Skip to main content

Mr.Probz maakt kennis met roots en familie in spirituele reis naar Ghana 

04/05/2023
mr.probz
Beeld: Desmond F. Seyram

Mr.Probz deelde onlangs het indrukwekkende verhaal van hoe hij naar Ghana is gereisd om voor het eerst oog in oog te staan met zijn vader en vaders kant van zijn familie. Een leven vol vragen, onzekerheden en verwarringen werd plotseling verruild voor een situatie waarbij alle puzzelstukjes op zijn plek vielen, toen hij niet alleen kennismaakte met zijn familie, maar ook met zijn culturele roots. Complex NL kreeg de kans om een van de succesvolste artiesten van ons land te spreken over deze spirituele reis, waarbij hij naar eigen zeggen als een nieuw persoon terugkwam. 

Van Nederland naar Ghana 

‘Des te meer angst ik ergens voor voel, des te groter de drang om het te doen’, zegt Mr.Probz lachend. De artiest doelt op de weerstand die hij zijn hele leven heeft gevoeld om antwoord te zoeken op de vragen die hij altijd heeft gehad over zijn achtergrond. Zoals hij beschrijft in zijn blog, heeft hij zijn hele jeugd naar de Antilliaanse roots van zijn stiefvader getrokken. Dit, gezien het feit dat het contact met zijn eigen, Ghanese familie ontbrak.

‘Op jonge leeftijd was die loyaliteit naar mijn stiefvader zo sterk dat ik bang was om mijn eigen achtergrond te onderzoeken. Dus elke trigger die ik kreeg naar mijn Ghanese roots, probeerde ik zo veel mogelijk te negeren. Want ik ben heel nieuwsgierig en ik wist dat als ik eraan toe gaf, ik mezelf erin zou verliezen. Maar dan ben je een keer op een feestje en hoor je een Afrikaanse drum. Dan merk je toch dat je bloed iets geks begint te doen.’

Het was uiteindelijk een bericht van een neef over het overlijden van zijn oma dat ertoe leidde dat Mr.Probz ervoor koos zijn grootste angsten onder ogen te komen. Hij trok naar het Afrikaanse continent. De oma die niet alleen altijd heeft gebeden voor het wederkeren van haar kleinzoon, maar ook voor zijn gezondheid en welzijn. De oma die hem beschreef als ‘de verloren zoon die op een dag terug zou komen om de hele familie te helpen’. Het opzoeken van die verbinding met zijn familie bleek uiteindelijk de beste keuze die hij ooit gemaakt heeft. Waar Mr.Probz veel bewonderenswaardige successen heeft mogen ervaren in zijn leven, lijkt tijdens het gesprek naar voren te komen dat deze ervaring veel waardevoller voor hem was dan miljarden streams of miljoenen euro’s die zijn carrière hem gebracht hebben. 

mr.probz

‘Het voelde precies zoals in Black Panther wanneer ze in Wakanda aankomen’, vertelt hij stralend. ‘Ik kwam gewoon thuis. Zo keek ik naar de lach van mijn oom en herkende ik mezelf daarin. Ik keek naar mijn vader en herkende mezelf daarin. Mensen hebben mij m’n hele leven verteld dat ik een bepaald loopje heb. Vanaf het moment dat ik daar aankwam herkende ik die manier van bewegen in iedereen die ik daar zag.’ Mr.Probz legt uit dat het gebrek aan kennis over zijn culturele achtergrond en het missen van verbinding met zijn familie, zijn groei belemmerde. Dit zorgde er namelijk ook voor dat er een heel gedeelte van zichzelf was wat hij niet begreep. Hierdoor zweefde hij naar eigen zeggen ‘altijd in onzekerheid’.

Hoeveel hij ook probeerde te voorkomen dat hij verdwaalde in de zoektocht naar zijn roots, ontkwam hij niet aan de triggers die het leven op verschillende manieren in zijn schoot wierp. ‘Langer dan tien jaar geleden ging ik naar Senegal en daar begon er iets in mij te groeien. De mensen waren zo mooi en de liefde die ik daar voelde was zo sterk. Dat heeft een zaadje geplant wat heel lang heeft geborreld bij mij. 

‘Terwijl ik opgroeide was er alleen maar verwarring en toen ik in Ghana was viel ineens alles op z’n plek. Deze ervaring was duidelijk the missing piece die ik nodig had om verder te gaan. Als je weet waar je vandaan komt, weet je waar je heen gaat. Nu weet ik wie ik ben.’ En die groei lijkt de artiest ook een bepaalde rust te geven met de vervelende ervaringen die hij in zijn jeugd heeft meegemaakt.

‘Waar eerst heel veel tranen waren, zijn die omgekeerd naar tranen van geluk. Doordat ik mezelf nu veel beter ken, sta ik ook veel sterker in mijn schoenen. Ook gericht op het maken van keuzes in de toekomst. Ik ben daar naartoe gegaan om mijn vaders blessing te krijgen, als zijn oudste zoon. En ik heb die blessing ook echt gekregen. Nu dat ik terug ben, zie ik meteen hoeveel invloed deze spirituele ervaring heeft gehad en hoe het mijn leven stuurt in a beautiful way.’ 

Blessings 

Een goed voorbeeld van de invloed die deze ervaring en specifiek de blessing van zijn vader op hem heeft gehad, is dat Mr.Probz na jaren weer muziek aan het maken is. Fans van de artiest hebben al sinds 2018 geen nieuwe single van hem gehad. En hoewel hij stelt dat de ervaring hem niet per se geïnspireerd heeft om weer de studio in te duiken, geeft hij toe dat de rust die hij nu ervaart, daar zeker wel aan bijgedragen heeft.

‘Het enige wat ik weet is dat ik die blessing heb gekregen en dat ik nu opeens weer muziek aan het maken ben. Nu gebeuren er ineens veel meer mooie dingen’, legt de artiest uit. ‘Ik moet eigenlijk geopereerd worden aan mijn stem, maar goed, dat moet ik al zes jaar. ‘Waves’ bestaat dit jaar ook tien jaar. Eigenlijk heb ik in die tien jaar alleen maar lopen rennen en werd ik zo ongelofelijk geleefd. Ik ging op tournee, ik deed interviews, ik was met van alles bezig waardoor ik er niet aan toe kwam. Nu heb ik rust.’ 

mr.probz

En die rust is van essentieel belang voor Mr.Probz. Dat is ook een van de redenen dat we hem niet regelmatig zien op social media. Sterker nog, de laatste keer dat hij iets plaatste op Instagram voor zijn reis naar Ghana, was in september 2022. Toen gaf hij de wereld inzicht in zijn rechtszaak tegen Sony. Na jaren druk geleefd te hebben, wil hij zich nu enkel op zichzelf en zijn muziek richten.

‘Toen mijn huis affikte, had ik een moodboard waarop al mijn doelen stonden’, vertelt hij. ‘Ik heb al die doelen behaald, maar ondertussen ben ik ook veel mensen kwijtgeraakt en door veel pijn heen gegaan. Als mijn doelen nog hoger zijn, vraag ik me af wat daar de prijs van is. Dus nu ben ik gewoon cool. Ik ben aan het chillen. Tevredenheid is namelijk ook een blessing hè? Als je gewoon tevreden bent.’

Het levensverhaal van Mr.Probz 

Je hoeft het verhaal van Mr.Probz niet gevolgd te hebben om inzicht te hebben in de bizarre, ingrijpende ervaringen die de artiest in zijn leven heeft meegemaakt. Van een afgebrand huis tot neergeschoten worden tot een miljoenenzaak tegen een van de grootse muziekbedrijven ter wereld: elke keer als er een update over hem komt, is het bijna wereldnieuws. Hij heeft zoveel meegemaakt dat het ongelofelijk is hoe vrolijk en sterk hij in deze zoommeeting zit en net zo ongelofelijk dat er nog geen autobiografie van hem in de winkels ligt.

‘Als ik mijn verhaal zou lezen in een boek, zou ik denken: sterk verhaal’, zegt Mr.Probz lachend. ‘Door al die bizarre dingen die er in mijn leven gebeuren, kom ik er nauwelijks aan toe om muziek te maken. Ik weet niet of er genoeg bladzijden zijn om mijn verhaal in een boek te beschrijven. Maar ik realiseer me goed dat alles gebeurt for somebody out there. Of het nu een grote groep of een kleinere groep mensen is. Daarom heb ik ook ervoor gekozen om mijn ervaring in Ghana te delen, hoe eng ik dat ook vond. Uiteindelijk weet God hoe hij mij wil gebruiken. Ik doe maar wat, haha.’

Hoe ziet de toekomst eruit voor Mr.Probz, na nog zo’n ingrijpende ervaring waar hij makkelijk een heel boek aan zou kunnen wijden? ‘Ik heb voor het eerst in drie jaar weer iets opgenomen. Meteen een knaller ook. Dus die ga ik afmaken. Ik ga mijn stem laten fiksen. En ik ga gewoon muziek uitbrengen.’  

Op de hoogte blijven van de ingrijpende, bijzondere ervaringen van Mr. Probz? Volg hier zijn blog.