’. Voorheen was de naam van het bedrijf namelijk: ‘SheInside’. 

Stüssy

Uitspraak: Stoo-sie

Shawn Stüssy had oorspronkelijke hele andere plannen met het merk dat nu streetwear vertegenwoordigt, gebaseerd op verschillende subculturen. Omdat hij zelf gek was op surfen, wilde Shawn met Stüssy surfplanken maken. Toen hij ter promotie van zijn surfplanken T-shirts meenam en daar meer interesse in was dan de surfplanken, besloot hij er een kledingmerk van te maken. In Nederland leren wij dat een umlaut op de u uitgesproken wordt als ‘uu’. ‘Für’ spreek je dan ook uit als ‘fuur’. De juiste uitspraak van Stüssy is toch echt ‘Stoo-sie’.  

Patta

Uitspraak: Patta

Patta begon toen de vrienden Edson Sabajo en Guillaume Schmidt zichzelf en de mensen om hen heen wilde voorzien met de tofste sneakers en kledingstukken die passen bij deze sneakers. Hun liefde voor sneakers en streetwear vormde de basis van een snelgroeiende brand die inmiddels internationaal bekend is. Patta is Sranantongo, de Surinaamse taal, en betekent schoen. Nu zal je denken dat dit niet moeilijk uit te spreken is, maar toch wordt de klemtoon regelmatig verkeerd ingezet. Patta spreek je uit als ‘patat’ zonder T op het eind. 

Jacquemus

Uitspraak: Sjakke-muu

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen. Die kleine tasjes waar je alleen je geduld in kunt bewaren. Dit zijn de tassen van Jacquemus. Simon Porte heeft zijn merk vernoemd naar de meisjesnaam van zijn moeder. Met Jacquemus stond hij als jongste designer op het officiële Paris Fashion week schema. Zijn merk biedt luxe fashion voor een betaalbare prijs. De natuurlijke stoffen geven de kledingstukken een minimalistische vibe. Maar hoe spreek je Jacquemus uit? Wie tijdens de Franse les goed heeft opgelet weet dat je van Jacques, ‘sjak’ maakt. Jacquemus spreek je dan ook uit als ‘Sjakke-muu’. 

Primark

Uitspraak: Praai-mark

Last but not least, Primark! Wanneer je jouw ondergoed- of sokkenla bij wil vullen of toe bent aan nieuwe sieraden, zul je bij Primark goed scoren. Net als meer merknamen lijkt de uitspraak van Primark best simpel, maar toch ontstaan er in de volksmond verschillende versies. Je hebt team ‘Prie-mark(t)’… ja de T wordt er vaak ongevraagd bij gegooid. Anderen spreken het uit als ‘Praai-mark(t)’. Volgens de FAQ op de website is de juiste uitspraak ‘Praai-mark’.

Leave a Reply